Kennisgeving 380 kV hoogspanningsverbinding Doetinchem= Wesel

Van vrijdag 25 september tot en met vrijdag 6 november 2015 liggen de besluiten ter inzage voor 380 kV hoogspanningsverbinding Doetinchem – Wesel (fase 2).

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op de ontwerpbesluiten (fase 2) kunnen beroep instellen.

TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, wil met Amprion een nieuwe 380 kV Hoogspanningsverbinding aanleggen van Doetinchem naar het Duitse Wesel. De verbinding is nodig voor de verdere internationale uitwisseling van elektriciteit binnen de ontwikkeling naar één Europese elektriciteitsmarkt, voor het versterken van de voorzieningszekerheid en om ruimte te geven aan het transport van duurzame elektriciteit tussen Nederland en het buitenland.

Om dit project ruimtelijk mogelijk te maken hebben de ministers van Economische Zaken (EZ) en van Infrastructuur en Milieu (IenM) een inpassingsplan opgesteld, waarin zij het tracé van de verbinding op Nederlands grondgebied vastleggen. Voor het inpassingsplan is een milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen voor het milieu in beeld te brengen.

Daarnaast zijn er voor aanleg en exploitatie van het project uitvoeringsbesluiten, zoals vergunningen en ontheffingen, van verschillende bestuursorganen nodig. Deze uitvoeringsbesluiten zijn in één procedure met het inpassingsplan voorbereid, onder coördinatie van de Minister van EZ. Deze procedure heet de rijkscoördinatieregeling.

Het gaat in deze fase 2 om omgevingsvergunningen in de betrokken gemeenten voor het kappen van bomen en een omgevingsvergunning voor het aanleggen van een waterberging.

De ontwerpen van de genoemde besluiten in deze fase 2 hebben van vrijdag 24 april 2015 tot en met donderdag 4 juni 2015 ter inzage gelegen. Naar aanleiding van de terinzagelegging zijn 3 zienswijzen, waarvan 3 unieke, naar voren gebracht.

De besluiten op aanvraag worden op 24 september 2015 door de Minister van Economische Zaken bekend gemaakt door toezending aan de aanvrager. De besluiten op aanvraag worden bekend gemaakt door middel van (deze) publicatie in de Staatscourant.

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op de ontwerpbesluiten kunnen nu beroep instellen tegen de besluiten in deze fase.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van vrijdag 25 september tot en met vrijdag 6 november 2015 de genoemde besluiten inzien op www.bureauenergieprojecten.nl.

Op papier kunt u deze stukken tijdens reguliere openingstijden inzien op de volgende locatie:

  • Stadhuis Doetinchem, Raadhuisstraat 2 te Doetinchem, T (0314) 377 377.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op de ontwerpbesluiten kunnen tegen een of meer van deze besluiten beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 26 september tot en met vrijdag 6 november 2015. Een belanghebbende die redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen.

Op de besluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2, van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen een of meer van deze besluiten. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Het wordt aanbevolen in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

U wordt vriendelijk verzocht om, indien u beroep instelt, een kopie van uw beroepschrift te zenden aan het Ministerie van Economische Zaken ter attentie van de directie WJZ (D passage 2), Postbus 20401, 2500 EK ‘s-Gravenhage. Let op! Het origineel van uw beroepschrift dient u te zenden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit;

  • de redenen waarom men het niet eens is met het besluit.

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Over de hoogte daarvan, de manier waarop en binnen welke termijn u dit moet betalen, krijgt u, na indiening van het beroep, bericht van de griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Waar vindt u meer informatie?

De besluiten zijn in digitale vorm beschikbaar via www.bureau-energieprojecten.nl, telefoon (070) 379 89 79

Naar boven