Gemeente Peel en Maas - Verkeersbesluit – fysieke wegafsluitingen diverse wegen natuurgebied Dubbroek en Mortelsven
Logo Peel en Maas
Kenmerk
Zaaknummer 1894/2014/431238
Documentnummer 1894/2014/620536
Burgemeester en wethouders van de gemeente Peel en Maas;
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het mandaatbesluit, ben ik bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.
OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT:
Wettelijke grondslag
Ingevolge artikel 2, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 kunnen de krachtens deze wet vastgestelde regels strekken tot:
  • a.
    het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • b.
    het beschermen van weggebruikers en passagiers;
  • c.
    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
  • d.
    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;
  • e.
    het waarborgen van een goede heffing en invordering van de mobiliteitstarieven, bedoeld in de wet bereikbaarheid en mobiliteit.
Ingevolge het tweede lid van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 kunnen de krachtens deze wet vastgestelde regels voorts strekken tot:
  • f.
    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade (…);
  • g.
    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.
Op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.
Doelstelling en motivering
Doelstelling
Uit oogpunt van het voorkomen of beperken van door het gemotoriseerd verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade en het voorkomen of beperken van door het gemotoriseerd verkeer veroorzaakte aantasting van de functie van natuurgebied Het Dubbroek is het gewenst een aantal weggedeelten door het gebied af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.
Motivering
Hierbij is het volgende overwogen:
  • -
    dat de Stichting het Limburgs Landschap op 18 november 2014 een schriftelijk verzoek bij het College van burgemeester en wethouders heeft ingediend om een aantal weggedeelten gelegen in het natuurgebied Het Dubbroek (fysiek) af te mogen sluiten voor gemotoriseerd verkeer;
  • -
    dat natuurgebied Het Dubbroek (148 ha groot) deels in een oude Maasbedding tussen Maasbree, Baarlo en Hout-Blerick ligt;
  • -
    dat door Het Dubbroek diverse (onverharde) paden en wegen lopen;
  • -
    dat deze paden en wegen alleen een ontsluitingsfunctie voor enkele bospercelen hebben;
  • -
    dat door Het Dubbroek diverse regionale fietsroutes, een anwb-wandelroute en een witte wandelroute van 3,5 km lopen;
  • -
    dat het gebruik van de wegen en paden in Het Dubbroek gericht is op behoud en versterking van het natuurgebied en het toeristisch-recreatief medegebruik daarvan;
  • -
    dat gemotoriseerd verkeer in het natuurgebied zich niet verenigd met het natuurdoel en het toeristisch-recreatieve medegebruik van het gebied;
  • -
    dat door het toepassen van houten slagbomen op een aantal weggedeelten in Het Dubbroek gemotoriseerd verkeer uit het gebied geweerd kan worden;
  • -
    dat wandelaars, fietsers en ruiters toegang tot het gebied blijven houden (tussen zonsopkomst en zonsondergang);
  • -
    dat de woonpercelen voor de bewoners bereikbaar blijven via de afgesloten weggedeelten (sleutel slagboom);
  • -
    dat een slagboom in het geval van een ernstige calamiteit (bijvoorbeeld brand) door de brandweer eenvoudig verwijderd kan worden;
  • -
    dat op de slagbomen tekstbordjes met opschrift “vrijhouden voor brandweer” worden aangebracht.
Overleg
Onderhavige fysieke verkeersmaatregel is besproken met de politie. De politie heeft ingestemd met deze verkeersmaatregel. Hiermee is voldaan aan het bepaalde in artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer.
Belangenafweging
De te treffen fysieke verkeersmaatregelen zijn door Stichting het Limburgs Landschap besproken met de bewoners uit het gebied. De bewoners hebben geen bezwaren tegen het afsluiten van de bedoelde weggedeelten naar voren gebracht. Verder is niet gebleken dat belanghebbenden onevenredig zullen worden benadeeld door de genoemde fysieke verkeersmaatregelen, dan wel dat door de te treffen fysieke verkeersmaatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zal ontstaan.
Besluiten
Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:
  • 1.
    Door het plaatsen van houten slagbomen bepaalde weggedeelten van de wegen met nummers 254, 259, 264, 271, 273, 275 en 280 zoals vermeld op de wegenlegger, af te sluiten voor het gemotoriseerd verkeer, e.e.a. zoals staat aangeven op de bij dit besluit behorende tekening;
  • 2.
    Dit verkeersbesluit treedt in werking op de dag zes weken na bekendmaking en wordt geëffectueerd op het moment dat de slagbomen worden geplaatst.
Panningen 26 maart 2015
Burgemeester en wethouders van Peel en Maas, namens dezen,
Teammanager openbare ruimte,
P.H.G.M. Peeters
 
Dit besluit is op de in de gemeente gebruikelijke wijze ter openbare kennis gebracht, waarvan mededeling is gedaan in de Staatscourant van 1 april 2015.
Bezwaar en verzoek om een voorlopige voorziening.
Het verkeersbesluit en de daarbij horende stukken liggen van 1 april 2015 tot en met 12 mei 2015 gedurende de openingstijden van het gemeentehuis ter inzage bij de publieksbalie vergunningen, toezicht en handhaving, Wilhelminaplein 1, 5981 CC Panningen.
Belanghebbenden kunnen tot zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen tegen dit besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Peel en Maas, Postbus 7088, 5980 AB Panningen en moet tenminste bevatten:
de naam en het adres van de indiener;
  • -
    de dagtekening;
  • -
    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht;
  • -
    de gronden van het bezwaar.
Tevens kan dan, als onverwijlde spoed dat vereist, de voorzieningenrechter van de rechtbank Roermond, sector bestuursrecht, verzocht worden een voorlopige voorziening te treffen.
Naar boven