Verkeersbesluit - algehele geslotenverklaring op maandag van 07:00 tot 18:00 uur - op het zuidelijk deel van het Wilgenplein - gemeente Alblasserdam
Logo Alblasserdam
Kenmerk: 1442921-4
College van burgemeester en wethouders
Inleiding
Bij de reconstructie van het Wilgenplein en omgeving is de verkeerssituatie opnieuw ingericht. Bij het opstellen van het inrichtingsplan is de wens ontstaan om voor de weekmarkt een gedeelte van het Wilgenterrein te gebruiken en deze op de maandagen af te sluiten voor het verkeer. In het inrichtingsplan is het Wilgenplein zodanig ingericht dat het zuidelijk deel gebruikt kan worden voor de markt. De nieuwe weginrichting biedt een goede situatie om op (de toegangswegen tot) het zuidelijk deel van het Wilgenplein een algehele geslotenverklaring in te stellen op maandag van 07:00 tot 18:00 uur.
Bevoegdheid:
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alblasserdam bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Alblasserdam.
 
Overwegingen ten aanzien van het besluit
Keuze maken uit volgende vereisten:
Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Krachtens artikel 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer dient een verkeersbesluit te worden genomen voor de in artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer bedoelde tijdelijke plaatsingen en tijdelijke maatregelen welke zich regelmatig voordoen.
Op grond van artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer moet het verkeersbesluit vermelden welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het verkeersbesluit. Indien tevens andere van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen. Indien tevens andere van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.
Met het verkeersbesluit worden de volgende doelstellingen beoogd.
  • -
    het verzekeren van de veiligheid op de weg;
    * voor de veiligheid van het marktterrein en de bezoekers van de markt is het van noodzakelijk om het martkterrein af te sluiten voor het verkeer;
    * voor het veilig op kunnen bouwen en voor het veilig af kunnen breken van de markt is het noodzakelijk om voor de geslotenverklaring een tijdvenster te hanteren van maandag 07:00 tot 18:00 uur;
     
  • -
    het beschermen van weggebruikers en passagiers;
    * een algehele geslotenverklaring draagt bij aan de bescherming van de bezoekers van de markt en van de medewerkers van de markt;
  •  
  • -
    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
    * de instandhouding en de bruikbaarheid van de weg blijft voldoende gewaarborgd;
     
  • -
    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;
    * een algehele geslotenverklaring met aangeduid tijdvenster is de meest optimale maatregel om weggebruikers erop te attenderen dat zij hun voertuig tijdig van het terrein moeten verwijderen, ook als zij eerder dan het tidvenster het terrein oprijden.
    * het vrijhouden van het terrein biedt vrijheid voor bezoekers en medewerkers van de markt;
    * de parkeergelegenhied in de omgeving biedt voldoende ruimte voor weggebruikers om binnen acceptabele loopafstand te kunnen parkeren; hierbij wordt opgemerkt dat tijdens marktdagen een hogere parkeerdruk en langere loopafstanden gebruikelijk en acceptabel zijn;
     
  • -
    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;
    * de kans op overlast, hinder of schade door een algehele geslotenverklaring is niet aanwezig of is verwaarloosbaar;
     
  • -
    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.
    * een algehele geslotenverklaring heeft geen gevolgen voor de aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;
     
Het is dan ook gewenst om op (de toegangswegen tot) het zuidelijk deel van het Wilgenplein een algehele geslotenverklaring in te stellen op maandag van 07:00 tot 18:00 uur.
Een verkeersbesluit wordt na overleg genomen.
Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps.
De politie heeft op 22 mei 2015 een schriftelijk advies gegeven en gaat akkoord met dit verkeersbesluit. Opmerking: "... Bij de totstandkoming van dit verkeersbesluit is van politiezijde meegewogen dat deze maatregel noodzakelijk is voor de opbouw, instandhouding en afbouw van de weekmarkt. ..."
BESLUIT
Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om op (de toegangswegen tot) het zuidelijk deel van het Wilgenplein een algehele geslotenverklaring in te stellen op maandag van 07:00 tot 18:00 uur.
Deze maatregel zal op straat worden aangeduid conform de wettelijke bepalingen, zoals de verkeersborden C1 van de bijlage 1 van het RVV voorzien van het onderbord met de tekst: "maandag van 07:00 tot 18:00 uur" op alle toegangsweg tot het zuidelijk deel van het Wilgenplein, en eventueel met afzethekken en/of andersoortige afsluitmiddel tijdens de marktperiode.
Alblasserdam 15 juni 2015

College van burgemeester en wethouders van Alblasserdam

Namens deze,

S.G.M. van Eck

Hoofd afdeling ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkeling

Mededelingen
Bezwaar- of beroepsclausule
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar worden gemaakt. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan: college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam, Postbus 2, 2950 AA Alblasserdam.
Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:
  • a.
    naam en adres van de indiener;
  • b.
    de dagtekening;
  • c.
    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
  • d.
    de gronden van het bezwaar.
Daarnaast kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.
Naar boven