Gecoördineerd ter inzage: ontwerpbestemmingsplan “Linge’s Zorglandgoed 2015”en ontwerpomgevingsvergunning voor het bouwen (zorggebouw, beheerderswoning en bijbehorende bouwwerken), gemeente Geldermalsen.
Logo Geldermalsen
Met ingang van vrijdag 14 augustus 2015 ligt op grond van artikel 3.8 lid 1 en artikel 3.31 Wro en artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht voor zes weken ter inzage bij het Klantencontactcentrum op het gemeentehuis te Geldermalsen:
  • 1.
    het ontwerp van het bestemmingsplan “Linge’s Zorglandgoed 2015”,
  • 2.
    de hieraan gerelateerde ontwerp-omgevingsvergunning voor het bouwen.
Toelichting op de planstukken
Het bestemmingsplan “Linge’s Zorglandgoed 2015” moet het mogelijk maken dat in een bestaand agrarisch gebied ten zuidwesten van de kern Rumpt een nieuw landgoed van ± 17,5 ha. wordt gerealiseerd. Het landgoed zal komen te liggen in het gebied dat globaal wordt begrensd door de provinciale weg N327, de Roodseweg, de kern Rumpt en de Kerkweg. Het landgoed zal grotendeels gaan bestaan uit nieuwe natuur- en landschapselementen (o.a. bosschages, kruiden- en faunarijk grasland, waterpartijen met natuurvriendelijke oevers en hoogstamfruitbomen) met daarin gelegen een zorggebouw voor beschermd wonen voor zorgvragers met dementie en een beheerderswoning. Het landgoed zal worden opengesteld voor recreatief medegebruik (wandelen). Voor het landgoed is een inrichtings- en beheerplan opgesteld.
Het geheel is een particulier initiatief dat niet uitvoerbaar is binnen het bestaande bestemmingsplan “Buitengebied” uit 2006, waardoor een gedeeltelijke herziening van dat bestemmingsplan noodzakelijk is.
De omgevingsvergunning (ontwerp) heeft betrekking op het bouwen van diverse gebouwen op het nieuwe zorglandgoed:
  • een zorggebouw dat bestaat uit verblijfsruimtes (gemeenschappelijk en privé) voor een 30-tal vaste zorgplaatsen voor onzelfstandige bewoning door mensen met een psychogeriatrische aandoening. Aanvullend komen er plaatsen die flexibel ingezet kunnen worden voor de tijdelijke (nood)opvang van zorgvragers of voor bijvoorbeeld het laten logeren van mantelzorgers. Ter ondersteuning van die woonfunctie (beschermd wonen) bevat het gebouw voorzieningen voor het (verzorgend) personeel.
  • een bijbehorend bouwwerk (genaamd hooiberg) bij het zorggebouw.
  • een beheerderswoning met bijbehorende bouwwerken.
Coördinatie
Artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening maakt het mogelijk dat diverse procedures gezamenlijk worden doorlopen. De gemeenteraad heeft specifiek voor het project “Linge’s Zorglandgoed” het college de mogelijkheid gegeven deze gecoördineerde aanpak toe te passen (raadsbesluit 30 juni 2015). In dit geval wordt naast het bestemmingsplan ook de aanvraag omgevingsvergunning voor de realisatie van diverse gebouwen op het nieuwe zorglandgoed gecoördineerd behandeld. Dit betekent onder meer dat net als bij het bestemmingsplan tegen de omgevingsvergunning in een later stadium alleen beroep kan worden aangetekend indien tijdig een zienswijze is ingediend tegen het ontwerp van de omgevingsvergunning.
De gemeenteraad is in deze procedure het bevoegde gezag voor het vaststellen van het bestemmingsplan en het college van burgemeester en wethouders is het bevoegde gezag voor de omgevingsvergunning. Het college van burgemeester en wethouders is het coördinerende bestuursorgaan.
Raadplegen planstukken:
Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp-omgevingsvergunning en de bijbehorende stukken kunnen op afspraak worden ingezien bij het Klantencontactcentrum op het gemeentehuis te Geldermalsen. Voor het maken van een afspraak kunt u terecht op de gemeentelijke website: www.geldermalsen.nl > Maak afspraak > Inzien stukken of via (0345) 586 611.
Het ontwerpbestemmingsplan is op de website www.geldermalsen.nl in PDF-vorm te raadplegen (onder het kopje ‘bestemmingsplannen>ter inzage > bestemmingsplan Linge’s Zorglandgoed 2015). Het ontwerpbestemmingsplan is tevens digitaal te raadplegen op: www.ruimtelijkeplannen.nl. Het bestemmingsplan heeft het planidentificatienummer: NL.IMRO.0236.BUIzorglandgoed15-ON01
Reageren
Gedurende de termijn van terinzagelegging (t/m donderdag 24 september 2015) kan een ieder een schriftelijke zienswijze (géén e-mail) sturen naar de gemeenteraad van de gemeente Geldermalsen, Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen. Indien u een mondelinge zienswijze wilt indienen, dan dient u hiervoor, uiterlijk één week voor het einde van de terinzagetermijn, een afspraak te maken via het secretariaat van de afdeling MOR: (0345) 58 66 11 (alleen bereikbaar tijdens kantooruren).
Naar boven