Bestemmingsplan landelijk gebied 2014 vastgesteld, gemeente Alkmaar
Logo Alkmaar
Burgemeester en wethouders van Alkmaar maken op grond van het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 17 september 2015 heeft besloten om, lopende het beroep tegen het bestemmingsplan Landelijk Gebied 2014 bij de Afdeling Bestuursrechtspraak bij de Raad van State, het bestemmingsplan Landelijk Gebied 2014 aan te passen en op het onderdeel ammoniak aan te passen.
 
Het bestemmingsplan Landelijk Gebied 2014 is op 30 september 2014 door de toenmalige gemeente Schermer gewijzigd vastgesteld. Tegen dit besluit is door diverse partijen beroep ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak bij de Raad van State (hierna: Afdeling).
 
De Afdeling heeft in recente uitspraken bepaald dat wanneer in een bestemmingsplan ‘de toename van de ammoniakemissie’ wordt aangemerkt als strijdig gebruik, het verbod van artikel 19d, eerste lid Natuurbeschermingswet 1998 (Nbw) wordt herhaald. De ammoniakregeling leidt ertoe dat wanneer er een toename is van de ammoniakemissie een handhavingsbevoegdheid ontstaat voor het College van burgemeester en wethouders. Echter, op grond van de Natuurbeschermingswet berust de bevoegdheid tot handhaving van handelingen in strijd met de Natuurbeschermingswet bij de Minister van Economische Zaken respectievelijk bij het College van Gedeputeerde Staten. Naar het oordeel van de Afdeling wordt hiermee de regeling van het toezicht op de naleving van de Natuurbeschermingswet op onaanvaardbare wijze doorkruist.
 
Gelet hierop heeft de gemeenteraad van Alkmaar besloten om op grond van artikel 6:19 Algemene wet bestuursrecht het besluit (vaststelling bestemmingsplan Landelijk Gebied 2014) te wijzigen.
 
Het raadsbesluit en de daarbij behorende stukken liggen met ingang van donderdag 1 oktober 2015 tot en met woensdag 11 november 2015 voor een ieder ter inzage bij de servicebalie Vergunningen- en subsidieverlening van het Stadskantoor aan het Mallegatsplein 10 in Alkmaar. De servicebalie werkt alleen op afspraak. U kunt een afspraak maken met de servicebalie via www.alkmaar.nl of via telefoonnummer 14 072.
 
Daarnaast kunt u het bestemmingsplan langs elektronische weg inzien via onze internetpagina www.alkmaar.nl/inzage of via www.ruimtelijkeplannen.nl (onder de vermelding Alkmaar, Landelijk Gebied 2014 of onder de code:
 
Gedurende bovengenoemde termijn kan tegen het bestemmingsplanplan beroep worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.
 
Beroep
Tegen dit besluit kan door belanghebbenden binnen de bovengenoemde termijn beroep worden ingesteld. Het beroep dient te worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ‘s-Gravenhage. Degenen die beroep instellen, kunnen tevens een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening. Dit verzoek moet worden gericht aan de voorzitter van de voornoemde Afdeling. Een eerder ingesteld beroep, dat is gericht tegen het raadsbesluit van 30 september 2014 om het bestemmingsplan ‘Landelijk Gebied 2014’ vast te stellen, heeft op grond van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht mede betrekking op het raadsbesluit van 17 september 2015. Met andere woorden, belanghebbenden die al eerder beroep hebben ingesteld hoeven dit niet opnieuw te doen. Het vaststellingsbesluit van 30 september 2015 is reeds in werking getreden. Het raadsbesluit van 17 september 2015 treedt ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening daags na afloop van de beroepstermijn in werking.
 
Aan het instellen van beroep en/of het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden (griffierecht). Meer informatie staat op de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.
 
Burgemeester en wethouders van Alkmaar.
 
 
Naar boven