Ontwerp beheersverordeningBuitengebied Rijnwoude 2015
Logo Alphen aan den Rijn
Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn maken bekend dat de ontwerp beheersverordening “Buitengebied Rijnwoude 2015” op grond van het bepaalde in de Inspraakverordening met ingang van donderdag 3 september 2015 tot en met 30 september 2015 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage ligt.
De beheersverordening en haar grenzen
Het gaat om een actualisatie van het huidige bestemmingsplan voor het buitengebied, bestaande uit het noordelijke veenweidegebied, nabij Koudekerk aan den Rijn, het zuidelijke veenweidegebied, gelegen tussen Hazerswoude-Rijndijk en Hazerswoude-Dorp en het droogmakerijgebied, gelegen tussen Hazerswoude-Dorp en het Bentwoud. De globale begrenzing is opgenomen in onderstaande figuur.
 
Globale begrenzing ontwerp be heersverordening Buitengebied Rijnwoude 201 5 .
Waarom een beheersverordening ?
In het kader van het actualiseringsprogramma bestemmingsplannen heeft de voormalige gemeente Rijnwoude een bestemmingsplan voor het Buitengebied van Rijnwoude opgesteld. Gaandeweg bleek dat de verschillende buitengebieden op diverse onderwerpen geharmoniseerd moesten worden, welke nog niet zijn meegenomen in dit (voorontwerp)bestemmingsplan. Tegen deze achtergrond is het beter om te wachten om de bestemmingsplanprocedure te vervolgen, dan hiermee verder te gaan met welke systematiek dan ook. Daarbij komt dat de commissie m.e.r. een negatief toetsingsadvies heeft afgegeven, waardoor mogelijk sprake is van een ongewisse afloop van een bestemmingsplanprocedure. Jurisprudentie over deze plantoets naar de stikstofdepositie is nog steeds volop in ontwikkeling.
Om tussentijds een werkbare situatie te creëren voor het buitengebied in Rijnwoude is besloten om het bestemmingsplan om te zetten naar een beheersverordening. Een beheersverordening is wat juridische status betreft gelijk aan een bestemmingsplan. Het instrument is bedoeld om bestaande situaties vast te leggen. Voor deze ontwerp beheersverordening heeft het voorontwerpbestemmingsplan zoals dat er al lag grotendeels als input gediend.
Tegen de vastgestelde beheersverordening is geen beroep meer mogelijk, zodat het plan na publicatie van de vastgestelde verordening in werking treedt.
Wanneer en waar kunt u het plan inzien?
Analoog inzien
De ontwerp beheersverordening met bijbehorende stukken ligt gedurende voornoemde termijn van tervisielegging op de volgende locaties ter inzage:
  • Informatiebalie van het stadhuis, gemeente Alpen aan de Rijn. Stadhuisplein 1, Alphen aan den Rijn (voor actuele openingstijden; www.alphenaandenrijn.nl);
  • De ontwerp beheersverordening “Buitengebied Rijnwoude 2015” is digitaal in te zien op de gemeentelijke website www.alphenaandenrijn.nl;
  • De ontwerp beheersverordening, met bijbehorende stukken, is tevens digitaal raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl via het zoekvak ID onder vermelding van NL.IMRO.0484.B126buitengebiedrijnw-ON01.
Informatieavond (inloopbijeenkomst)
Om kennis te kunnen nemen van de ontwerp beheersverordening wordt er op dinsdag 22 september 2015 eeninloopbijeenkomst gehouden. De inloopbijeenkomst vindt plaats in dorpshuis ‘De Juffrouw”, Dorpsstraat 250, Hazerswoude-Dorp tussen 19.00 –21.00 uur.
Doel van deze avond is u de mogelijkheid te bieden tot het stellen van vragen omtrent de ontwerp beheersverordening. U bent van harte uitgenodigd om bij deze inloopbijeenkomst aanwezig te zijn.
Hoe kunt u reageren?
Gedurende de termijn van terinzagelegging kan een ieder naar keuze schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren brengen. De schriftelijke zienswijze dient te worden gericht aan de gemeenteraad van de gemeente Alphen aan den Rijn, Postbus 13, 2400 AA Alphen aan den Rijn, onder vermelding van ‘zienswijze ontwerp beheersverordening ”Buitengebied Rijnwoude 2015”.
Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze of voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het Office Management van de afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling van de gemeente Alphen aan den Rijn op telefoonnummer 140172. Van de mondelinge zienswijze wordt een verslag gemaakt.
Alphen aan den Rijn, 2 september 2015
Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,
Naar boven