Kennisgeving Zuid-West 380 kV West, Ministerie van Economische Zaken

Van vrijdag 4 maart tot en met donderdag 14 april 2016 liggen de ontwerpbesluiten ter inzage voor het project Zuid-West 380 kV – West, hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland. Iedereen kan reageren op de ontwerpbesluiten met een zienswijze.

TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, heeft het voornemen om een nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding aan te leggen van Borssele naar station Rilland. De verbinding is nodig omdat het huidige net in Zeeland maximaal belast is. Dit geeft risico's bij het transport van elektriciteit op momenten van onderhoud. Bovendien is voor aansluiting van nieuwe energieleveranciers, zoals wind op zee, nu geen capaciteit meer beschikbaar.

Om dit project mogelijk te maken moeten bestemmingsplannen worden aangepast.

De ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu stellen hiervoor een (rijks)inpassingsplan vast. Daarnaast is een twaalftal overige besluiten nodig. Deze besluiten worden gelijktijdig met dezelfde procedure (rijkscoördinatieregeling), maar in meerdere fasen voorbereid. De Minister van Economische Zaken coördineert de vergunningverlening.

Het gaat in deze fase om de volgende overige besluiten:

  • omgevingsvergunningen van de betrokken gemeenten voor de aanleg van de lijn;

  • ontheffingen voor het kruisen van wegen en spoorwegen;

  • ontheffing Flora-en faunawet;

  • vergunning Natuurbeschermingswet;

  • vergunning Wet beheer Rijkswaterstaatswerken;

  • ontheffing Keur wegen en watervergunningen.

Tenslotte is voor het ontwerpinpassingsplan en de ontwerpbesluiten een milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen voor het milieu in beeld te brengen. U kunt nu reageren op het ontwerpinpassingsplan, alle ontwerpbesluiten en de onderliggende stukken, waaronder het MER.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 4 maart tot en met 14 april 2016 het ontwerpinpassingsplan, de overige ontwerpbesluiten van deze fase, het MER en de andere onderliggende stukken inzien op www.bureau-energieprojecten.nl en op papier tijdens reguliere openingstijden bij:

  • Gemeente Kapelle, Kerkplein 1, 4421 AA Kapelle, T 14 0113

Informatiemarkten

De ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu organiseren twee inloopavonden. U bent van harte welkom. U kunt daar informatie krijgen en vragen te stellen over het project en de procedure. Deze inloopavonden worden gehouden op:

  • 22 maart 2016 van 19.00 – 21.00 uur

    Vergader- en congrescentrum De Stenge, Stengeplein 1, Heinkenszand

  • 29 maart 2016 van 19.00 – 21.00 uur

    Dorpshuis De Meiboom, Kerkpolder 30, Krabbendijke

U hoeft zich niet van te voren aan te melden.

Van 19 tot 21 uur is de zaal open en heeft u de mogelijkheid om de informatiemarkt te bezoeken en vragen te stellen aan de aanwezige medewerkers van de overheid en TenneT. Er is geen plenair deel met presentaties of toelichtingen. U kunt vrij in- en uitlopen. Ook kunt u tijdens de inloopavond uw zienswijze mondeling geven. Er is een notulist aanwezig om uw zienswijze op te schrijven.

U kunt uw mening geven

In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van het ontwerpinpassingsplan, de overige ontwerpbesluiten, het MER en de andere onderliggende stukken. U kunt hierbij denken aan:

  • Wat is uw mening over de landschappelijke inpassing zoals voorgesteld?

  • Heeft u nog suggesties hierover?

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten en het MER?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dat toelichten?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van het ontwerpinpassingsplan, de ontwerpbesluiten, het MER of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Het is goed om te weten dat alleen een belanghebbende die op het ontwerp van een besluit een zienswijze heeft ingebracht, later tegen dat besluit beroep in kan stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Hoe kunt u reageren?

U kunt van vrijdag 4 maart tot en met donderdag 14 april 2016 reageren. Wij ontvangen uw zienswijzen bij voorkeur digitaal. Dat kan via www.bureau-energieprojecten.nl onder het kopje Zuid-West 380 kV West. U kunt niet reageren via e-mail.

Per post kan ook: Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt Zuid-West 380 kV – West, Postbus 248, 2250 AE Voorschoten. Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling genomen worden als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars.

Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan tijdens de inloopavonden of via Bureau Energieprojecten op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur, T (070) 379 89 79.

Wat gebeurt hierna?

Bureau Energieprojecten bundelt alle zienswijzen en reacties. Zo snel mogelijk na afloop van de inspraaktermijn kunt u deze downloaden via www.bureau-energieprojecten.nl. De zienswijzen en reacties worden betrokken bij de definitieve besluiten. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en zo ja, op welke wijze de zienswijzen en reacties in de definitieve besluiten zijn verwerkt.

De besluiten zullen ter inzage worden gelegd. Hierop staat beroep open. Hoe en wanneer u beroep kunt aantekenen wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl. Zoals aangegeven kan dit alleen indien u een zienswijze heeft ingediend.

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl en www.zuid-west380kv.nl. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Naar boven