VERKEERSBESLUIT
Logo Heerhugowaard
Datum: 23 oktober 2014
Onderwerp: verkeersbesluit voor het aanpassen oversteekplaats Zuidtangent –
Bevelandseweg/Stationsplein
BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE HEERHUGOWAARD
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.
OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT
Vereiste van besluit
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Motivering
Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van de weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan is het gewenst om op de Zuidtangent de oversteekplaats met zebrapad te vervangen voor een oversteekplaats zonder voorrangsregeling voor voetgangers. Parallel aan de voetgangersoversteekplaats wordt tevens een fietsoversteek gerealiseerd. Voor beiden gelden dezelfde voorrangsregels. De zebramarkering en borden L2 worden verwijderd. Voor fietsers wordt op de weg haaientanden aangebracht. Aangezien de hoofdrijbanen van de Bevelandseweg en Stationsplein al zijn voorzien van bord B6 wordt deze omwille van de overzichtelijkheid ter hoogte van de fietsoversteken achterwege gelaten.
De bestaande voetgangersoversteekplaatsen over de Zuidtangent zijn in strijd met de geldende richtlijnen voor voetgangersoversteekplaatsen. In het kader van de verkeersveiligheid zijn deze niet langer houdbaar. Er bestaat immers een groot risico tot afdekongevallen, want er moet over twee rijbanen overgestoken worden. Op dit moment is er geen oversteekplaats voor fietsers parallel aan de voetgangersoversteekplaats, terwijl er bij fietsers overduidelijk wel een oversteekbehoefte is aan deze zijde van de kruising. Bij het realiseren van een parallelle fietsoversteek is het wenselijk dat de voorrangsregeling voor zowel fietsers als voetgangers gelijk is. De situatie wordt wat dat betreft gelijk aan de situatie aan de andere zijde van de kruising.
De oversteekplaatsen worden vanwege de hoge snelheid van het verkeer wel voorzien van drempels.
Met het bovenstaande wordt beoogd een voor alle weggebruikers eenduidige en veilige verkeerssituatie te creëren en tevens de fietsers weer de gelegenheid te geven op deze plek de kruising over te steken.
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd namens de korpschef met een vertegenwoordiger van het regionaal politiekorps Noord-Holland Noord.
Belangenafweging ( Awb-procedure )
Er heeft een ontwerpbesluit ter inzage gelegen. Er is een zienswijze ingediend. Er zijn geen aanpassingen gedaan ten opzichte van het ontwerp verkeersbesluit. De voorgestelde aanpassing vanuit de zienswijze (het verkleinen van de voetgangers oversteek over de zuidbaan van de Zuidtangent zodat het zebrapad kan blijven liggen) levert te veel doorstromingsproblemen op de Zuidtangent op. Het gevolg hiervan is dat er kans bestaat dat de spoorwegovergang vast komt te staan en bij grotere drukten zelfs de kruising met de N242. Beide leveren zeer verkeersonveilige situaties op.
BESLUIT
Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om:
  • de voetgangersoversteekplaats met zebramarkering over de Zuidtangent, ter hoogte van de kruising met de Bevelandseweg en Stationsplein te vervangen voor een oversteekplaats zonder voorrang voor voetgangers;
  • parallel aan deze oversteekplaats een oversteekplaats (zonder voorrang) voor fietsers te realiseren.
 
MEDEDELINGEN
Beroep
Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit dan kunt u beroep instellen. U kunt alleen beroep instellen als u eerder een zienswijze heeft ingediend of kunt aantonen dat u daartoe redelijkerwijs niet in staat bent geweest. Ook kunt u beroep instellen, als u het niet eens bent met één van de wijzigingen in het definitieve besluit, ten opzichte van het ontwerpbesluit.
Als u het niet eens bent met dit besluit dan kunt u beroep instellen. U stuurt dan binnen zes weken na verzenddatum van dit besluit een beroepschrift naar de Rechtbank Noord-Holland, sector Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR in Haarlem.
In het beroepschrift moeten ten minste zijn vermeld:
  • Uw naam en adres
  • Een omschrijving van het besluit waartegen u beroep instelt
  • De reden(en) waarom u het niet eens bent met de beslissing)
  • De datum waarop u het beroepschrift geschreven heeft
Daarnaast dient u een kopie van het besluit mee te zenden naar de Rechtbank.
U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.
Voor de behandeling van een beroepschrift moet u een bijdrage betalen, het zogenaamde griffierecht. Op www.rechtspraak.nl kunt u de brochure “beroep instellen bij de rechtbank, de Bestuursrechtelijke procedure” vinden. Hierin vindt u alle relevante informatie.
VOORLOPIGE VOORZIENING
De uitvoering van het besluit gaat gewoon door, ook al heeft u beroep ingesteld. Als u van mening bent dat een uitspraak van de rechter op uw beroepschrift niet kan worden afgewacht, dan kunt u aan de Voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Wanneer deze wordt toegekend door de rechter, dan kan de uitvoering van het besluit worden uitgesteld tot het moment waarop op uw bezwaarschrift is beslist.
Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend als u ook een beroepschrift heeft ingediend bij de rechtbank. Het verzoek om een voorlopige voorziening stuurt u naar de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank Noord-Holland, sector Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR in Haarlem. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is ook griffierecht verschuldigd.
U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.
Naar boven