De Meent; uitbreiden parkeerschijfzone (blauwe zone)
Logo Geldrop-Mierlo
VKB2015-02
burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo
Overwegingen ten aanzien van het besluit
 
Aanleiding/Huidige situatie
 
Aangezien in 2007 voor de parkerende bezoekers van het gemeentehuis te Geldrop de parkeerdruk op parkeerplaats ‘De Meent’ erg hoog was, is destijds besloten om voor deze bezoekers op het noordelijk gedeelte van parkeerplaats ‘De Meent’ een blauwe zone met verplicht gebruik van een parkeerschijf (parkeerschijfzone) in te stellen. Op het overige gedeelte van de parkeerplaats ‘De Meent’ bleef hierbij voldoende vrije parkeerruimte over voor onder meer aanwonenden en overige (lang)parkeerders.
 
 
Gewenste situatie /doel
 
Na een interne verbouwing van het gemeentehuis in Geldrop is een tijdelijk gemeentelijk noodgebouw op de naast gelegen parkeerplaats ‘De Meent’ overbodig geworden en weggehaald. Hierdoor zijn 9 onderliggende parkeerplaatsen weer beschikbaar geworden.
Het zijn direct aansluitende parkeerplaatsen aan de bestaande blauwe zone waardoor het nu niet meer dan logisch is dat deze 9 vrijgekomen parkeerplaatsen ook als blauwe zone worden ingericht. Dit mede gezien het feit dat er daarnaast nog steeds een toenemende behoefte bestaat aan parkeerplaatsen voor ‘kortparkeerders’ op werkdagen tussen 09.00-18.00 uur.
 
 
Uitvoering
 
De gewenste uitbreiding van de bestaande ‘blauwe zone’ kan worden gerealiseerd door de aanwijzing van een aansluitende ‘blauwe zone’ op de 9 vrijgekomen parkeerplaatsen op parkeerplaats ‘De Meent’ waarbij ook hier de parkeerduur van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00-18.00 uur wordt beperkt tot maximaal 2 uur.
 
De uitbreiding wordt ter plaatse aangegeven door borden E10/E11 (zone max. 2 uur) en het markeren van de 9 parkeerplaatsen met een blauwe (zone) markering waarbij het gebruik van een parkeerschijf verplicht is. Het college van de gemeente Geldrop-Mierlo ziet hierbij tevens toe op het juiste gebruik van de aangewezen parkeerplaatsen en kan indien nodig handhavend optreden.
 
Juridisch kader
 
Op basis van artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) kan voor het uitbreiden van de blauwe zone met 9 parkeerplaatsen op parkeerplaats ‘De Meent’ een verkeersbesluit worden genomen om deze gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen.
 
De 9 parkeerplaatsen zijn in beheer en onderhoud  bij de gemeente Geldrop-Mierlo.
 
Er heeft afstemming plaatsgevonden met de politie.  
 
 
Motivering
 
 
Het besluit is op 26 maart 2015 genomen met het oog op een goede doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid. 'kortparkeerders' hoeven hierdoor namelijk minder lang rond te rijden om te zoeken naar een parkeerplaats. Op 1 april 2015 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant.
Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekeningen ‘Uitbreiding blauwe zone De Meent’ (tekeningnummer VKB2015-02)’ d.d. 22 januari 2015.
 
Belangenafweging
 
Dit besluit is niet alleen in het belang van de 'kortparkeerders' maar ook de omwonenden zullen minder overlast ervaren aangezien de 'kortparkeerders' hierdoor sneller een parkeerplaats kunnen vinden.
Verkeersbesluit
Het vorenstaande brengt ons tot het volgende besluit:
Door middel van de plaatsing van borden model E10/E11 (zone max. 2 uur) zoals bedoeld in bijlage 1`van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens, voorzien van een onderbord ‘maandag t/m vrijdag 09.00-18.00 uur’ de bestaande blauwe zone uit te breiden met 9 vrijgekomen parkeerplaatsen in het noordelijk gedeelte van parkeerplaats ‘De Meent’ te Geldrop.
Naast het plaatsen van de borden zullen de 9 parkeerplaatsen worden aangegeven met een blauwe (zone) markering waarbij het gebruik van een parkeerschijf verplicht is. Een en ander zoals is weergegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening met het nummer VKB2015-02.
Geldrop-Mierlo 26 maart 2015

burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo

Namens deze,

G. van Houtert

Senior Ontwerp

Mededelingen
Bezwaar- of beroepsclausule
Rechtsbescherming
Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.
Naar boven