Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland nr. 787951/787980, tot aanwijzing van een weggedeelte als busbaan, zoals bedoeld in artikel 1, van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 in de gemeente Velsen.

Logo Noord-Holland

 

Aanleiding

 

De provincie realiseert een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding tussen IJmuiden en Haarlem: de HOV Velsen. Met de nieuwe verbinding verbetert de bereikbaarheid van onder andere IJmuiden, Velsen en Driehuis.

Als onderdeel hiervan is aan de westzijde van (parallel aan) de N208 ter hoogte van de fietstunnel onder de N208 en de rotonde bij de Wüstelaan een voor lijnbussen bestemde baan gemaakt. Aan de zuidzijde sluit de baan aan op de Hoofdstraat. Aan de noordzijde sluit de baan aan op de nieuwe verbindingsweg tussen de rotonde Wüstelaan en de Broekbergenlaan.

De bestemming van het nieuwe wegdeel tot busbaan is aangegeven door het woord “LIJNBUS” op het wegdek.

Bij de aansluiting op de Hoofdstraat moeten bestuurders op de busbaan voorrang verlenen aan het verkeer op de Hoofdstraat omdat deze weg een voorrangsweg is. Verkeer op de Hoofdstraat mag niet de busbaan inrijden. Verkeer op de nieuw gerealiseerde weg mag eveneens niet de busbaan inrijden. Naast het woord “LIJNBUS” op het wegdek, wordt dat op de aansluitende wegen door middel van de borden “verplichte rijrichting” aangegeven door de betreffende wegbeheerder.

 

Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor de plaatsing van verkeerstekens op het wegdek zoals de aanduiding van busstroken en busbanen  een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van deze maatregel is het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer. Dit belang is genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet.

 

Verplicht overleg

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van het betrokken politiekorps. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van de politie heeft ingestemd met de maatregelen.

 

Afweging belangen

De maatregelen zullen leiden tot een vlottere en veiligere verkeersafwikkeling. Dit dient de belangen van de weggebruiker. Gelet hierop verwachten wij niet dat door de maatregelen belangen onevenredig geschaad zullen worden.

 

Bevoegdheid

Het weggedeelte waar deze maatregel voor wordt getroffen, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van

Noord-Holland) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

 

BESLUIT

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

 

1.De aan de westzijde van en parallel aan de N208 voor lijnbussen gerealiseerde weg tussen de aansluiting aan de Hoofdstraat en de aansluiting aan de nieuwe verbindingsweg (rotonde Wüstelaan -Broekbergenlaan) aan te duiden als busbaan door het woord “LIJNBUS” op het wegdek.

2.Van dit besluit mededeling te doen in De Staatscourant.

 

Haarlem, 24 maart 2016

Namens deze,

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens dezen,

F.J. van der Linden

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

Bezwaar

1.Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de verzending, uitreiking of publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Wij verzoeken u om in uw bezwaarschrift het telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Ook kunt u voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.

Indien u bezwaar heeft ingediend is het mogelijk gebruik te maken van een minder formele procedure: een gesprek tussen u en medewerkers die namens van het college van gedeputeerde staten deelnemen. Indien uw bezwaar zich hiervoor leent, wordt contact met u opgenomen, maar u kunt hier ook zelf om verzoeken, Een gesprek tast uw rechten als bezwaarmaker niet aan. Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u –bij een spoedeisend belang- een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland.

2. Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met mevrouw R. Puggioni, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 34 46.

 

Naar boven