Wijziging Beleidsregel kosten aanvraag deskundigenoordeel 2013

Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Gelet op artikel 32a, tweede lid, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregel kosten aanvraag deskundigenoordeel 2013 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt de zinsnede ‘derde, vierde of zesde lid’ vervangen door: derde of vierde lid

B

Na artikel 1 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1a

In afwijking van artikel 1 brengt het UWV geen kosten in rekening aan de werkgever wiens verzoek om het instellen van een onderzoek is gedaan ten behoeve van het indienen van een verzoek om ontbinding van de arbeidsovereenkomst als bedoeld in artikel 671b, vierde en vijfde lid, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juli 2015.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Amsterdam, 11 juni 2015

Voorzitter Raad van bestuur UWV B.J. Bruins

TOELICHTING

Met ingang van 1 juli 2015 wordt het ontslagrecht gewijzigd. Onderdeel van deze wijziging is dat de werkgever die de dienstbetrekking met een werknemer wil beëindigen op de grond dat deze zijn verplichtingen bij ziekte niet nakomt, of op de grond dat deze bij regelmaat zijn arbeid door ziekte niet kan verrichten met voor de bedrijfsvoering onaanvaardbare gevolgen, dit nog uitsluitend kan bewerkstelligen door de kantonrechter te verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De kantonrechter moet dit verzoek afwijzen indien daarbij niet een deskundigenoordeel van het UWV wordt overgelegd. Dit is geregeld in artikel 671b, vierde en vijfde lid, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid acht het ongewenst dat deze wijziging in het ontslagrecht leidt tot hogere administratieve lasten voor werkgevers, en is derhalve van oordeel dat het UWV de hier bedoelde deskundigenoordelen kosteloos zou moeten verstrekken. In overeenstemming met dit standpunt van de Minister wordt de Beleidsregel kosten aanvraag deskundigenoordeel 2013 daarom gewijzigd in deze zin dat aan werkgevers geen kosten meer in rekening worden gebracht voor een deskundigenoordeel over de nakoming door een werknemer van diens verplichtingen bij ziekte of het bij regelmaat niet kunnen verrichten van de arbeid wegens ziekte, mits zij dit deskundigenoordeel aanvragen ten behoeve van een ontslagprocedure bij de kantonrechter die aanvangt op of na 1 juli 2015. Deze uitzondering wordt neergelegd in een nieuwe bepaling, artikel 1a.

Voor overheidswerkgevers bestaat een afzonderlijk deskundigenoordeel, geregeld in artikel 32, zesde lid, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet Suwi). Dit deskundigenoordeel is bedoeld voor de situatie waarin een geschil bestaat over de voortzetting of beëindiging van de dienstbetrekking van een langdurig door ziekte voor zijn functie ongeschikte overheidswerknemer. Het ligt in de rede dat ook voor dit deskundigenoordeel geen kosten in rekening worden gebracht, nu deze situatie vergelijkbaar is met de hierboven beschreven situatie. Met het oog hierop wordt de verwijzing naar dit deskundigenoordeel verwijderd uit artikel 1.

Amsterdam, 11 juni 2015

Voorzitter Raad van bestuur UWV B.J. Bruins

Naar boven