Aanwijzing gedeelte Pruiskesweg i.v.m. aanleg veeroosters
Logo Weert
 
Burgemeester en wethouders van Weert overwegen dat Stichting ARK Natuurontwikkeling op 14 april 2014 een vooraanvraag om omgevingsvergunning heeft ingediend om veeroosters te mogen aanbrengen in de Pruiskesweg nabij Stramproy, zodat vee zonder toezicht de weg kan passeren van de ene zijde van de weg naar de andere. Naar aanleiding daarvan heeft vanaf
31 juli 2014 het conceptbesluit ter inzage gelegen tot aanwijzing van een gedeelte van de Leukerweg over een afstand van 15 meter.
Overwegingen ten aanzien van het besluit
Ecologische hoofdstructuur
Vanuit rijks- en provinciale opgave wordt er in Weert gewerkt aan de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur met als doel bescherming en versterking van biodiversiteit.
Door ontsnippering van de natuurgebieden wordt de natuur robuuster en minder kwetsbaar voor de beschermde soorten. Het consortium Stichting ARK Natuurontwikkeling – Habitura – Van Soest is in opdracht van de Provincie Limburg sinds 2010 actief in het gebied Kempen~ Broek in Weert om deze doelstellingen te realiseren. Op basis van vrijwillige kavelruil worden gronden verworven en de ontbrekende schakels gedicht. In de periode 2010 – 2014 zijn honderden hectares van eigenaar gewisseld en komen de natuurgebieden dichter bij elkaar te liggen.
Daarnaast voert Stichting ARK tijdelijk, tot circa eind 2015, het beheer over haar gronden. Conform Natuurbeheerplan en beleidsvisie van de Provincie Limburg wordt voor Grenspark Kempen~Broek een grote robuuste eenheid met procesgestuurd natuurbeheer nagestreefd.
Voor het natuurbeheer zet Stichting ARK in haar beheergebied grote grazers in. Het laten beheren van natuurgebieden door grote grazers sluit aan op het provinciaal beleid. Bovendien heeft dit voordelen qua effectiviteit en kostenefficiëntie. Stichting ARK en Natuurmonumenten werken samen in het begrazingsbeheer. Met deze vorm van natuurbeheer wordt de invloed van de mens op de ontwikkeling en het beheer van natuur minder groot. Deze vorm van natuur-beheer wordt dan ook gezien als een vorm van wildernisnatuur. Hierbij ligt de nadruk op de inzet van grote grazers die voldoende weerbaar zijn in alle omstandigheden. De runderen moeten geschikt zijn voor de begrazing van specifieke vegetatiesoorten en zorgen voor een grotere variatie en diversiteit in het natuurlijk landschap. Met de aanvraag voor aanleg van veeroosters worden diverse, vrijliggende gebieden met elkaar verbonden waardoor grotere begrazingsgebieden ontstaan. Hierdoor gaat het vee meer rondzwerven en zullen de runderen minder zichtbaar aanwezig zijn. Veeroosters worden ingezet om fysieke verkeersbarrières op te heffen en om zo schakels te creëren tussen natuurgebieden. Veeroosters zorgen er voor dat het vee op overzichtelijke, veilige en beperkte locaties de openbare weg kan kruisen. De oversteek-plaats is bij calamiteiten of recreatieve activiteiten afsluitbaar voor het vee.
VerkeersfunctieDe Pruiskesweg is ter plaatse een gebiedsontsluitingsweg in het buitengebied van Weert. Het is een asfaltweg van circa 3,40 meter breed met een fietspad van circa 1,50 meter breed. De weg en het fietspad hebben een zeer beperkte verkeersintensiteit. De weg verbindt de Bocholterweg met de (halfverharde) Stramproyergrensweg en heeft een functie voor het (agrarische) bestemmingsverkeer. Het fietspad heeft vooral een recreatieve functie. De gronden aan de zuid-zijde van de Pruiskesweg hebben een natuurbestemming en aan de noordzijde de bestemming ‘agrarisch met natuur- en landschapswaarden’. Op enkele honderden meters afstand van de veeroosters zijn de woningen Pruiskesweg 14 en 16 gelegen. Aanwijzing op grond van artikel 51 RVV 1990Artikel 51 lid 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) bepaalt dat het verboden is rij- of trekdieren of vee zonder toezicht op de weg los te laten lopen. Volgens lid 2 geldt dit niet ten aanzien van wegen die door het bevoegde gezag zijn aange-wezen. Op grond van artikel 1 onder h. van het RVV 1990 juncto artikel 18 eerste lid onder d. van de Wegenverkeerswet 1994 zijn burgemeester en wethouders bevoegd gezag. Door de aanwijzing van het weggedeelte tussen de veeroosters is het toegestaan vee zonder toezicht de weg te laten passeren. AfwegingDe veeroosters worden ingericht voor de zwaarste verkeersklasse en zijn te gebruiken door alle bestuurders. De huidige functie van de weg blijft hiermee in stand. De plaats wordt voorzien van poorten en voorzieningen voor wandelaars, ruiters en menpaarden om veilig te kunnen passeren. Voor het waarborgen van de veiligheid op de weg worden de veeroosters ondersteund met het algemeen waarschuwingsbord J37 met onderbord ‘veerooster 2x’, waarschuwingsbord J28 ‘Vee’ uit het RVV 1990 en rood/wit-schilden.De weg heeft een beperkte verkeersfunctie. Door de vrij korte onderlinge afstand van 15 meter tussen de twee roosters, tezamen met de bijbehorende poorten is het voor de diverse weg-gebruikers mogelijk om de oversteek vlot te passeren. De nadelen van de veeroosters met poorten e.d. voor ruiters en menners worden niet onevenredig geacht. Ten behoeve van de natuurontwikkeling van het grotere gebied en het veilig gebruik van de weg wordt het wenselijk geacht het gedeelte van de Pruiskesweg tussen de veeroosters aan te wijzen zoals in artikel 51 RVV bedoeld. De zienswijzen leiden niet tot een aanpassing van het voorgenomen besluit.
BESLUIT
Op grond van bovenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders tot het aanwijzen van een gedeelte van de Pruiskesweg over een lengte van 15 meter, gelegen tussen de kadastrale percelen gemeente Weert sectie AG nummers 125/126 en 166, inhoudende dat het toegelaten is ter plaatse vee zonder toezicht op de weg los te laten lopen. De aanwijzing is gebaseerd op artikel 51 lid 2 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990).
Weert 10 februari 2015

Burgemeester en wethouders

Namens deze,

M.H.F. Knaapen

secretaris

A.A.M.M. Heijmans

Mededelingen
Bezwaar- of beroepsclausule
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan diegene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken nadat het besluit bekend is gemaakt. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Weert, Postbus 950, 6000 AZ Weert en dient ten minste te bevatten: naam, adres, dagtekening, de gronden van bezwaar en aanduiding van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht. De indiener van een bezwaar kan tevens de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg, afdeling Bestuursrecht (Postbus 950, 6040 AZ Roermond) vragen een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist (art. 8:81 Algemene wet bestuursrecht).
Naar boven