verkeersbesluit realiseren bushaltes aan Zwaaiplein
Logo Veenendaal
2015.0309
Gemeente Veenendaal
Aanleiding
De gemeente wenst 2 bushaltes te realiseren aan het Zwaaiplein. Voor het realiseren van bushaltes dient een verkeersbesluit te worden genomen artikel 15 van de WVW, juncto artikel 12 sub a onder II van de BABW.
Argumenten voor het realiseren van de 2 bushaltes aan het Zwaaiplein:
 
1. Sinds eind 2014 rijden de bussen door het centrum van Veenendaal. Dit is het gevolg van een keuze in het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan om het centrum van Veenendaal beter te bedienen. Hiervoor zijn goede haltevoorzieningen nodig.
 
2. In het zuidelijk deel van het centrum is in december 2014 de halte Wolweg in gebruik genomen. Teneinde een goede bediening van het noordelijk deel van het centrum door het openbaar vervoer te realiseren zijn 2 haltes nodig aan het Zwaaiplein, op ongeveer 500 meter van de halte Wolweg.
 
3. De bestaande haltes aan de Prins Bernhardlaan zijn niet goed gelegen ten opzichte van het winkelcentrum en bieden onvoldoende ruimte om volwaardig uit te bouwen. Het Zwaaiplein biedt voldoende ruimte om de haltes te realiseren.
 
4. Het Zwaaiplein is een centraal gelegen locatie, vanwaar reizigers makkelijk het centrum kunnen bereiken. Ook is het Zwaaiplein een gemakkelijk te bereiken opstapplek voor reizigers vanuit de omliggende wijken, met goede toevoerroutes voor fietsers en voetgangers. Er is hier voldoende ruimte om volwaardige en toegankelijke halteperrons aan te leggen en er zijn goede stallingsmogelijkheden.
 
5. Een goede bediening van het centrum met het openbaar vervoer zorgt ervoor dat meer mensen uit de regio het OV zullen nemen, wat het autogebruik kan doen afnemen. Dit komt het milieu ten goede.
 
6. De haltelocaties aan het Zwaaiplein belasten zo weinig mogelijk aanwonenden.
 
7. Op deze locatie zijn gescheiden fietspaden aanwezig, waardoor het fietsverkeer geen hinder ondervindt van de halterende bussen. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede.
 
8. De haltes bevinden zich in de buurt van een voetgangersoversteek, waardoor reizigers op een veilige manier de oversteek kunnen maken.
 
9. Voor het realiseren van 2 haltes dienen 3 parkeervakken te worden opgeheven. Er blijven echter voldoende parkeermogelijkheden in de omgeving van het Zwaaiplein beschikbaar. De parkeerdruk in het centrum is niet zodanig dat dit een probleem zou vormen voor aanliggende winkels.
 
Geen zienswijzen
 
 
Het ontwerp-verkeersbesluit heeft van 22 juli tot en met 2 september ter inzage gelegen. Hierop zijn geen zienswijzen binnengekomen. Daarom nemen wij nu een definitief besluit tot plaatsing van de bushaltes.
 
Bevoegdheid:
Op grond van het bepaalde in artikel 18 lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 juncto artikel 12 BABW worden verkeersbesluiten genomen door het college van burgemeester en wethouders. Op 21 januari 2014 is deze bevoegdheid door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan de Algemeen directeur van de gemeente Veenendaal. De Algemeen directeur heeft op 13 februari 2014 deze bevoegdheid ondergemandateerd aan de Manager van de afdeling Wijk- en Stadsbeheer ingaande 1 januari 2014.
 
 
De Manager van de afdeling Wijk- en Stadsbeheer(WSB) heeft op 24 april 2014 deze bevoegdheid ondergemandateerd aan de teamcoördinator van het team WSB/A ingaande 1 januari 2014.
 
Overwegingen ten aanzien van het besluit
 
Op grond van het bepaalde in artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is het nemen van een verkeersbesluit verplicht in de volgende gevallen:
 
 
1. De plaatsing of verwijdering van de algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
 
2. Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.
 
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Het politierapport is in de bijlagen opgenomen.
 
BESLUIT
  • 1.
    Het realiseren van 2 bushaltes aan het Zwaaiplein. De haltes zullen met perrons worden ingericht en voorzien van borden L03;
  • 2.
    Het opheffen van 2 bestaande bushaltes aan de Prins Bernhardlaan.
 
 
Veenendaal, 3 september 2015

Namens burgemeester en wethouders,

H.B.L. ter Elst

teamcoördinator Wijk- en Stadsbeheer

Mededelingen
Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant, de Veenendaalse krant en digitaal op de gemeentelijke website. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatiedatum van het besluit hiertegen bezwaar maken.
 
Inzage verkeersbesluit
Het verkeersbesluit ligt, inclusief tekening, vanaf de datum van deze publicatie gedurende 6 weken ter inzage bij het omgevingsloket van het gemeentehuis. Nadere informatie kan worden verkregen bij het omgevingsloket, telefoon (0318) 538 538.
 
Beroepclausule
Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u of een andere belanghebbende binnen zes weken vanaf de dag na die van terinzagelegging van het besluit een gemotiveerd beroepschrift sturen aan de rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA te Utrecht. Voorwaarde voor het instellen van beroep is dat u tegen het ontwerp-verkeersbesluit een zienswijze heeft ingediend of kunt aantonen dat u hier redelijkerwijs niet toe in staat was.
 
In het beroepschrift vermeldt u het volgende:
- uw naam, adres, datum en ondertekening;
- een omschrijving van het besluit waar het beroepschrift tegen gericht is (u kunt bijvoorbeeld de datum en het kenmerk van deze brief vermelden of een kopie meesturen);
- de reden waarom u beroep instelt.
 
Voorlopige voorziening
Een beroepschrift schort de werking van dit besluit niet op. Als u dat wilt en u spoedeisend belang heeft, kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland een verzoek om een voorlopige voorziening ingediend worden.
 
Digitaal indienen
U kunt ook digitaal het beroep- en verzoekschrift indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op deze site is tevens meer informatie te vinden.
 
Kosten en meer informatie
Zowel voor het instellen van beroep als een voorlopige voorziening bent u griffierecht verschuldigd.
Via de website www.rijksoverheid.nl is de brochure "Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid" te downloaden. U kunt deze ook telefonisch aanvragen op 0318-538538. 
 
 
 
Naar boven