Verkeersbesluit in verband met de aanpassing van de bebording op de A15 km 45,87 en 44,90 Links te Rotterdam.
Logo Rijkswaterstaat - Dienst Zuid-Holland
DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU
OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT
Juridisch kader
De Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV) en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).
Vereiste van besluit
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens.
Aangezien het hier weggedeelten betreft die onder beheer zijn van het Rijk, ben ik ingevolge artikel 18, eerste lid onder a, van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd dit besluit te nemen.
Belangenafweging en motivering
Het huidige tracé tussen de nieuwe Botlekbrug en het Hartelkruis van rijksweg 15 in westelijke richting is niet geschikt voor een rijsnelheid van 100 km/u. Er bestaat een negatieve verkanting (dwarshelling) in een flauwe bocht waardoor niet aan de voorgeschreven ontwerprichtlijn voor autosnelwegen (NOA) kan worden voldaan. Dit kan in de huidige reconstructie niet worden aangepast aangezien dan de gehele rijbaan opengebroken dient te worden.
Door de negatieve verkanting op aangegeven locatie zullen automobilisten minder grip op de weg hebben en bestaat een verhoogd risico op slipgevaar. Voor het veilig berijden van het wegvak met bochten verdient het aanbeveling om een maximumsnelheid van 80 km/u in te stellen.
BESLUIT
Op grond van vorenstaande overwegingen besluit ik:
Het instellen van een maximumsnelheid door het plaatsen van borden model A1 (RVV 1990) 80 km/u, voor de opening van de nieuwe Botlekbrug in westelijke richting in het vierde kwartaal van 2015.
Het gaat hierbij specifiek om de volgende locaties:
Rijksweg 15 links (in westelijke richting):
  • ter hoogte van km 45,87 bord model A1 RVV 1990 (80 km/u) zowel in zijberm als in middenberm;
  • ter hoogte van km 44,90 bord model A1 RVV 1990 (100 km/u) zowel in zijberm als in middenberm.
DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU,
namens deze, hoofd Vergunningverlening Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid
mevrouw A.H. Bos-Massop
MEDEDELINGEN:
Bezwaar
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de minister van Infrastructuur en Milieu en gezonden aan Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, t.a.v. de afdeling Werkenpakket, Postbus 556, 3000 AN te Rotterdam.
Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:
  • a.
    naam en adres van de indiener;
  • b.
    de dagtekening;
  • c.
    vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt;
  • d.
    een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen.
Voorlopige voorziening
Indien een bezwaarschrift is ingediend is het mogelijk om daarnaast een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen. Een dergelijk verzoek dient te worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de rechtbank (sector Bestuursrecht) binnen het rechtsgebied waarvan de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft.
Het verzoek dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:
  • a.
    de naam en het adres van de verzoeker;
  • b.
    de dagtekening;
  • c.
    vermelding van het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en datum en nummer of kenmerk van het besluit;
  • d.
    de gronden van het verzoek (motivering).
Bij het verzoek dient voorts een afschrift van het bezwaarschrift te worden overlegd. Naar aanleiding van het verzoek kan de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening treffen indien onverwijld spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven. De griffier van de betrokken rechtbank wijst de verzoeker na de indiening van diens verzoek op de verschuldigdheid van het griffierecht en bericht de verzoeker binnen welke termijn en op welke wijze het verschuldigde griffierecht moet worden voldaan.
Als burger kunt u ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de hiervoor vermelde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de hiervoor vermelde internetsite voor de precieze voorwaarden.
Expeditie
Afschrift van dit besluit is gezonden aan:
Politie Rotterdam-Rijnmond, de Verkeerspolitie, t.a.v. de heer J. van Rossen, Postbus 70023, 3000 LD Rotterdam.
Naar boven