VERKEERSBESLUIT Oostertochtpad
Logo Heerhugowaard
Datum: 15 oktober 2015
Onderwerp: verkeersbesluit voor voorrangssituaties Oostertochtpad en zebrapaden parallel aan Oostertochtpad over de Zuidwijkring (2x), Steigerdijk en Rustenburgerweg
 
BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE HEERHUGOWAARD
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.
OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT
Vereiste van besluit
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Motivering
Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van de weggebruikers en passagiers; het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, is het gewenst om :
a) de oversteekplaatsen over respectievelijk de Zuidwijkring (noordzijde), Zuidwijkring (zuidzijde), de Steigerdijk en de Rustenburgerweg, allen parallel aan het Oostertochtpad om te vormen naar officiele voetgangersoversteekplaatsen door de locaties te voorzien van bord L2 en zebramarkering op het wegdek. Bij de Rustenburgerweg wordt bord L2 achterwege gelaten, omdat het hier alleen gaat om kruisende fietsers.
b) alle voorrangssituaties op Oostertochtpad en haar kruisende fietspaden, tussen de Krusemanlaan en de Dijk van Kyoto te regelen ten gunste van het Oostertochtpad. De voorrangsregels worden ondersteund door een het aanbrengen van haaientanden op het wegdek. Het aanbrengen van bord B6 wordt in deze situaties niet nodig geacht, aangezien hier alleen fietsers elkaar kruisen.
Het gaat om de volgende locaties:
  • Dijk van Kyoto
  • Zuidwijkring (zuid)
  • Zuidwijkring (noord)
  • Emmy Andriesseplantsoen
  • Rivierenpad
  • Rustenburgerweg
  • van Veenweg
Bij de kruisingen met de Haringvliet, Zuidtangent en Beukenlaan is het voorrang al op deze manier geregeld.
Met hetgeen beschreven onder a) bovenstaande wordt beoogd de voetganger in een gelijk regime te laten oversteken als de parallel overstekende fietsers, die hier voorrang hebben op het kruisende verkeer. Op deze manier worden alle oversteekplaatsen langs dit fietspad op eenzelfde manier uitgevoerd. Door de uniforme uitvoering komt dit de duidelijkheid voor de passerende automobilisten en daarmee de verkeersveiligheid ten goede. Bovendien rijdt er op de te kruisen wegen, met name in de spitsperioden behoorlijk veel verkeer dat een zebrapad, ook zonder het regime op de fietsoversteek in beschouwing te nemen op deze locatie, gerechtvaardigd is.
Met hetgeen beschreven onder b) wordt beoogd duidelijkheid te scheppen voor fietsers. De kruisingen met autoverkeer zijn inmiddels in de loop der tijd allemaal ten gunste van dit fietspad geregeld, de fietspaden onderling zijn echter in veel gevallen niet geregeld. Het is, mede vanwege de hogere snelheid van het fietsverkeer op de doorgaande verbinding van het Oostertochtpad, verstandig dit wel te doen.
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd, namens de korpschef, met een vertegenwoordiger van de politie, eenheid Noord-Holland.
Er heeft een ontwerpbesluit ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.Er zijn geen wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit.
BESLUIT
Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om:
Beroep
Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit dan kunt u beroep instellen. U kunt alleen beroep instellen als u eerder een zienswijze heeft ingediend, of kunt aantonen dat u daartoe redelijkerwijs niet toe in staat bent geweest. Ook kunt u beroep instellen, als u het niet eens bent met één van de wijzigingen in het definitieve besluit, ten opzichte van het ontwerpbesluit. U stuurt dan binnen zes weken na publicatiedatum van dit besluit een beroepschrift naar de Rechtbank Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG in Alkmaar.
In het beroepschrift moeten ten minste zijn vermeld:
• Uw naam en adres
• Een omschrijving van het besluit waartegen u beroep instelt
• De reden(en) waarom u het niet eens bent met de beslissing)
• De datum waarop u het beroepschrift geschreven heeft
 
Daarnaast dient u een kopie van het besluit mee te zenden naar de Rechtbank.
U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.
Voor de behandeling van een beroepschrift moet u een bijdrage betalen, het zogenaamde griffierecht. Op www.rechtspraak.nl kunt u de brochure “beroep instellen bij de rechtbank, de Bestuursrechtelijke procedure” vinden. Hierin vindt u alle relevante informatie.
 
VOORLOPIGE VOORZIENING
De uitvoering van het besluit gaat gewoon door, ook al heeft u beroep ingesteld. Als u van mening bent dat een uitspraak van de rechter op uw beroepschrift niet kan worden afgewacht, dan kunt u aan de Voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Wanneer deze wordt toegekend door de rechter, dan kan de uitvoering van het besluit worden uitgesteld tot het moment waarop op uw bezwaarschrift is beslist.
Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend als u ook een beroepschrift heeft ingediend bij de rechtbank. Het verzoek om een voorlopige voorziening stuurt u naar de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG Alkmaar. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is ook griffierecht verschuldigd.
U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

de oversteekplaatsen over de Zuidwijkring (noord), Zuidwijkring (zuid) en de Steigerdijk en de Rustenburgerweg parallel aan het Oostertochtpad vorm te geven als een voetgangersoversteekplaats voorzien van zebramarkering.

om op de kruisingen van het Oostertochtpad met de fietspaden langs: de Dijk van Kyoto, Zuidwijkring (zuid), Zuidwijkring (noord), Emmy Andriesseplantsoen, Rivierenpad, Rustenburgerweg en van Veenweg, de voorrang te regelen ten gunste van het Oostertochtpad. Het gaat om de kruisingen van fietsers onderling, de kruisingen met autoverkeer zijn al ten gunste van het fietspad geregeld. De bedoelde kruisingen worden alleen voorzien van haaientanden. Er worden geen verkeersborden geplaatst.

Bebording volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeersteken (RVV) 1990:

Bijlage 1, hoofdstuk L Informatie

Bordnummer Omschrijving

L2 Voetgangersoversteekplaats

MEDEDELINGEN
Naar boven