Vastgesteld bestemmingsplan Wergea – Grut Palma

Logo Leeuwarden

Van 7 april 2016 tot en met 19 mei 2016 ligt het gewijzigd vastgesteld e bestemmingsplan Wergea – Grut Palma met bijbehorende stukken ter inzage .

Plangebied

Het bestemmingsplan biedt een actuele juridisch-planologische regeling voor het gebied Grut Palma te Wergea.

Het plangebied wordt aan de zuidzijde begrensd door de Wergeasterfeart (Staande Mastroute), ten westen door enkele agrarische percelen en ten noorden door het bestaande woongebied van Wergea. Aan de oostkant grenst het deels aan de oude loop van de Wergeasterfeart en aan de inmiddels gerealiseerde delen van het plan Grut Palma.

O ntwikkeling

De gemeente zet met dit plan in op een nieuwe impuls voor de ontwikkeling van Grut Palma. Daartoe is met zoveel mogelijk respect voor de oorspronkelijke uitgangspunten, een gedeeltelijke herijking van het eerdere plan uitgewerkt. Hiertoe is het stedenbouwkundig plan aangepast en heeft het bestemmingsplan als ook het hieraan gerelateerde beeldkwaliteitsdocument een iets flexibeler karakter gekregen.

De essentie van Grut Palma blijft echter gehandhaafd en dat betekent dat dorps wonen aan of nabij de Staande Mastroute het centrale thema blijft.

Gewijzigde vaststelling

Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld. De wijzigingen betreffen:

  • de oprichting van erf- en perceelafscheidingen is beperkt tot de vergunningsvrije mogelijkheden;

  • de bouwblokken aan de zuidoostzijde van het plangebied zijn verruimd en zo in overeenstemming gebracht met het beeldkwaliteitsplan;

  • de bouwblokken aan de zuidzijde, centraal in het plangebied, zijn gedeeltelijk verschoven en zo in overeenstemming gebracht met de werkelijke situatie;

  • er is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen om de waterwoningen te wijzigen in woonschepen of twee aaneen gebouwde hoofdgebouwen;

  • de mogelijkheid voor het gebruik van de gronden als ligplaats is mogelijk gemaakt.

Inzage

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken kunt u inzien:

Beroep

Bent u het niet eens met dit vastgestelde bestemmingsplan? Dan kunt u beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. U kunt alleen beroep instellen:

  • van 8 april 2016 tot en met 19 mei 2016;

  • als u belanghebbende bent en een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan hebt ingediend;

  • als u belanghebbende bent en aantoont dat u redelijkerwijs niet in staat bent geweest tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad in te dienen;

  • als u belanghebbende bent en bezwaar heeft tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling heeft aangebracht.

Voorlopige voorziening

Hebt u beroep ingesteld, dan kunt u tijdens de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Dit kan alleen in spoedeisende zaken.

Het besluit tot vaststelling treedt de dag na afloop van de beroepstermijn in werking. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Naar boven