Bekendmaking van de mogelijkheid om vóór 1 september 2015 een verzoek in te dienen om terreinen in de bufferzones bacterievuur aan te wijzen als gebied waarvoor een uitzondering geldt op het opplantverbod voor de meidoorn, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Met het Besluit bestrijding bacterievuur 1983 en de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984 wordt ernaar gestreefd de bedrijfsmatige teelt van boomkwekerijgewassen en de fruitteelt te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van het optreden van bacterievuur, terwijl ook rekening wordt gehouden met belangen van natuurbescherming en landschapsbehoud. Daartoe zijn in de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984 gebieden (bufferzones) aangewezen waar actief opsporing en bestrijding van deze schadelijke bacterieziekte plaatsvindt. Bovendien geldt een verbod voor het opplanten, bewaren en vervoeren voor niet-bedrijfsmatige teelt van waardplanten, waaronder de meidoorn.

Omdat de meidoorn kenmerkend kan zijn voor het landschap, voorziet de regelgeving in de mogelijkheid om voor dit gewas een uitzondering te maken op het opplantverbod. Zo is de opplant van meidoorns toegestaan in zogenaamde gebieden van bijzondere landschappelijke waarde.

Thans is een wijziging van onderhavige regelgeving in voorbereiding. In dat kader vindt een inventarisatie plaats van terreinen die in aanmerking komen om te worden uitgezonderd van het opplantverbod, maar die nog niet zijn aangeduid op de kaarten in de Bijlage bij de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984.

De NVWA maakt daarom bekend dat bezitters van meidoorns die zich bevinden op terreinen die zijn gelegen binnen een bufferzone maar niet zijn aangeduid op de kaarten in de Bijlage bij de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984 en die bovendien zijn aangeplant in:

  • een gebied dat als beschermd natuurmonument is aangewezen in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998,

  • een natuurterrein in eigendom of beheer van de staat of van een natuurbeschermingsorganisatie, of

  • een landgoed dat als zodanig is aangemerkt ingevolge de Natuurschoonwet 1928

kunnen verzoeken om hun terrein in de nieuwe regelgeving op te nemen als gebied waarvoor een uitzondering geldt op het opplantverbod voor de meidoorn. In dat geval dienen zij zich voor 1 september 2015 te melden bij de NVWA door middel van het ingevulde Aanvraagformulier aangewezen gebied.

Het formulier en nadere toelichting is digitaal te vinden op:

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/plantenziekten-en-plagen/dossier/bacterievuur/wijziging-regelgeving-bufferzones-in-voorbereiding

Naar boven