Voorgenomen wijziging bestemmingsplan Regionaal bedrijventerrein Hoeksche Waard

Logo Binnenmaas

Burgemeester en wethouders van de gemeente Binnenmaas maken, overeenkomstig het bepaalde in artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening, bekend dat zij een bestemmingsplan voorbereiden voor het gebied in Heinenoord waar het (gedeeltelijk nog te ontwikkelen) regionale Bedrijventerrein Hoeksche Waard (BHW) is gelegen. Voor dit gebied geldt het bestemmingsplan “Regionaal bedrijventerrein Hoeksche Waard”. De betrokken gronden hebben (ondermeer) de kadastrale aanduidingen Heinenoord, sectie H met nummers 111 (ged.), 114, 115, 157, 163, 164, 165, 168, 169, 189, 197, 198, 260, 261, 262, 263, 500, 604, 645, 646, 673, 875.

 

In juli 2014 hebben de gemeenten in de Hoeksche Waard samen met de provincie Zuid-Holland het Afsprakenkader Bedrijventerreinprogrammering Hoeksche Waard 2014-2030 vastgesteld. Hierin zijn onder andere afspraken gemaakt over het niet ontwikkelen van de 2e en 3e fase van het regionale bedrijventerrein. Het Afsprakenkader is vervolgens, ter voldoening aan de Verordening Ruimte van de Provincie Zuid-Holland, door de provincie en de regiogemeenten gezamenlijk uitgewerkt in afspraken over de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Deze afspraken zijn vastgelegd in de Regionale bedrijventerreinstrategie Hoeksche Waard 2014-2030 die op 11 december 2014 door de raad van de gemeente Binnenmaas is vastgesteld. De bedrijventerreinenstrategie is door de regiogemeenten gezamenlijk bekend gemaakt op 24 december 2014. De bedrijventerreinenstrategie voorziet in een programmering voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Fase 2 en 3 van het BHW zullen niet worden ontwikkeld.

 

Het huidige bestemmingsplan is vastgesteld op 23 september 2008. Het plan is opgesteld om de het bestaande bedrijventerrein uit te breiden met een regionaal bedrijventerrein. Eerder is besloten dat het bedrijventerrein in 3 fases ontwikkeld zal worden. Fase 1 hiervan is thans in ontwikkeling. Aan de gronden van Fase 2 en 3 is een uit te werken bestemming (BT-U) toegekend. Nu vaststaat dat Fase 2 en 3 van het BHW niet ontwikkeld zullen worden, kan de uit te werken bestemming BT-U niet langer gehandhaafd blijven. In het nieuwe bestemmingsplan zal de bestemming worden teruggebracht naar Agrarisch hetgeen overeenkomt met het huidige gebruik.

 

Op de gronden van Fase 2 en 3 rust een voorkeursrecht op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten. Het college van de gemeente Binnenmaas is voornemens om dit voorkeursrecht in verband met de voorgenomen planologische wijziging te laten vervallen. Betrokken grondeigenaren worden hierover nader geïnformeerd.

 

Naar aanleiding van deze vooraankondiging is het nog niet mogelijk te reageren. Er liggen op dit moment ook nog geen stukken ter inzage. De Regionale bedrijventerreinenstrategie Hoeksche Waard is raadpleegbaar via www.binnenmaas.nl. Naar verwachting zal het voorontwerp-bestemmingsplan in het najaar van 2016 op grond van de Inspraakverordening ter inzage worden gelegd. Op dat moment zal het voorontwerp-bestemmingsplan in het kader van het vooroverleg ex artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening aan alle belanghebbende instanties worden aangeboden. In een latere fase van de procedure zal een ieder gelegenheid worden geboden een zienswijze naar aanleiding van het ontwerp bestemmingsplan in te dienen.

De kennisgeving van de ter inzagelegging van het voorontwerp-bestemmingsplan wordt tijdig gepubliceerd in het huis-aan-huisblad Het Kompas en langs elektronische weg op de website van de gemeente en in de Staatscourant. Direct belanghebbenden zullen per brief worden geïnformeerd. Bij vragen kunt u contact opnemen met de heer R. van den Berg telefoon 078 - 633 4608 of mevrouw A. Nienkemper telefoon 078 - 633 4545.

Naar boven