Besluit vervanging archiefbescheiden Kiesraad

De voorzitter van de Kiesraad,

Gelet op artikel 7 van de Archiefwet 1995 en artikel 6 van het Archiefbesluit 1995.

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Over te gaan tot vervanging door digitale reproducties van de analoge archiefbescheiden die op grond van de Wet raadgevend referendum voor bewaring of vernietiging in aanmerking komen, waarna de analoge archiefbescheiden worden vernietigd;

  • 2. Reproductie geschiedt op de wijze zoals beschreven in het Handboek digitale vervanging referendumbescheiden Kiesraad.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dag van bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant.

’s-Gravenhage, 30 juni 2015

H.R.B.M. Kummeling Voorzitter Kiesraad

Dit is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit binnen zes weken na bekendmaking daarvan een bezwaarschrift indienen bij de voorzitter van de Kiesraad.

BIJLAGE

Deze bijlage bevat een korte toelichting uit het handboek digitale vervanging referendumbescheiden Kiesraad. Dit handboek ligt ter inzage bij de Kiesraad.

Op 26 maart 2015 is de Wet raadgevend referendum (hierna: de Wrr) gepubliceerd in het Staatsblad. Per 1 juli 2015 zal deze wet in werking treden. De Wrr maakt een correctief raadgevend referendum mogelijk. Een referendum komt tot stand in twee stappen. Eerst moeten 10.000 kiesgerechtigden een geldig inleidend verzoek indienen tot het houden van een referendum, binnen vier weken nadat het besluit dat een referendum over een wet of verdrag kan worden gehouden is medegedeeld. Vervolgens moeten 300.000 kiesgerechtigden een geldige ondersteuningsverklaring indienen, binnen zes weken nadat het besluit tot toelating van het inleidend verzoek door de voorzitter van het Kiesraad is bekendgemaakt.

De Kiesraad treedt op als centraal stembureau voor het houden van een referendum. Een van zijn taken is het beoordelen van de verzoeken en verklaringen tot het houden van een referendum. De Kiesraad stelt overeenkomstig de eisen in de Wrr lijsten beschikbaar voor het indienen van verzoeken en verklaringen die op schrift naar een daarvoor bestemd postbusnummer van de Kiesraad verzonden moeten worden. Het besluit vervanging archiefbescheiden dat de voorzitter van de Kiesraad als zorgdrager neemt, heeft betrekking op archiefbescheiden die binnenkomen op het betreffende postbusnummer en ter uitvoering van de Wrr onder zijn beheer vallen. De op papier ingediende archiefbescheiden worden vervangen door digitale reproducties. Deze reproducties worden vervolgens elektronisch door de Kiesraad beoordeeld en vernietigd met inachtneming van de in de Wrr voorschreven termijn.

Naar boven