Logo Flevoland
Gewijzigd vastgestelde inpassingsplannen ‘Flevokust-Havenontwikkeling te Lelystad’ en ‘Flevokust-Geluidzone te Lelystad’, Flevoland

Gezamenlijke kennisgeving Provincie Flevoland en gemeente Lelystad

Rectificatie vanwege een publicatiefout in de Staatscourant

Gedeputeerde Staten van Flevoland en burgemeester en wethouders van Lelystad maken inzake de ontwikkeling van Flevokust het volgende bekend.

Op 17 december 2014 hebben Provinciale Staten van Flevoland het inpassingsplan “Flevokust-Havenontwikkeling te Lelystad” (incl. het planMER) en het inpassingsplan “Flevokust-Geluidzone te Lelystad” gewijzigd vastgesteld. Op 18 november 2014 hebben burgemeester en wethouders van Lelystad in dit kader definitief besloten tot het vaststellen van hogere grenswaarden voor zes bestaande woningen. Gelijktijdig hebben burgemeester en wethouders van Lelystad, op grond van artikel 163 en 164 van de Wet geluidhinder, ingestemd met het ontwerp zonebeheerplan voor Flevokust. Voor de vaststelling van het zonebeheerplan wordt een afzonderlijke procedure gevolgd.

De besluiten van Provinciale Staten tot vaststelling van de inpassingsplannen, het inpassingsplan Flevokust-Havenontwikkeling en het inpassingsplan Flevokust-Geluidzone liggen, met de daarbij behorende bijlagen, vanaf vrijdag 27 februari 2015 tot en met donderdag 9 april 2015 ter inzage. De gemeente Lelystad legt tegelijkertijd het Besluit ter inzage, waarbij de hogere grenswaarden op grond van de Wet geluidhinder zijn vastgesteld.

Tegen de vastgestelde inpassingsplannen en het besluit hogere grenswaarde is beroep mogelijk bij de Raad van State.

Terinzagelegging

Met ingang van vrijdag 27 februari 2015 tot en met donderdag 9 april 2015 liggen met de daarbij behorende bijlagen, op werkdagen van 08.30 uur tot 16.30 uur, ter inzage:

  • het inpassingsplan “Flevokust-Havenontwikkeling te Lelystad”;

  • het inpassingsplan “Flevokust-Geluidzone te Lelystad”;

  • de daarbij behorende vaststellingsbesluiten;

  • het MER;

  • het besluit tot vaststelling hogere grenswaarden industrielawaai Flevokust.

De stukken zijn in te zien op de volgende locaties:

  • Provinciehuis van de provincie Flevoland, Visarenddreef 1 te Lelystad;

  • Gemeentehuis van de gemeente Lelystad, Stadhuisplein 2 te Lelystad;

  • Waterschapshuis van Waterschap Zuiderzeeland, Lindelaan 20 te Lelystad;

  • Smedinghuis van Rijkswaterstaat, Zuiderwagenplein 2 te Lelystad.

De stukken zijn tevens digitaal te raadplegen op de internetsite van de provincie Flevoland: http://www.flevoland.nl/digitaal-loket/ inzien, of via http://www.flevoland.nl/flevokust.

De vastgestelde inpassingsplannen kunnen ook geraadpleegd worden via www.ruimtelijkeplannen.nl onder de identificatienummers NL.IMRO.9924.IPFlevokusthav2014-VG01 en NL.IMRO.9924.IPFlevokustgel2014-VG01.

Provinciale inpassingsplannen Flevokust vastgesteld

Er wordt al een aantal jaren gewerkt aan de realisatie van een op- en overslaghaven met containerterminal en een ‘nat’ of havengerelateerd industrieterrein ten noorden van Lelystad, op de locatie Flevokust.

De provincie werkt aan de ontwikkeling van de haven en heeft daarvoor het provinciaal inpassingsplan “Flevokust-Havenontwikkeling te Lelystad” vastgesteld. Het plangebied van dit npassingsplan ligt grotendeels buitendijks aan de noordzijde van Lelystad, ter hoogte van het voormalig visvijvergebied. Ten behoeve van dit plan is een planMER opgesteld, waarin de milieueffecten van het plan zijn beschreven.

In de voorgaande fase is ook een ontwerp exploitatieplan ter inzage gelegd. Inmiddels zijn echter zgn. anterieure overeenkomsten gesloten met de grondeigenaren, het Waterschap en het Rijk, waardoor het exploitatieplan niet hoeft te worden vastgesteld.

Naast het inpassingsplan voor de haven heeft de provincie een inpassingsplan vastgesteld om de geluidzone vanwege het industrielawaai van haven en industrieterrein Flevokust in de al geldende bestemmingsplannen te verankeren: “Partiële herziening Flevokust – Geluidzone te Lelystad”. Door middel van dit plan worden diverse vigerende bestemmingsplannen op het gebied van geluid gewijzigd. De geluidzone heeft als doel een planologische scheiding aan te brengen tussen industriële activiteiten en de woonomgeving. De geluidsbelasting op de zonegrens van alle industriële activiteiten gezamenlijk mag niet meer bedragen dan 50 dB(A).

Gemeentelijk besluit hogere grenswaarden Flevokust vastgesteld

Gelijktijdig met de twee inpassingsplannen legt de gemeente Lelystad het besluit ter inzage om, op basis van de Wet geluidhinder, voor zes bestaande woningen op grond van artikel 46 en 110a van de Wet geluidhinder een hogere grenswaarde vast te stellen voor industrielawaai. De geluidsbelasting vanwege industrieterrein Flevokust zal voor deze woningen maximaal het volgende gaan bedragen:

  • Visvijverweg 49: 54 dB(A);

  • Visvijverweg 52: 53 dB(A);

  • Visvijverweg 57: 55 dB(A);

  • Visvijverweg 58: 58 dB(A);

  • Visvijverweg 64: 55 dB(A);

  • Plavuizenweg 1: 52 dB(A).

Gewijzigde vaststelling inpassingsplannen en besluit hogere grenswaarde

Ten opzichte van de ontwerpen daarvan zijn de beide inpassingsplannen en de (motivering van het) besluit op grond van de Wet geluidhinder gewijzigd. Aanleiding voor deze wijzigingen zijn geweest: de ingekomen zienswijzen, de reactie van de gemeenteraad in een hoorbijeenkomst op 18 september 2014, het advies van de Commissie m.e.r. en ambtshalve geconstateerde onvolkomenheden.

In hoofdlijnen hebben de wijzigingen betrekking op:

  • het vervallen van het exploitatieplan;

  • wijziging van de plangrenzen vanwege geluid;

  • het vervallen van de bedrijfsactiviteitenlijst;

  • een eenduidige regeling voor de bescherming van de dijk;

  • een aanduiding van de locatie voor de golfbreker.

Voor de wijzigingen wordt verwezen naar de Nota van beantwoording (najaar 2014), die als bijlage bij de inpassingsplannen is gevoegd. Daarnaast verwijzen wij naar het gewijzigd vastgestelde besluit op grond van de Wet geluidhinder.

Beroep bij Raad van State tegen vastgestelde inpassingsplannen en besluit hogere grenswaarde

Gedurende de periode van terinzageligging kan tegen de besluiten van de provincie en het besluit van de gemeente om hogere grenswaarden vast te stellen beroep worden ingesteld bij de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Op de plannen en het besluit is de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing. Het project Flevokust is opgenomen in bijlage II van de Crisis- en herstelwet, zodat de afdelingen 2 en 3 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing zijn. Dit betekent, dat in het beroepschrift moet worden aangegeven welke beroepsgronden tegen het besluit worden aangevoerd. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden worden aangevoerd.

Beroep staat open voor:

  • Belanghebbenden die al eerder een zienswijze tegen één van de ontwerp inpassingenplannen en/of het besluit hogere grenswaarde hebben ingediend bij de provincie en/of de gemeente.

  • Belanghebbenden die aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest.

  • Belanghebbenden die bezwaar maken tegen de door provincie en/of gemeente aangebrachte wijzigingen ten opzichte van de ontwerp inpassingsplannen en het ontwerp besluit hogere grenswaarde.

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • uw naam en adres;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • de gronden van het beroep.

Inwerkingtreding vastgestelde besluiten

De besluiten tot vaststelling van beide inpassingsplannen en het besluit hogere grenswaarde treden in werking op de dag na afloop van de genoemde inzagetermijn. Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van deze besluiten niet. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 AE Den Haag), dan treedt het betreffende besluit niet in werking totdat op het verzoek is beslist. Zowel voor het indienen van een beroepschrift als een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht aan de Raad van State verschuldigd.

Naar boven