Verkeersbesluit VB2015-03

Logo Waterschap Hollandse Delta

Aanpassen maximum snelheid Buitenom, wegvak Kievitstraat en Oud Pierschilseweg, Piershil

Dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse delta

Na overweging van het volgende:

Inleiding 

De gemeente Korendijk is voornemens de kern Piershil uit te breiden met woningbouw nabij de Buitenom.

Op de Buitenom geldt de maximum snelheid van 80 km/uur. Ter hoogte van de kern Piershil is de maximum snelheid reeds teruggebracht naar 60 km/uur. Op verzoek van de gemeente Korendijk wordt, in verband met de woninguitbreiding, de 60 km-zone uitgebreid tot de kruising met de Oud-Pierschilseweg.

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (artikel 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer.

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens.

Motivering

De gemeente Korendijk is voornemens door woninguitbreiding de kern Piershil nabij de Buitenom uit te breiden. Aansluitend zal de bebouwde kom grens worden verruimd. Zowel de woninguitbreiding als de verruiming van de bebouwde komgrens geeft aanleiding de verkeerssituatie op de Buitenom opnieuw te bezien.

Op de aansluitende wegen op de Buitenom zal het aantal verkeersbewegingen toenemen en daarmee ook het aantal bewegingen van en naar de Buitenom.

De Buitenom is een gebiedsontsluitingsweg waarop een 80 km-regime geldt. Ter hoogte van de huidige bebouwing is de snelheid reeds verlaagd naar 60 km/uur, met name vanuit oogpunt van verkeersveiligheid en geluidshinder.

Ter hoogte van de locatie van de geplande woninguitbreiding geldt nu nog een maximum snelheid van 80 km/uur. De maximum snelheid wordt op het aangrenzende wegvak Kievitstraat en Oud Pierschilseweg verlaagd naar 60 km/uur. Als gevolg van de woninguitbreiding zal meer verkeer ontsluiten op de Buitenom via de daarop aansluitende wegen, waar een lagere maximum snelheid geldt. Door het verlagen van de maximum snelheid op de Buitenom wordt het snelheidsverschil tussen voertuigcategorieën lager en neemt de verkeersveiligheid toe. Hiermee wordt het homogeniteitsprincipe van Duurzaam Veilig gevolgd.

Het verlagen van de maximum snelheid ter hoogte van bebouwing draagt in positieve zin bij aan het verminderen van de geluidsoverlast door verkeer in de leefomgeving.

Een beperking van de maximum geldende snelheid betekent voor de weggebruikers, vanwege de beperkte afstand, een zeer geringe toename van reistijd.

Situering en beheer van de wegen

De Buitenom is gelegen buiten de bebouwde kom, in eigendom van en in beheer en onderhoud bij waterschap Hollandse Delta.

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen betreffende het Wegverkeer heeft overleg over dit verkeersbesluit plaatsgevonden met de gemandateerde van de nationale politie. Deze heeft positief advies uitgebracht over dit verkeersbesluit.

Procedure

De voorbereiding van dit besluit heeft conform het gestelde in van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) plaatsgevonden.

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

De bevoegdheid tot het nemen van een verkeersbesluit wordt ontleend aan de Wegenverkeerswet 1994, het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het bepaalde in het register behorende bij het Delegatie en Mandaatbesluit 2014.

Besluit:

  • instellen van een snelheidslimiet van 60 km/uur door het plaatsen van een bord A1(60) voor het wegvak gelegen tussen Kievitstraat en Oud Pierschilseweg, ter hoogte van de aansluiting met de Oud Pierschilseweg vanuit noordelijke richting;

  • verplaatsen bord A2 (einde 60) naar de aansluiting ter hoogte van de Oud Pierschilseweg oostzijde;

  • de plaatsing van borden conform de bij dit besluit behorende tekening met nummer 15248A01 uit te voeren;

  • alle voorgaande verkeersbesluiten, die tegenstrijdig zijn met dit verkeersbesluit, te laten vervallen;

Ridderkerk, 26 november 2015.

Namens dijkgraaf en heemraden van

waterschap Hollandse Delta,

J.Aleman

lid van directieraad

Een afschrift van dit besluit is gezonden aan:

  • Gemeente Korendijk;

  • Politie, Eenheid Rotterdam, district Zuid-Holland-Zuid.

Bezwaar

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende gedurende een periode van zes weken vanaf de dag na bekendmaking, tegen dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2980 GC Ridderkerk

Het verkeersbesluit treedt in werking na bekendmaking. Op grond van artikel 6.16 Algemene wet bestuursrecht schorst het bezwaar de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan, na indiening van het bezwaarschrift, gedurende de bezwaartermijn ook een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend op grond van artikel 8:81 Algemene wet bestuursrecht. In geval een voorlopige voorziening wordt ingediend, treedt het verkeersbesluit niet in werking voordat op dit verzoek is beslist. Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de sector bestuursrecht van de Rechtbank Rotterdam, Postbus 50950, 3007 BL Rotterdam of digitaal via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

Naar boven