Herinrichting Langstraat en Vincentiusstraat in Geldrop

Logo Geldrop-Mierlo

 

Het college van Burgemeester en Wethouders

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

 

 

In 2016 wordt er gewerkt aan de herinrichting van de Langstraat en de Vincentiusstraat. In 2015 is hiervoor een inspraaktraject gevolgd. In dit traject, en ook hieraan voorafgaand al, is door verschillende partijen meerdere malen gevraagd om het aanbrengen van veilige voetgangersoversteekplaatsen in de Langstraat.

 

 

Huidige verkeersituatie

 

De Langstraat is één van de belangrijkste winkelstraten in het centrum van Geldrop. In de huidige situatie ontbreken volwaardige voetgangersoversteekplaatsen. Dit wordt als een gemis gezien, omdat hierdoor auto’s voorrang hebben en er voor voetgangers geen veilige plekken zijn om over te steken. Hierdoor ontstaan soms verkeersgevaarlijke situaties.

 

 

Gewenste verkeersituatie

 

Het wordt gewenst geacht om in de Langstraat een drietal voetgangersoversteekplaatsen te realiseren, zodat het winkelend publiek veilig de winkelstraat kan oversteken. De zebrapaden worden  op de drie plekken in de Langstraat aangebracht, waar nu de meeste voetgangers de weg oversteken.  Eén bij de kruising met de Heuvel, één nabij de doorgang naar de Bezorgershof en één nabij de verbinding met de Korte Kerkstraat / Bogardeind.

 

De voetgangersoversteekplaatsen worden op een verhoogd plateau aangebracht, zodat het voor het gemotoriseerd verkeer voldoende duidelijk is dat zij voorrang aan overstekende voetgangers moeten verlenen. De verhoging wordt middels belijning verder geaccentueerd. Daarnaast worden er bijbehorende verkeersborden geplaatst.

 

Verder wordt de ligging van een bestaande gehandicaptenparkeerplaats, gelegen ter hoogte van Langstraat 1, iets gewijzigd.

 

 

Juridisch kader

 

Op basis van artikel 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer kan hierover een verkeersbesluit worden genomen om de gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen.

 

Afstemming politie

 

De genoemde wegen zijn in beheer en onderhoud van de gemeente. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de politie. De politie heeft op 16 maart 2016 positief geadviseerd, omdat het verkeersbesluit de veiligheid in deze drukke straat vergroot voor het verkeer en met name voor kwetsbare weggebruikers, zoals voetgangers.

 

Dit verkeersbesluit is op 17 maart 2016 genomen met het oog op een goede doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid. Op 23 maart 2016 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant.

 

Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Herinrichting Langstraat en Vincentiusstraat (tekeningnummer VKB2016-03)’ d.d. 3 maart 2016.

 

 

Motivering / Belangenafweging

 

Motivering wegenverkeerswet

 

In artikel 21 van het BABW zijn voorschriften opgenomen omtrent de motivering van verkeersbesluiten. Het verkeersbesluit moet in ieder geval weergeven welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het besluit. Indien tevens andere van die belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

 

Doelstelling

 

De maatregelen zijn nodig om veilige voetgangersoversteekplaatsen te realiseren in één van de drukste winkelstraten van Geldrop. Dit verhoogt de veiligheid van het verkeer en de meest kwetsbare weggebruikers (de voetgangers) worden beter beschermd. Dit bevordert tevens de bruikbaarheid van de weg voor alle verschillende weggebruikers.

 

Belangenafweging

 

Het aanbrengen van de voetgangersoversteekplaatsen zorgt er voor dat de doorstroming van het auto- en vrachtverkeer wordt verminderd, omdat zij nu voetgangers voorrang moeten verlenen bij de zebrapaden. Dit wordt hier gewenst geacht, omdat de Langstraat een drukke winkelstraat is, waar winkelende bezoekers vaak de weg oversteken. Ook is de roep om zebrapaden in de Langstraat al langer bekend. Verder geldt in de Langstraat een snelheidsregime van 30km/h. De aanleg van drie voetgangersoversteekplaatsen op licht verhoogde plateau’s zorgt ervoor dat het wegverkeer zich beter aan deze maximumsnelheid houdt.

 

 

 

BESLUIT

Bebordingsplan

Het vorenstaande houdt in dat onderstaande verkeerstekens en -borden geplaatst worden op de volgende locaties (conform de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Herinrichting Langstraat en Vincentiusstraat (tekeningnummer VKB2016-03)’ d.d. 3 maart 2016’:

 

  • 1.

    Het plaatsen van de borden model L02 (6x) aan weerszijden van drie voetgangersoversteekplaats in de Langstraat:

    - ter hoogte van de woningen Langstraat 2 en Langestraat 1a;

    - ter hoogte van de woningen Langstraat 22 en Langstraat 39;

    - ter hoogte van de woningen Korte Kerkstraat 27 en Bogardeind 1;

    om aan te geven dat er sprake is van een voetgangersoversteekplaats;

  • 2.

    Het plaatsen van het bord model

Namens deze,

Gabriel van Houtert

senior Cluster Ontwerp

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Rechtsbescherming

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

 

Naar boven