Gedeeltelijke intrekking verkeersbesluit Westfriesedijk te Schagen
Logo Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier;
Na overweging van het volgende:
Wettelijke grondslag verkeersbesluit
Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, of indien dit een nadere uitleg inhoudt van de op de borden voorkomende aanduiding (artikel 8 BABW).
Wij zijn bevoegd tot het nemen van een verkeersbesluit op grond van artikel 18, lid 1 onder c WVW 1994, het BABW, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990), de Waterschapswet, het Reglement voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de Delegatieregeling Hollands Noorderkwartier 2012 en de Mandaatregeling Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2012.
Motivering en doel
Op de Westfriesedijk te Schagen tussen de N 248 en de Keinsmerweg, geldt een breedtebeperking voor het verkeer. De weg is gesloten voor voertuigen die, met inbegrip van lading, breder zijn dan 2,3 m. Bij brief van 17 juni 2015, registratienummer 15.32610, heeft Agrifirm Exlan namens maatschap Th. A.M. Wennekers, J.LR. Wennekers en A.A. Wennekers – Vleeschhouwer (hierna: Ekovar Wennekers) verzocht de breedtebeperking voor een gedeelte van de Westfriesedijk op te heffen.
Ekovar Wennekers is een biologische varkenshouderij. Voor het bedrijf is het van belang bereikbaar te zijn voor vrachtauto's die varkens, voer, strooisel etc. transporteren en landbouwverkeer dat vooral mest transporteert. Nu al wordt de breedtebeperking regelmatig genegeerd door het verkeer, zonder dat daarvoor door het hoogheemraadschap ontheffing is verleend. Ekovar Wennekers wil overtreding van verkeersregels graag voorkomen en vraagt daarom de breedtebeperking gedeeltelijk op te heffen.
Het hoogheemraadschap heeft de situatie ter plaatse beoordeeld en is tot de conclusie gekomen dat het mogelijk is medewerking te verlenen aan het verzoek. Daarbij neemt het hoogheemraadschap het volgende in overweging.
Het verbod op de Westfriesedijk voor voertuigen breder dan 2,3 m is van toepassing op grote delen van de dijk omdat de weg op de dijk over het algemeen vrij smal is, waardoor bredere voertuigen elkaar bij tegemoetkomend verkeer niet of slechts moeizaam kunnen passeren. Afhankelijk van de plaatselijke situatie op de verschillende delen van de Westfriesedijk, bijvoorbeeld de plaatselijke verkeersdrukte en de kenmerken van de weg, is dit verbod meer of minder noodzakelijk.
In deze situatie gaat het verzoek om het opheffen van het verbod op het gedeelte van de Westfriesedijk tussen de N248 en het bedrijf van Ekovar Wennekers aan de Westfriesedijk 1. Dit is een klein gedeelte van de Westfriesedijk met een lengte van circa 800 m waarover slechts in beperkte mate verkeer gaat. Vanaf het bedrijf Ekovar Wennekers richting de N248 en omgekeerd is de weg overzichtelijk. Als er bredere voertuigen over de weg moeten gaan kunnen de bestuurders in het incidentele geval van tegemoetkomend verkeer even afwachten voordat ze van de weg gebruik maken.
Aangezien het achterliggende gedeelte van de Westfriesedijk richting de Keinsmerweg wel gesloten blijft voor voertuigen die met inbegrip van lading breder zijn dan 2,3 m, heeft het bredere verkeer uitsluitend vanaf de N248 toegang tot Westfriesedijk 1. Het bredere verkeer komt derhalve niet langs de woningen verderop langs het bochtige gedeelte van de Westfriesedijk.
Tenslotte zij vermeld dat het gedeeltelijke opheffen van de breedteberpeking bijdraagt aan het terugdringen van de administratieve lasten voor Ekovar Wennekers, de bezoekers daarvan en het hoogheemraadschap . Het is immers niet meer noodzakelijk voor bredere voertuigen telkens een ontheffing van het RVV bij het hoogheemraadschap aan te vragen.
Het gedeeltelijk opheffen van de geslotenverklaring voor voertuigen die met inbegrip van lading breder zijn dan 2,3 m vindt plaats door het plaatsen van een onderbord met de tekst 'na 800 m' onder het reeds aanwezige bord C18 (2,3m) uit bijlage I van het RVV 1990 aan het begin van de Westfriesedijk bij de t-splitsing met de N248. Voorts wordt er net na de uitrit van het bedrijf Ekovar Wennekers aan de Westfriesedijk 1 een bord C18 (2,3m) geplaatst.
De geslotenverklaring heeft als doel:
  • -
    het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • -
    het beschermen van weggebruikers en passagiers;
  • -
    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.
Het gedeeltelijk opheffen van de geslotenverklaring is hiermee niet in strijd.
Overleg
Overeenkomstig artikel 24 BABW is over het voornemen tot het nemen van dit verkeersbesluit overleg gepleegd met de gemandateerde, namens de Korpschef van de Politie Noord-Holland. De politie heeft een positief advies uitgebracht over dit verkeersbesluit.
 
besluit
  • I.
    de geslotenverklaring voor voertuigen die, met inbegrip van lading, breder zijn dan 2,3 m op de Westfriesedijk te Schagen, tussen de N249 en Westfriesedijk 1 op te heffen door:
    • het reeds aanwezige bord C18 (2,3m) uit bijlage I van het RVV 1990 aan het begin van de Westfriesedijk bij de t-splitsing met de N248 te voorzien van een onderbord met de tekst 'na 800m',
    • een bord C18 (2,3 m) te plaatsen vanaf de N248 gezien na de uitrit van Westfriesedijk 1 te Schagen
een en ander overeenkomstig de onderstaande tekening.
II.dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na die van bekendmaking.
Aldus besloten d.d. 3 september 2015.
Het college van dijkgraaf en hoogheemraden
van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier,
namens dezen,
R.J. Sellies,
Hoofd Afdeling Waterveiligheid & Wegen
Dit besluit is vastgesteld krachtens de Delegatieregeling Hollands Noorderkwartier 2012. Dit besluit bevindt zich ten kantore van het hoogheemraadschap aan de Bevelandseweg 1, 1703 AZ Heerhugowaard, waar het tijdens kantooruren kan worden ingezien. Tegen betaling kan een kopie van dit besluit worden verkregen.
Een afschrift van dit besluit is gezonden aan:
  • Gemeente Schagen, Postbus 8, 1740 AA Schagen
  • Provincie Noord-Holland, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem
  • Politie Noord-Holland, Postbus 57, 2000 AB Haarlem.
Bezwaar
Bezwaren tegen dit besluit kunnen binnen zes weken na de dag waarop het besluit is bekendgemaakt, worden ingediend bij het college van Dijkgraaf en Hoogheemraden van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, t.a.v. Adviescommissie bezwaren, Postbus 250, 1700 AG Heerhugowaard. Elektronisch bezwaar maken is in sommige gevallen mogelijk, voor informatie zie www.hhnk.nl.
Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient tenminste te bevatten: naam en adres van de indiener, dagtekening van het bezwaar, omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.
Een ingediend bezwaar schorst niet de werking van het besluit. Daarvoor dient u zich te richten tot de Voorzieningenrechter van de rechtbank met een verzoek om voorlopige voorziening. Het adres van de rechtbank is: Rechtbank Noord-Holland, sector Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.
Tekening
Naar boven