Regeling van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 23 november 2015 tot wijziging van de Regeling vergoeding verklaring omtrent het gedrag en gedragsverklaring aanbesteden

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 39, derde en vierde lid, van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens, artikel 48, tweede lid, van het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens en artikel 9,eerste lid, van het Aanbestedingsbesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vergoeding verklaring omtrent het gedrag en gedragsverklaring aanbesteden wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a, onder 1°, wordt € 24,55 vervangen door: € 33,85.

2. In onderdeel a, onder 3°, wordt € 30,05 vervangen door: € 41,35.

3. In onderdeel b wordt € 147,50 vervangen door: € 207,00.

B

In artikel 2, eerste lid, wordt € 22,55 vervangen door: € 33,85.

C

In artikel 3 wordt € 100,00 vervangen door: € 75,00.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2016 met uitzondering van artikel I, onderdeel A, onder 1 en 2, en onderdeel B, die in werking treden met ingang van 1 maart 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

TOELICHTING

Algemeen

De Verklaring Omtrent het Gedrag voor Natuurlijke Personen (VOG NP) en voor Rechtspersonen (RP) zijn twee integriteitsinstrumenten uit een groep van integriteitsinstrumenten die het ministerie van Veiligheid en Justitie aanbiedt en die bijdragen aan het beperken van maatschappelijke risico’s. De wijziging van deze Regeling verhoogt het tarief van zowel de VOG NP als de VOG RP. De kosten van de integriteitsinstrumenten worden in rekening gebracht bij de aanvragers: burgers, bedrijven, instanties en overheid. De daarbij gehanteerde tarieven zijn nu gezamenlijk niet kostendekkend voor de integriteitsinstrumenten van het ministerie van Veiligheid en Justitie tezamen. De tariefsaanpassing beoogt een meer kostendekkende begroting te realiseren. Een verklaring voor de tariefsverhoging kan deels worden gevonden in het in het leven roepen van de gratis VOG-NP voor vrijwilligers. Ik hecht er waarde aan dat dit instrument wordt gehandhaafd en structureel wordt geborgd. Daarnaast is de verhoging ingegeven door het feit dat genoemde VOG-tarieven niet zijn geïndexeerd en derhalve de afgelopen jaren niet verhoogd. Dat is overigens ook voor het integriteitsinstrument Bibob het geval, en ook dit instrument verhoog ik met een gelijk percentage in de daartoe bestemde regeling. Zo zullen de integriteitsinstrumenten van het ministerie van Veiligheid en Justitie tezamen meer kostendekkend worden gefinancierd.

Artikel I

Onder A en B

In geval van een niet-elektronische aanvraag wordt het bedrag voor een VOG NP verhoogd van € 30,05 naar € 41,35. Door een opslag te berekenen op niet-elektronisch ingediende aanvragen wordt beoogd te bevorderen dat de VOG NP elektronisch wordt aangevraagd. Het bedrag dat een gemeente in rekening kan brengen aan een niet-elektronisch ingediende aanvraag blijft gelijk, namelijk € 7,50.

Onder C

Op grond van artikel 9, eerste lid, van het Aanbestedingsbesluit, dat valt onder de Minister van Economische Zaken, is bepaald dat een vergoeding wordt vastgesteld voor de behandeling van een aanvraag om de afgifte van een gedragsverklaring aanbesteden. Lagere productiekosten maken een verlaging van de vergoeding mogelijk. Met deze wijzigingsregeling wordt de vergoeding van een gedragsverklaring aanbesteden, die beleidsmatig valt onder de Minister van Economische Zaken, per 1 januari 2016 verlaagd naar € 75,00.

Artikel II

De wijziging van het bedrag voor de VOG RP en de vergoeding voor de afgifte van een gedragsverklaring aanbesteden gaan met ingang van 1 januari 2016 in. De wijziging van de bedragen van de VOG NP gaat – overeenkomstig Code Interbestuurlijke Verhoudingen – in op 1 maart 2016 om gemeenten in staat te stellen de tariefswijziging tijdig te verwerken in hun lokale regelgeving.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven