Rectificatie bekendmaking van het gewijzigd vastgestelde Bestemmingsplan Landelijk gebied 2014 (Schermer)
Logo Alkmaar
Burgemeester en wethouders van Alkmaar maken op grond van het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en art. 7.11 Wet milieubeheer bekend dat de gemeenteraad van de voormalige gemeente Schermer in zijn vergadering van 30 september 2014 heeft besloten het bestemmingsplan ‘Landelijk gebied 2014’ inclusief planMER (‘milieueffectrapportage’), gewijzigd vast te stellen. De raad heeft daarbij besloten om geen grondexploitatieplan vast te stellen. Het besluit is reeds eerder bekendgemaakt maar is destijds niet volledig gepubliceerd aangezien de bekendmaking in de Uitkomst ontbrak. Het gewijzigd vastgestelde plan wordt daarom opnieuw bekendgemaakt.
Inhoud bestemmingsplan
Het plan voorziet in het actualiseren van het voormalige bestemmingsplan ‘Landelijk Gebied 2003’ omdat dit verplicht is op grond van de Wet ruimtelijke ordening. Het plangebied beslaat het gehele landelijk gebied van Schermer, exclusief de dorpskernen. Het bestemmingsplan is gebaseerd op de door de raad vastgestelde Kadernota voor het landelijk gebied en is overwegend actualiserend van karakter.
Inhoud PlanMER
Omdat er rekening wordt gehouden met uitbreiding van agrarische bedrijven in de toekomst, is voor het bestemmingsplan een planMER als bedoeld in de Wet milieubeheer, verplicht. In de planMER zijn (mogelijke) milieueffecten in beeld gebracht, zodat deze effecten een volwaardige rol kunnen spelen bij de plan- en besluitvorming. Het gaat met name om de uitbreiding van veehouderijen. De planMER bevat tevens een passende beoordeling vanwege natuuraspecten in verband met de mogelijk  significante gevolgen voor Natura 2000-gebieden als bedoeld in de Natuurbeschermingswet 1998. Er is een aanvulling gemaakt op het planMER naar aanleiding van het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage.
 
Welstand
De raad heeft welstandscriteria vastgesteld voor mansardekappen. De welstandscriteria maken deel uit van de gemeentelijke welstandsnota. De criteria zijn beschreven in een bijlage van de toelichting van het bestemmingsplan.
 
Reactieve aanwijzing
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben bij besluit van 5 november 2014 besloten voor het bestemmingsplan Landelijk Gebied 2014 een reactieve aanwijzing te geven betreffende de mogelijkheden buiten de bouwvlakken (kampeerterreinen, paardenbakken en paddocks, tweede bedrijfswoningen en glastuinbouw) en de mogelijkheden voor de intensieve veehouderij. De reactieve aanwijzing heeft als consequentie dat deze onderdelen geen deel meer uitmaken van het door de raad vastgestelde bestemmingsplan. De volledige inhoud van de reactieve aanwijzing kan geraadpleegd worden op de locaties waar de stukken ter inzage beschikbaar zijn gesteld.
Wijzigingen
Het bestemmingsplan is gewijzigd ten opzichte van het ontwerp naar aanleiding van zienswijzen en ambtshalve wijzigingen die strekken tot verbetering en correcties van het plan. De wijzigingen betreffen de regels en de verbeelding. Tevens heeft de raad besloten om sleufloos draineren uit te zonderen van de omgevingsvergunning voor archeologie. Voor een volledig overzicht van wijzigingen, de volledige inhoud van het bestemmingsplan en de planMER, verwijzen wij naar de locaties waar de stukken ter inzage beschikbaar zijn gesteld.
 
Inzagetermijn
Het bestemmingsplan en de planMER evenals het besluit tot vaststelling incl. bijlagen en de reactieve aanwijzing, liggen vanaf zijn vanaf 3 februari 2015 gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage op de volgende locaties:
  • -
  • -
    www.ruimtelijkeplannen.nl onder plan-id: NL.IMRO.0458.Landelijkgebied14-VS01.
  • -
    de servicebalie Vergunning- en subsidieverlening van het Stadskantoor aan het Mallegatsplein 10 te Alkmaar
     
Servicebalie Vergunning- en subsidieverlening
De servicebalie Vergunning- en subsidieverlening werkt alleen op afspraak. Maak een afspraak via www.alkmaar.nl of bel met 14 072.
 
Beroep
Een belanghebbende kan binnen zes weken na de dag waarop de besluiten ter inzage zijn gelegd een beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (schriftelijk: Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, of digitaal: https://digitaalloket.raadvanstate.nl). Voor de behandeling van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd. De werking van een besluit wordt door indiening van een beroepschrift niet opgeschort.
Deze rectificatie heeft geen gevolgen voor reeds ingediende beroepen.
Het bestemmingsplan treedt (opnieuw) in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn.
 
Voorlopige voorziening
Indien beroep is ingesteld kan de voorzieningenrechter op verzoek van een belanghebbende een voorlopige voorziening treffen, indien onverwijlde spoed dat vereist, gelet op de betrokken belangen. Een verzoek om voorlopige voorziening kan worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (schriftelijk: Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, of digitaal: https://digitaalloket.raadvanstate.nl). Voor de behandeling van dergelijke verzoeken is griffierecht verschuldigd.
 
Naar boven