Logo Almere
Vooraankondiging nieuw bestemmingsplan Almere Centrum Weerwater – Floriade en voornemen MER voor Almere Centrum Weerwater, Almere Stad

burgemeester en wethouders maken bekend dat een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid voor het plangebied van de Floriade en omgeving. Tevens maken zij bekend dat voor dit nieuwe bestemmingsplan een milieueffectrapportage-procedure wordt doorlopen. De eerste stap in deze procedure is het opstellen van een Notitie Reikwijdte en Detailniveau. De ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau Omgevingsplan Almere Centrum Weerwater’ ligt met ingang van maandag 30 maart 2015 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage (tot en met maandag 11 mei 2015).

Vooraankondiging nieuw bestemmingsplan (art. 1.3.1 Besluit ruimtelijke ordening)

Het bestemmingsplan voor de Floriade en omgeving (Chw omgevingsplan Almere Centrum Weerwater – Floriade) is een nieuwe planfiguur op grond van de Crisis- en herstelwet, namelijk een bestemmingsplan met een bredere reikwijdte. Het bestemmingsplan krijgt het karakter van een omgevingsplan, vooruitlopend op de nieuwe Omgevingswet.

Het plangebied van het bestemmingsplan betreft het terrein van de toekomstige Floriade en de daarbij benodigde ruimte in de omgeving. Het plan maakt zowel de realisatie van het evenement Floriade 2022 als de gebiedsontwikkeling Floriade 2030 mogelijk.

Tegen het voornemen tot het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor dit plangebied wordt geen gelegenheid geboden om zienswijzen naar voren te brengen.

Voornemen MER (artikel 7.9 Wet milieubeheer)

Voor het nieuwe bestemmingsplan moet een milieueffectrapport (MER) worden opgesteld omdat er in dit plan kaders worden gesteld voor activiteiten die zijn genoemd in het Besluit milieueffectrapportage. Het gaat daarbij onder andere om de aanleg van een stedelijk ontwikkelingsproject met inbegrip van de parkeerterreinen. In het MER worden de milieueffecten van deze activiteiten beoordeeld. Ook zal in het MER een passende beoordeling worden opgenomen in verband met de mogelijk significante gevolgen voor een Natura 2000- gebied.

De eerste stap in de procedure is deze kennisgeving van het voornemen tot het opstellen van een MER en de ter inzage legging van de ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau Omgevingsplan Almere Centrum Weerwater’ (NRD). De NRD beschrijft wat (reikwijdte) en op welke manier (detailniveau) er in het MER wordt onderzocht. De NRD wordt voorgelegd aan de wettelijke adviseurs en bestuursorganen. Ook de Commissie m.e.r. wordt om advies gevraagd. De NRD wordt daarnaast ter inzage gelegd en een ieder kan een reactie indienen.

Hoe kunt u reageren?

Van maandag 30 maart tot en met maandag 11 mei 2015 kan een ieder schriftelijk (geen email) of mondeling zijn reactie op de NRD indienen.

U kunt uw reactie richten aan: burgemeester en wethouders van Almere, Postbus 200, 1300 AE Almere, o.v.v. Notitie Reikwijdte en Detailniveau Almere Centrum Weerwater. Het is ook mogelijk uw reactie mondeling in te dienen. In dat geval kunt u een afspraak maken via het secretariaat van DSO/ROM op telefoonnummer 14036 (vraag naar het secretariaat van de afdeling ROM).

Waar kunt u het plan inzien?

De NRD ligt ter inzage in het stadhuis, Stadhuisplein 1 bij de afdeling Burgerzaken. Vraag naar de NRD bij een van de medewerkers van deze afdeling. U kunt de NRD inzien op de volgende tijden:

maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur;

donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur.

Voor vragen over de NRD kunt u terecht bij de balie Vergunningen, Toezicht en Handhaving in het stadhuis. Hier kunt u alleen op afspraak terecht. U kunt een afspraak maken via het Digitaal Loket op www.almere.nl of telefonisch op telefoonnummer 14036.

De digitale versie is in pdf in te zien via de gemeentelijke website www.almere.nl/ruimtelijkeplanneninprocedure. Aan de pdf-versie zijn echter geen rechten te ontlenen. Het is mogelijk de NRD in het stadhuis digitaal in te zien. Vraag hiernaar bij een van de medewerkers van de afdeling Burgerzaken.

Vervolgprocedure

Voor de totstandkoming van het MER wordt aangesloten bij de procedure van het bestemmingsplan. Nadat de NRD ter inzage heeft gelegen wordt het MER opgesteld, waarbij rekening wordt gehouden met de ingekomen reacties. Het MER zal gezamenlijk met het ontwerp bestemmingsplan zes weken ter inzage worden gelegd. Een ieder wordt dan in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen. Ook de Commissie m.e.r. wordt om advies gevraagd over het MER. In het definitieve bestemmingsplan motiveert de gemeente hoe is omgegaan met de resultaten van het MER, het advies van de Commissie m.e.r. en de ingediende zienswijzen.

Naar boven