Verkeersbesluit VB2015-01
Logo Waterschap Hollandse Delta
         Duurzaam Veilig inrichten 2e fase .
W egvak Rondweg vanaf de aansluiting
Oude Kadesedijk te Abbenbroek tot aan Simonshaven Gemeente Nissewaard
Dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse delta;
                        overwegende het volgende:
                        Inleiding 
Het Waterschap Hollandse Delta heeft een duidelijke beleidskeuze gemaakt in haar vastgestelde Wegenbeleidsplan 2008. Om te voldoen aan de landelijke normen voor verkeersveiligheid wil het waterschap een reductie van het aantal verkeersslachtoffers. Deze reductie kan worden behaald door de wegen Duurzaam Veilig in te richten. Onderdeel van dit Duurzaam Veilig inrichten is ook het aanbrengen van de basiskenmerken gebiedsontsluitingswegen.
Vanuit de aanpak voor een Duurzaam Veilig wegenbestand moet de inrichting van het traject Hekelingseweg en de Groene Kruisweg in de gemeente Nissewaard worden aangepast. In 2010 is overleg met de destijds nog gemeenten Bernisse en Spijkenisse een ontwerpplan opgesteld om de verkeersveiligheid structureel conform het concept Duurzaam Veilig te verbeteren. Het ontwerpplan is vervolgens door de Verenigde Vergadering ook in 2010, door besluit B1003695, vastgesteld.
Het traject Hekelingseweg - Groene Kruisweg vormt de gebiedsontsluiting voor de kernen Abbenbroek, Zuidland en Simonshaven en is gelegen in de gemeente
Nissewaard.
De huidige vormgeving van de route komt niet overeen met de actuele eisen (handboek wegontwerp gebiedsontsluitingswegen 2013 CROW) die aan een gebiedsontsluitingsweg gesteld worden.
Waterschap Hollandse Delta is, uitgezonderd de woonkernen, buiten de bebouwde kom wegbeheerder van deze route en daarom verantwoordelijk voor een Duurzaam Veilige inrichting. Dit heeft het waterschap aanleiding gegeven om de functie en het gebruik te onderzoeken.
In mei 2015 wordt gestart met de gefaseerde inrichting duurzaam veilig.
Het gehele wegvak kan vanwege de bereikbaarheid van het gebied niet in een keer worden aangepakt. Om die reden is besloten om het project over drie fases uit te voeren.
Het waterschap stelt met dit verkeersbesluit de inrichting vast voor de tweede fase van de uitvoering.
                        Wetgeving
Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:
  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;
  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;
  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte
overlast, hinder of schade alsmede gevolgen voor het milieu,
bedoeld in de Wet Milieubeheer;
•het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte
aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;
•het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik.
Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen
te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen
of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit
moet worden genomen.
Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.
Motivering
Gebiedsontsluitingswegen vormen binnen het netwerk van wegen de verbindende schakel tussen (een verzameling) erftoegangswegen en stroomwegen. Een weg met een gebied ontsluitende functie faciliteert zowel het stromen (op de wegvakken) als het uitwisselen van verkeer (op de kruispunten).
De eisen aan vormgeving en inrichting van gebiedsontsluitingswegen zijn te onderscheiden in functionele eisen, basiseisen en basiskenmerken.
De functionele eisen hebben betrekking op het toekennen van de functies aan wegen (het categoriseren van wegen). Alvorens met het ontwerp van een weg kan worden gestart, moet duidelijk zijn welke functie die weg moet vervullen.
De eisen geven aan waar een herkenbaar en veilig wegontwerp aan moet voldoen. Dit wordt de basiseisen genoemd.
Aan deze basiseisen is de ‘omgevingsinvloed’ toegevoegd vanwege de nieuwe stap in de wegcategorisering.
De basiskenmerken zijn van belang voor de herkenbaarheid van de gebiedsontsluitingsweg ten opzichte van de stroomweg en de erftoegangsweg. Deze kenmerken zijn uniek voor deze wegcategorie en moeten daarom altijd aanwezig zijn of juist afwezig zijn.
De huidige inrichting van de gebiedsontsluitingsweg voldoet niet aan de basiskenmerken van 80km gebiedsontsluitingswegen. In de rijksnota mobiliteit is vastgelegd dat de wegbeheerders de verplichting hebben om de gebiedsontsluitingswegen in te richten conform de basiskenmerken.
Het feitelijk gebruik van de weg, door alle categorieën, wordt met dit verkeersbesluit niet gewijzigd.
Met dit verkeersbesluit wordt de inrichting van de weg geregeld, conform de richtlijnen uit het handboek wegontwerp gebiedsontsluitingswegen 2013.
Situering en beheer van de wegen
                        De wegen buiten en tussen de kernen Abbenbroek, Zuidland en Simonshaven te Bernisse zijn gelegen buiten de bebouwde kom, eigendom van en in beheer en onderhoud bij waterschap Hollandse Delta.
Overleg met politie
Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen betreffende het Wegverkeer heeft overleg over dit verkeersbesluit plaatsgevonden met de executieve manager van de politie Rotterdam-Rijnmond. Er is een positief advies uitgebracht.
Bevoegdheid tot het nemen van het besluit
Gelet op het bepaalde in regel 7.22 van het register behorende bij het Delegatie en Mandaatbesluit 2014;
Besluit:
•het instellen van een voorrangsregeling door middel van het
plaatsen van borden B6, B1 en het aanbrengen van haaientanden;
•instellen van een inhaalverbod voor motorvoertuigen door middel
van het plaatsen van bord F1 met onderbord OB101, waardoor inhalen landbouwverkeer is toegestaan;
  • het instellen van een verplichte passeerzijde door middel van het plaatsen van borden D2;
  • het instellen van een verplicht (fiets)bromfietspad door middel van het plaatsen van borden G12a;
  • aanbrengen van twee snelheidsremmende voorzieningen in de vorm van een plateau, gecombineerd met een (brom)fiets oversteek;
  • het instellen van een maximumsnelheid van 50 km/uur ter hoogte van de kruisingen met Dorpsweg en Biertsedijk, door middel van het plaatsen van borden A1(50).
  • Aanbrengen van bord L3(bushalte) ter plaatse van de bushalte kom, gelegen aan weerszijden van de Dorpsweg;
  • Aanbrengen van poortconstructie met bord A1(60) op Biertsedijk;
  • Conform de bij dit besluit behorende tekening met nummer: 09378A18;
  • dat alle voorgaande verkeersbesluiten, welke tegenstrijdig zijn met dit verkeersbesluit, komen te vervallen;
  • dit besluit bekend te maken in de Staatscourant;
  • deze maatregel van kracht te doen zijn met ingang van de dag, nadat een termijn van zes weken na de dag waarop het besluit is bekend gemaakt, is verstreken;
  • gemeente Nissewaard inlichten over dit besluit;
                Ridderkerk, 12 maart 2015
                Namens dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta,
    Ir. H. de Vries
    lid van Directieraad
Bezwaar
Indien u zich niet kunt verenigen met dit besluit, bestaat voor u, op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), de mogelijkheid om binnen zes weken na publicatie van dit besluit een gemotiveerd bezwaar in te dienen bij het college van dijkgraaf en heemraden  van waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2980 GC, Ridderkerk.
Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van dit besluit niet. Hiertoe kunt u op grond van het bepaalde in artikel 8:81 Awb een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam (sector bestuursrecht). In dit geval is het wel vereist dat u een bezwaarschrift tegen het besluit hebt ingediend en dat u een spoedeisend belang hebt bij het treffen van die voorziening.
Naar boven