Ontwerpbesluit verordening routering gevaarlijke stoffen gemeente Utrecht
Logo Utrecht (Utr)
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht maakt bekend dat het in haar vergadering van 17 november 2015 vastgestelde Ontwerpbesluit verordening routering gevaarlijke stoffen gemeente Utrecht ter inzage ligt vanaf 19 november tot en met 30 december 2015.
Ontwerpbesluit
Op 1 april 2015 is de Wet tot wijziging van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen in werking getreden. In aansluiting op de wetswijziging kan er een nieuw routeringsbesluit worden vastgesteld.
Het huidige routeringsbesluit wijst alleen rijkswegen aan. Het nieuwe routeringsbesluit wijst gemeentelijke wegen aan. Zonder gemeentelijk routeringsbesluit geldt de regel dat transporteurs de bebouwde kom zoveel mogelijk moeten vermijden.
Door aanwijzing van bepaalde wegen mag vervoer van bepaalde soorten gevaarlijke stoffen alleen binnen de gemeente Utrecht worden vervoerd als de bestemming aan de vastgestelde route ligt. Transport buiten de aangewezen wegen is alleen toegestaan als daarvoor ontheffing is verleend én de bestemming binnen de gemeente Utrecht ligt.
Aan de huidige veiligheidssituatie van het vervoer van gevaarlijke stoffen binnen de bebouwde kom verandert er als gevolg van deze nieuwe routering in de praktijk niets. De routes die worden aangewezen zijn grotendeels wegen die onderdeel uitmaken van lussen bij op- en afritten van auto (snel)wegen. Deze routes werden tot het nemen van dit besluit ook al gebruikt voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, maar dan via de ontheffingsregeling.
Door de routering wordt het vervoer van gevaarlijke stoffen binnen de gemeente inzichtelijker en efficiënter.
Inzien
Het ontwerp-vaststellingsbesluit en de bijbehorende stukken zijn gedurende 6 weken met ingang van 19 november tot en met 30 december 2015 voor een ieder digitaal in te zien via de website https://www.officielebekendmakingen.nl
U kunt het ontwerp-vaststellingsbesluit en de bijbehorende stukken alleen op afspraak inzien op de 5e etage van het Stadskantoor, Stadsplateau 1, 3521 AZ te Utrecht. Voor het maken van een afspraak, belt u met de medewerker documentatie van Milieu & Mobiliteit : 030-286 74 08.
Reageren
In overeenstemming met afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om gedurende de periode van 6 weken dat het ontwerpbesluit ter inzage ligt schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren te brengen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u richten aan de Gemeente Utrecht, Postbus 16200, 3500 CE Utrecht, t.n.v. de heer J. van Berkel. Mondeling kunt u een zienswijze kenbaar maken eveneens aan de heer J. van Berkel (via het Klant Contactcentrum tel 030-286 0000).
Utrecht, 19 november 2015
Namens het college van Utrecht,
Afdeling Milieu & Mobiliteit
Naar boven