Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Actualisatieplan 2015

Logo Heerhugowaard

De gemeenteraad van Heerhugowaard heeft op 23 februari 2016 het bestemmingsplan Actualisatieplan Heerhugowaard 2015 gewijzigd vastgesteld. Deze (partiële) herziening heeft zowel betrekking op het hele grondgebied van Heerhugowaard als op enkele individuele percelen.

Vanuit efficiëntie oogpunt is besloten om diverse punten die naar voren zijn gekomen uit de praktijk te bundelen en gezamenlijk in een partiële herziening op te nemen. Het gaat daarbij om de volgende onderwerpen:

  • Wijziging van de bestemming van diverse stukken "snippergroen" die verkocht zijn.

  • Wijziging van de bestemming van enkele stukken uitgegeven grond in de Draai.

  • Vastleggen van het bestaand aantal woningen als uitgangspunt.

  • Vastleggen van de zorg voor voldoende parkeerplaatsen.

  • Vastleggen van de bouwmogelijkheden op de bestemmingen Tuin, Tuin - 1 en Tuin - 2 .

  • Wijziging van verwijzingen in het Actualisatieplan 2014 van bestemmingsplan Oosttangent of Oostangent naar "Oosttangent tussen Rustenburgerweg en Beukenlaan".

  • Verbetering van bestemmingsplan Zuid Oost Hoek, waarbij een perceel dat nu als Groen bestemd is gewijzigd wordt in de bestemming Wonen.

  • Verbeteringen bij het bestemmingsplan Heerhugowaard Zuid West, het opnemen van een aanduiding sba-1 en het positief bestemmen van een deel van een woning.

  • Opnemen van bestaande gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden in de bestemmingsplannen.

  • Opnemen van een passende regeling voor de woningen die gerealiseerd zijn op het perceel Jan Glijnisweg 89 en 89a op basis van een Uitgebreide Omgevingsvergunning.

  • Wijzigen van de bestemming voor het perceel Jan Glijnisweg 12 van Agrarisch in Wonen op basis van de ruimte-voor-ruimteregeling.

  • Wijzigen van de bestemming voor Middenweg 163, waarbij de mogelijkheid voor de vestiging van een supermarkt komt te vervallen.

  • Wijzigen van de maximale maten voor reclamezuilen in het bestemmingsplan Zandhorst e.o. zodat deze overeenkomen met de maximale maten die zijn toegestaan op basis van het recentere reclamebeleid.

  • Wijzigen van de bestemming "Bedrijf -3" van het bestemmingsplan Zandhorst e.o., zodat de bestaande mogelijkheden voor ABC-goederen beter tot hun recht komen.

  • Wijzigen van het bestemmingsplan Oud Centrum aangezien openbare parkeerplaatsen per abuis bestemd zijn voor de bestemming Wonen in plaats van Verkeer.

  • Wijzigen van het bestemmingsplan Oud Centrum aangezien de mogelijkheden voor horeca-voorzieningen niet in overeenstemming zijn met de bestaande situatie.

  • Beperken van prostitutie en seksinrichtingen en uitsluiten van deze functies binnen het plangebied van bestemmingsplan Beveland 2010.

Wijzigingen ten opzichte van het ter visie gelegde ontwerp-bestemmingsplan naar aanleiding van zienswijzen:

  • -

    De voorgenomen bestemming van een verkocht perceel snippergroen nabij Middenweg 16 te wijzigen en de bestemming Tuinen-1 op te nemen aan de zuidzijde, waarbij de bestemmingsgrenzen zullen aansluiten op die van het noordelijk gelegen perceel Atmosfeer 9.

  • -

    De toelichting aan te vullen waarbij aandacht wordt besteed aan de aanvullende opmerkingen van het expertteam Ruimte voor Ruimte. Daarnaast is de financiële onderbouwing toegevoegd als digitaal bestand aan het vastgestelde bestemmingsplan.

  • -

    Geen bouwvlak op te nemen voor de meest zuidelijk gelegen nieuwe woningbouw op het perceel Jan Glijnisweg 12 maar wordt deze te vervangen door een uit te werken woonbestemming waarbij het aantal woningen gelijk blijft, maar de plaats van de woningbouw nog uitgewerkt kan worden.

Ambtshalve wijzigingen ten opzichte van het ter visie gelegde ontwerp-bestemmingsplan:

  • -

    De eerder opgenomen wijziging van het bestemmingsplan Stadshart met betrekking tot de horecavoorziening bij het Stadshart (Libelle) is komen te vervallen omdat de vervanging binnen de bestaande regelgeving past.

  • -

    De afwijkingsbevoegdheid voor carports is gewijzigd, er is geen verplichting voor het afkoppelen van het riool en de tekst: “De realisering van een carport ter plaatse van in het bestemmingsplan aangeduide parkeerplaatsen” is gewijzigd in: “De realisering van een carport ter plaatse van de op de verbeelding aangeduide parkeerplaatsen”.

  • -

    De nieuwe algemene regels ten aanzien van het aanleggen van parkeerplaatsen zijn aangevuld. Er werd eerst alleen verwezen naar veranderingen van gebouwen, maar daar is nu ook veranderingen van gebruik aan toegevoegd.

  • -

    In het bestaande bestemmingsplan de Draai is binnen de Uit te werken Woonbestemming ten noorden van de witte klaverweide een bouwaanduiding opgenomen voor twee extra bouwlagen. Bij het uitwerken van de bestemming is gebleken dat de gewenste vormgeving van de bebouwing niet past binnen de opgenomen bouwaanduiding. De vorm van de opgenomen bouwaanduiding is daarom aangepast.

Terinzageligging

Het gewijzigde vastgestelde plan ligt met ingang van 18 maart 2016 ter inzage bij het Informatiecentrum in de hal van het gemeentehuis aan de Parelhof 1, De openingstijden van het gemeentehuis zijn maandag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 uur. Het gewijzigde vastgestelde bestemmingsplan is digitaal te raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Als u bij zoekterm de naam Actualisatieplan Heerhugowaard 2015 invult of de volgende code: IDN NL.IMRO.0398.BP48ACTUALISATIE2-VA01 invult, wordt u direct naar het plan geleid.

Beroepsmogelijkheden

Vanaf 18 maart 2016 kan gedurende een termijn van 6 weken beroep worden ingesteld door,

  • -

    belanghebbenden die tijdig een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan naar voren hebben gebracht;

  • -

    belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan in te stellen;

  • -

    belanghebbenden die beroep willen instellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij vaststelling van het bestemmingsplan heeft aangebracht.

Het beroep moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA  's-Gravenhage.

Het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van het bestemmingsplan niet. Indien gedurende de beroepstermijn met betrekking tot het vaststellingsbesluit, naast het beroep, bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, ook een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Een beroepschrift moet worden gericht aan: De Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet worden gericht aan: De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Voor zowel het instellen van beroep als het doen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Heerhugowaard,

17 maart 2016

Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard.

11SRO02s

Naar boven