Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van12 maart 2015, nr. IENM/BSK-2015/49496, houdende goedkeuring van de besluiten van de Provinciale Staten van de provincie Noord-Holland van 2 februari 2015 tot wijziging van het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2008 en de Waterverordening provincie Noord-Holland vanwege de wijziging van de taakomschrijving van het waterschap voor wat betreft het vaarwegbeheer

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 5 van de Waterschapswet en de in het opschrift genoemde besluiten;

BESLUIT:

Goed te keuren de besluiten van Provinciale Staten van de provincie Noord-Holland van 2 februari 2015 tot wijziging van het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2008 en de Waterverordening provincie Noord-Holland vanwege het overhevelen van de taakomschrijving van het waterschap inzake het vaarwegbeheer uit het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2008 naar de Waterverordening provincie Noord-Holland onder gelijktijdige wijziging van die taakomschrijving.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Beroep

Tegen een beslissing inzake de goedkeuring van een besluit van Provinciale Staten tot het opheffen of instellen van een waterschap dan wel tot vaststelling of wijziging van de taak of het gebied van een waterschap kunnen belanghebbenden binnen een termijn van zes weken beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het beroepschrift dient ondertekend te worden en ten minste te bevatten:

  • a. de naam en het adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht; en

  • d. de gronden van het beroep.

TOELICHTING

Bij besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 2 februari 2015 is het reglement voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gewijzigd. Daarbij is sprake van wijziging van de taak van het Hoogheemraadschap in verband met het vaarwegbeheer. De taak wordt overgeheveld naar de Waterverordening provincie Noord-Holland. De waterverordening is bij besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 2 februari 2015 gewijzigd. Naast het feit dat het vaarwegbeheer elders wordt geregeld, komen andere vaarwegen onder het beheer van het Hoogheemraadschap te vallen. In de waterverordening wordt dus ook het beheersterritoir van het Hoogheemraadschap gewijzigd. Op grond van artikel 5 van de Waterschapswet behoeven de besluiten om die reden goedkeuring van de minister voor zover de taak van het Hoogheemraadschap is gewijzigd.

Bovengenoemde wijzigingen zijn nodig in verband met de invoering van de Waterwet. Op basis van artikel 3.2, eerste lid, van die wet dienen bij provinciale verordening overheidslichamen aangewezen te worden die worden belast met het beheer van regionale wateren. Voor vaarwegbeheer is in artikel 2.8, eerste lid, van de Invoeringswet Waterwet geregeld dat de aanwijzing uiterlijk zes jaar na inwerkingtreding van de Waterwet, dus uiterlijk op 22 december 2015, plaatsvindt.

De voorbereidingsprocedures van de door Provinciale Staten genomen besluiten hebben blijkens de toelichtingen bij het Reglement en de waterverordening geen bijzonderheden opgeleverd.

Goedkeuring kan op grond van artikel 5, tweede volzin, van de Waterschapswet slechts worden onthouden wegens strijd met het recht of het algemeen belang. Hiervan is niet gebleken, zodat goedkeuring wordt verleend.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Naar boven