Verkeersbesluit Gemeente Elburg verwijderen borden voetpad Hoekwant-Vooronder
Logo Elburg
Inleiding
Het pad tussen de Hoekwant (nabij huisnummer 78) en het Vooronder (nabij huisnummer 52 en de voormalige apotheek) is vanouds bekend als voetpad, met bijbehorende bebording.
In de tegenwoordige praktijk blijkt echter dat over deze verbinding veelvuldig wordt gefietst, dat handhaving geen prioriteit heeft, en dat –sinds het winkelcentrum zodanig verbouwd is dat er nabij het (inmiddels voormalige) gezondheidscentrum geen toegang meer is tot het winkelcentrum- er vanuit de wegenstructuur geen overtuigende reden (meer) is om op deze verbinding geen fietsverkeer toe te staan.
De reden om desondanks geen fietsverkeer toe te staan zou de verkeersveiligheid kunnen zijn. Daarom is fietsverkeer een aantal maanden op proef toegestaan. Deze proef heeft, voor zover bij gemeente, politie en wijkcomité bekend, niet geleid tot noemenswaardige aantasting van de verkeersveiligheid, zeker niet nu aan de kant van het Vooronder een fietssluis is geplaats.
Vanwege het bovenstaande hebben wij besloten aan de betreffende verbinding de status van voetpad te ontnemen (zodat voortaan ook fietsverkeer is toegestaan).
De genoemde weg ligt in de bebouwde kom van Elburg, is eigendom van en in beheer bij de gemeente Elburg en op grond van artikel 18, lid 1d is zij bevoegd tot het nemen van dit verkeersbesluit.
Advies en inspraak
Het ontwerpbesluit is in het kader van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer voorgelegd aan de politie. Deze heeft op 31 juli 2015 positief geadviseerd.
Het ontwerpbesluit heeft van 9 september t/m 20 oktober 2015 voor een ieder ter inzage gelegen. In dezelfde periode zijn belanghebbenden in de gelegenheid gesteld hierover zienswijzen in te dienen. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.
Besluit
Op grond van het voorgaande besluit de gemeente Elburg:
  • 1a.
    aan het pad tussen Hoekwant en Vooronder de status van voetpad te ontnemen;
  • 1b.
    dit kenbaar te maken door de twee borden G7 (voetpad) van bijlage 1 van het
    Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV) te verwijderen.
Dit besluit is genomen in overeenstemming met artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, met artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994, met het delegatiebesluit van de gemeenteraad van 23 maart 1995, het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 1 april 2008 en het mandaatbesluit van het college van burgemeester en wethouders van 15 juli 2015.
 
Elburg, 27 oktober 2015
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Elburg,
namens dezen,
beleidsmedewerker verkeer en vervoer
 
J.J. Ruster
 
Dit besluit treedt in werking een dag na bekendmaking in de Staatscourant.
 
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit in de Staatscourant beroep instellen bij de Rechtbank Gelderland, afdeling Bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM te Arnhem.
In dit beroepschrift moet vermeld staan:
uw naam en adres, de datum waarop het beroepschrift is geschreven, een omschrijving van het gemeentelijke besluit waartegen u in beroep gaat, de reden waarom u in beroep gaat en uw handtekening.
 
Door het indienen van het beroepschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een beroepschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening vragen bij de Rechtbank Gelderland, afdeling bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.
 
Naar boven