Bekendmaking

Logo Gelderland

P rovinciaal ontwerp- inpassingsplan en o ntwerpbesluiten voor het project ‘Overnachtinghaven Lobith

Achtergrond

De M inister van Infrastructuur & Milieu van het Koninkrijk der Nederlanden heeft provincie Gelderland gevraagd om in de buurt van Lobith een locatie te vinden voor een nieuwe overnachtingshaven. De provincie heeft deze opdracht opgepakt met Rijkswaterstaat Oost-Nederland en de gemeente Rijnwaarden. Samen hebben zij hun voorkeur uitgesproken om de bestaande haven in Tuindorp te moderniseren en bij Spijk een nieuwe overnachtingshaven aan te leggen.

Ter inzage

In het project overnachtingshaven Lobith is gekozen voor toepassing van de provinciale coördinatieregeling bedoeld in artikel 3.33, eerste lid, onder b, Wet ruimtelijke ordening. Het toepassen van genoemde coördinatieregeling heeft mede tot doel dat de afzonderlijke procedures gelijktijdig worden doorlopen. De bekendmaking, de gelegenheid tot het naar voren brengen van zienswijzen en het indienen van beroep voor de verschillende besluiten vinden hierdoor gelijktijdig plaats.

Van donderdag 17 december 2015 tot en met woensdag 27 januari 2016 liggen de volgende besluiten ter inzage:

  • -

    het ontwerp provinciaal inpassingsplan met bijbehorende Plan- en ProjectMER;

  • -

    ontwerp vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van het Ministerie van Economische Zaken;

  • -

    ontwerp vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van de provincie Gelderland;

  • -

    ontwerp ontheffing op grond van de Flora- en faunawet van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland;

  • -

    ontwerp vergunning op grond van de Waterwet van Waterschap Rijn en IJssel;

  • -

    ontwerp vergunning op grond van de Ontgrondingenwet van de Provincie Gelderland.

Tijdens de terinzagelegging kunt u uw zienswijze tegen het provinciaal inpassingsplan, het Plan- en ProjectMER en de ontwerpbesluiten indienen.

Het plangebied ligt dicht bij de grens tussen Nederland en Duitsland. Om die reden liggen de stukken ook in Duitsland ter inzage.

Het voornemen

De Minister heeft opdracht gegeven om bij Lobith een geschikte locatie te vinden voor een uitbreiding van het aantal ligplaatsen voor de binnenvaart tot circa 70 ligplaatsen. Overnachtingshavens dragen bij aan een vlotte en veilige doorstroming op de rivier. Door de realisatie van ligplaatsen hoeven schippers niet op de rivier voor anker te gaan om te voldoen aan de voorgeschreven rusttijden. Op de Waal tussen Tiel en de Duitse grens is er sprake van een aanzienlijk tekort aan overnachtingsplaatsen. Zonder aanvullende plaatsen kan een deel van de vloot niet optimaal opereren en/of veroorzaakt hinder voor de overige vaart. Uit het oogpunt van veiligheid en bereikbaarheid is uitbreiding van het aantal ligplaatsen ter hoogte van Lobith noodzakelijk.

Om aan het gewenste aantal van circa 70 ligplaatsen te voldoen, is ervoor gekozen om de huidige haven te behouden in combinatie met een nieuwe haven in de Beijenwaard bij Spijk. De huidige overnachtingshaven bij Tuindorp is sterk verouderd en is niet geschikt voor schepen groter dan 85 meter. De huidige haven wordt daarom gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor circa 20 schepen tot 110 meter. De nieuwe haven bij Spijk moet ruimte bieden aan circa 50 schepen van 135 meter.

Het inpassingsplan maakt een goede ruimtelijke inpassing van de haven mogelijk. Daarnaast voorziet het inpassingplan in een vrijliggend fietspad van de Duitse grens tot aan Tolkamer.

De aanleg van de overnachtingshaven leidt tot negatieve effecten op natuur. Compensatie van natuurwaarden vindt plaats in de Beijenwaard, in de Stadswaard en bij D’n Nootenboom. De locaties Beijenwaard en D’n Nootenboom maken onderdeel uit van dit inpassingsplan. De natuurcompensatie in de Stadswaard is geregeld in het provinciale project Stadswaard.

Hoe komt u aan meer informatie?

Op de volgende locaties kunnen alle stukken op werkdagen en op de daar gebruikelijke openingstijden worden ingezien:

  • Gemeente Rijnwaarden, Gemeentewinkel, Markt 5, 6915 AH Lobith.

  • Provincie Gelderland, gebouw Marktstate, Eusebiusplein 1a te Arnhem.

  • Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag;

  • Waterschap Rijn en IJssel, Liemersweg 2, 7006 GG Doetinchem;

  • Emmerich am Rhein, Geistmarkt 1, 46446 Emmerich am Rhein, kamer 206.

  • Stadt Kleve, Fachbereich Planen und Bauen, Landwehr 4-6, 47533 Kleve, kamer 224.

  • Bezirksregiering in Düsseldorf, Cicilienallee 2, 40474 Düsseldorf, kamer 240a.

Let op: informeer i.v.m. de feestdagen bij de desbetreffende instanties naar de actuele openingstijden. De besluiten zijn te allen tijden digitaal te bekijken en te downloaden via http://www.gelderland.nl/terinzagelegging-lobith

Het digitale ontwerp inpassingsplan met bijbehorend Plan- en ProjectMER kan worden geraadpleegd via http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.9925.IPOHLobith-ont1. Voor meer informatie over het project, kunt u de website www.gelderland.nl/overnachtingshaven raadplegen.

Heeft u inhoudelijke vragen of wilt u nadere informatie over het project, dan kunt u terecht bij de provincie Gelderland, Omgevingsmanager overnachtingshaven Lobith, mevrouw A.C. Kramer – Van Kraaij (T 026 - 3599537).

Heeft u vragen over de procedure, dan kunt u terecht bij de provincie Gelderland, Coördinator Vergunningen overnachtingshaven Lobith, mevrouw I.H.M. van Heck (T 026 – 359 8214).

Hoe kunt u zienswijzen indienen?

In de periode van donderdag 17 december 2015 tot en met woensdag 27 januari 2016 kunt u uw zienswijze indienen. Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur schriftelijk. In geval van een schriftelijke zienswijze dient het zaaknummer 2012-016248 en het document waarop de zienswijze betrekking heeft, te worden vermeld.

Stuur uw schriftelijke zienswijze naar de provincie Gelderland als coördinerende instantie:

Gedeputeerde Staten van Gelderland

t.a.v. mevrouw I.H.M. van Heck,

Postbus 9090,

6800 GX ARNHEM

Digitaal: post@gelderland.nl

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u, binnen de gestelde termijn van zes weken, contact opnemen met de provincie Gelderland, Coördinator Vergunningen Overnachtingshaven Lobith, mevrouw I.H.M. van Heck (T 026-3598214) om een afspraak in te plannen.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Alle zienswijzen worden doorgestuurd naar de desbetreffende bevoegde gezaginstanties. De betreffende instanties betrekken de zienswijzen bij het vaststellen van het inpassingsplan en de definitieve besluiten. Na de vaststelling van het inpassingplan en het bekendmaken van de definitieve besluiten wordt iedereen die een zienswijze heeft ingediend, geïnformeerd over hoe hiermee is omgegaan.

Alleen een belanghebbende die een zienswijze heeft ingediend kan later tegen de vaststelling van die besluiten beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit is niet vereist als het redelijkerwijs niet mogelijk was een zienswijze in te dienen, bijvoorbeeld als het definitieve besluit gewijzigd wordt vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbesluit.

Arnhem, 3 december 2015

Zaaknummer 2012-016248

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven