Vaststelling besluit exploitatieplan Trade Port Noord, gemeente Venlo, 4e herziening
Logo Venlo
Burgemeester en wethouders van Venlo maken bekend dat de gemeenteraad van Venlo op 24 juni 2015 het exploitatieplan Trade Port Noord, gemeente Venlo, 4e herziening gewijzigd heeft vastgesteld.
Het betreft de bekendmaking op grond van artikel 6.14 juncto 6.15 Wet ruimtelijke ordening (Wro).
Toelichting
Bij raadsbesluit van 31 oktober 2012 is, gelijktijdig met het bestemmingsplan Trade Port Noord, het exploitatieplan Trade Port Noord vastgesteld. Het exploitatieplangebied wordt gevormd door een gedeelte van voornoemd bestemmingsplan. Het exploitatieplangebied is gelegen in het noordwesten van Venlo, (globaal) ten noorden van de A67 en ten westen van de A73. De Greenportlane doorsnijdt het exploitatieplangebied.
 
Het vaststellen van een exploitatieplan is verplicht, indien ten tijde van de vaststelling van het bestemmingsplan Trade Port Noord het verhaal van kosten niet anderszins is verzekerd en/of er een noodzaak is tot het stellen van eisen en regels over onder meer het bouwrijp maken, de fasering etc. Deze beide situaties deden zich voor. Zo had de gemeente niet alle gronden in eigendom, zodat de kosten niet voor alle gronden waarop bouwmogelijkheden zijn voorzien, via gronduitgifteprijzen konden worden gedekt. Voorts deed zich niet de situatie voor dat met alle particuliere eigenaren daarover overeenkomsten zijn gesloten.
In het exploitatieplan Trade Port Noord was, naast de juridische basis voor kostenverhaal, onder meer voorzien in regels over de fasering en het ruimtegebruik.
 
Het exploitatieplan Trade Port Noord is laatstelijk herzien bij raadsbesluit van 29 april 2015, een en ander als gevolg van de vaststelling van het bestemmingsplan Trade Port Noord klaver 1 Oost. De omvang van het exploitatieplangebied Trade Port Noord is daarbij verkleind, in die zin dat de gronden die zijn opgenomen in het bestemmingsplan Trade Port Noord klaver 1 Oost, niet langer in het exploitatieplan Trade Port Noord zijn opgenomen.
 
De ontwikkelingen in de vraag naar bedrijventerrein hebben ertoe geleid dat voor het resterende deel van de bestaande klaver 1 een nieuw bestemmingsplan nodig is. Dit bestemmingsplan, getiteld ‘bestemmingsplan Trade Port Noord klaver 1 West’ is separaat door de gemeenteraad op 24 juni 2015 vastgesteld. Omdat voor het gebied van laatstgenoemd bestemmingsplan het kostenverhaal anderszins is verzekerd en er geen noodzaak is tot het stellen van locatie-eisen, heeft de gemeenteraad daarbij tevens besloten om voor dat plangebied geen exploitatieplan vast te stellen.
 
Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Trade Port Noord klaver 1 West in samenhang met het besluit tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan voor laatstgenoemd plangebied, heeft tot gevolg dat het bestaande exploitatieplan Trade Port Noord dient te worden herzien. In het besluit tot 4e herziening van het exploitatieplan is daaraan uitvoering gegeven. De omvang van het exploitatieplangebied Trade Port Noord is daarbij verkleind, in die zin dat de gronden die zijn opgenomen in het bestemmingsplan Trade Port Noord klaver 1 West, niet langer in het exploitatieplan Trade Port Noord zijn opgenomen. Een en ander heeft gevolgen voor de van het exploitatieplan Trade Port Noord onderdeel uitmakende exploitatieopzet en voor een aantal in het exploitatieplan opgenomen regels over locatie-eisen. In het besluit tot 4e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord wordt hieraan invulling gegeven.
 
Het besluit tot 4e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord betreft een herziening van structurele onderdelen van het exploitatieplan, zoals bedoeld in artikel 6.14 Wro.
Terinzagelegging en beroep
Het vastgestelde besluit Exploitatieplan Trade Port Noord, gemeente Venlo, 4e herziening met bijbehorende stukken ligt met ingang van 23 juli 2015 gedurende de beroepstermijn van zes weken (23 juli 2015 t/m 2 september 2015) ter inzage in de Stadswinkel Venlo (centrale balie) aan de Prinsessesingel 30 te (5911 HT) Venlo. De stukken kunnen hier analoog en digitaal worden ingezien. Het Exploitatieplan Trade Port Noord, gemeente Venlo, 4e herziening en de daarbij behorende stukken kunnen ook worden geraadpleegd via www.venlo.nl (via Wonen en Milieu, Bestemmingsplannen, Bedrijventerreinen, Trade Port Noord, Exploitatieplan) en via www.ruimtelijkeplannen.nl (planidentificatiecode: NL.IMRO.0983.EPL20150002TPN-VA01).
 
Belanghebbenden die tijdig hun zienswijze over het ontwerpbesluit exploitatieplan Trade Port Noord, gemeente Venlo, 4e herziening bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze naar voren hebben gebracht, kunnen gedurende de beroepstermijn van zes weken, op grond van het bepaalde in artikel 8.2 Wro, tegen het raadsbesluit exploitatieplan Trade Port Noord, gemeente Venlo, 4e herziening, schriftelijk beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Indien beroep is ingesteld, kan tevens een verzoek om een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak op het voornoemde adres.
Belanghebbenden kunnen hun beroepschrift ook digitaal indienen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl. Daarvoor moeten zij beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Aan het instellen van beroep zijn kosten verbonden.
 
Ingevolge artikel 3:40 Algemene wet bestuursrecht treedt het besluit tot vaststelling van het exploitatieplan Trade Port Noord, gemeente Venlo, 4e herziening in werking met ingang van de dag volgende op die van de bekendmaking.
 
Op het vaststellingsbesluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent onder meer dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen en dat deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.
 
Venlo, 22 juli 2015
Naar boven