Besluit van de directeur van het Bureau bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bureau BIBOB) van 26 november 2015, nr. 701102, houdende vaststelling van het tarief voor bestuursorganen en rechtspersonen met een overheidstaak als bijdrage in de kosten van een advies van het Bureau BIBOB (Besluit Tarieven BIBOB 2016)

De directeur van het Bureau BIBOB,

Gelet op artikel 16 van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet BIBOB) en artikel 5 van het Besluit BIBOB;

Besluit:

Met ingang van 1 januari 2016 bedraagt het tarief voor bestuursorganen en rechtspersonen met een overheidstaak als bijdrage in de kosten van een advies van het Bureau BIBOB € 700,– per advies. In het kader van een aanbestedingsprocedure is dit bedrag verschuldigd per te onderzoeken eenheid, met een maximum van € 7.000,–.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 26 november 2015

De directeur van het Bureau BIBOB, C.A.J.F. Verheij

TOELICHTING

De Wet BIBOB is een (preventief) bestuurlijk instrument. Het is één van de integriteitsinstrumenten die het Ministerie van Veiligheid en Justitie aanbiedt en die bijdraagt aan het beperken van maatschappelijke risico’s. De bestuursorganen en rechtspersonen met een overheidstaak die het Bureau BIBOB inschakelen voor een advies, zijn daartoe een bijdrage verschuldigd. De bijdrage in de kosten van een advies van het Bureau BIBOB bedraagt sinds 2003 € 500,– en is de afgelopen jaren niet verhoogd. De werkelijke kosten die het Bureau BIBOB maakt voor de behandeling van een adviesaanvraag zijn in deze periode echter gestegen. Met dit besluit wordt een verhoging van de bijdrage gerealiseerd met ingang van 1 januari 2016. Ook de tarieven voor andere integriteitsinstrumenten, waaronder de Verklaring Omtrent het Gedrag, worden met een gelijk percentage verhoogd in de daartoe bestemde regeling. Op die manier worden de integriteitsinstrumenten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie tezamen meer kostendekkend.

Voor de kosten van een advies van het Bureau BIBOB inzake aanbestedingen wordt een bijdrage gevraagd die in verhouding staat tot het aantal bedrijven of eenheden dat het Bureau BIBOB per adviesaanvraag screent. Indien bijvoorbeeld voor een aanbesteding drie partijen inschrijven, onderzoekt het Bureau elk van de partijen afzonderlijk en brengt per partij het tarief in rekening.

De directeur van het Bureau BIBOB, C.A.J.F. Verheij

Naar boven