Convenant Voorkomen of beperken van herhaalde insleep van exotische muggen bij bedrijven die handelen in gebruikte banden

PARTIJEN

de Staat der Nederlanden, te dezen vertegenwoordigd door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; en

Vereniging VACO (Bedrijfstakorganisatie voor de Banden- en Wielenbranche); en

de in bijlage 1 opgenomen bedrijven die handelen in partijen gebruikte banden uit risicogebieden.

OVERWEGENDE:

  • Sinds er in 2009 bij verscheidene bandenbedrijven die handelen in gebruikte banden invasieve exotische muggen zijn aangetroffen, is het ministerie van VWS in overleg met Vereniging VACO (Bedrijfstakorganisatie voor de Banden- en Wielenbranche) over mogelijke preventieve maatregelen om introductie en vestiging van exotische muggen te voorkomen.

  • Mede als gevolg van de moeizame procedure om met de biocideproducent te komen tot een Nederlandse registratie, en het RIVM advies over exotische muggen, benadrukt de Minister van VWS het belang van overige mogelijke maatregelen vooralsnog buiten het gebruik van biociden voor preventieve doeleinden.

  • Bij gebrek aan internationale wetenschappelijke kennis over ‘best practices’ en gelet op de zorgplicht op basis van het Activiteitenbesluit milieubeheer (risico’s voor de volksgezondheid voorkomen en beperken), hebben de betrokken partijen zich georiënteerd op verschillende opties.

  • Deze verkenning heeft geleid tot de in dit convenant neergelegde standpunten en mogelijke maatregelen om de grootste risico’s voor introductie en verspreiding van exotische muggen in te dammen.

  • De primaire verantwoordelijkheid voor het nemen van preventieve maatregelen ligt bij de bedrijven die handelen in gebruikte banden met een hoog risico op onbedoelde introductie van exotische muggen.

  • Dit convenant heeft als doel om via zelfregulering te komen tot een kleiner risico voor introductie en verspreiding van exotische muggen.

  • Dit convenant wordt gesloten voor een periode van één jaar.

BESLUITEN:

Artikel 1 – Maatregelen

Herhaalde insleep en verspreiding van exotische muggen via bedrijven die handelen in gebruikte banden uit risicogebieden, moet worden voorkomen of beperkt conform het hierna gestelde:

  • a. Indien bandenbedrijven partijen gebruikte banden uit risicogebieden importeren, zorgen de bandenbedrijven ervoor dat deze partijen droog worden ingevoerd en vervolgens droog en overdekt worden opgeslagen bij de bedrijven, zodanig dat er geen regenwater in kan komen.

    • Preventieve maatregelen op bandenbedrijven moeten haalbaar en uitvoerbaar zijn, rekening houdend met proportionaliteit. In eerste instantie richt men zich daarom op de grootste risico’s. Hiertoe wordt nu gedifferentieerd tussen risico’s van verschillende exotische muggen voor het nemen van preventieve maatregelen. Tijgermuggen vormen het grootste risico.

    • Voor het nemen van preventieve maatregelen op bandenbedrijven worden risicogebieden gedefinieerd als gebieden in Europa waar de tijgermug gevestigd is. Voor de meest up-to-date kaart met de Europese administratieve gebieden waar volgens ECDC tijgermuggen gevestigd zijn, zie de rode gebieden bij de geselecteerde soort Ae. albopictusop http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/vectors/vector-maps/Pages/VBORNET_maps.aspx.

    Tevens worden alle gebieden buiten Europa gezien als risicogebied exclusief de gebieden waarvan aan de NVWA aangetoond kan worden dat de tijgermug er niet gevestigd is.

  • b. Partijen gebruikte banden die uit risicogebieden worden geïmporteerd, zijn traceerbaar en worden door de bandenbedrijven herkenbaar apart gehanteerd op de bedrijven.

  • c. Het bandenbedrijf stelt een preventieplan op waarin bovengenoemde maatregelen geïmplementeerd zijn. Het bandenbedrijf beschikt voorts over een administratie waarin de gegevens die samenhangen met en betrekking hebben op de uitvoering van het preventieplan op een systematische wijze zijn vastgelegd.

  • d. Voor de partijen banden die niet direct of indirect uit een risicogebied komen, zijn geen extra maatregelen, zoals droog opslaan, nodig.

  • e. Vereniging VACO stelt een instructie op waardoor de medewerkers van de bedrijven zich bewuster worden van de risico’s van uitheemse muggen en zij worden geïnstrueerd over het droog opslaan van banden uit risicogebieden.

  • f. Om het risico op verspreiding van exotische muggen verder te verkleinen, nemen bedrijven het initiatief om de banden uit risicogebieden, versneld te verwerken of af te voeren.

Artikel 2 – Toepassing biocide

  • Er is op dit moment, buiten het droog invoeren en droog opslaan van banden, geen andere effectieve manier, zoals het preventief toepassen van een biocide, om de ontwikkeling van verschillende stadia van tijgermuggen te voorkomen. Een dergelijk effectieve biocide is op de Nederlandse markt vooralsnog niet toegelaten. Zodra er alternatieve effectieve preventieve maatregelen worden aangedragen, zal dit convenant worden herzien.

Artikel 3 – Verantwoording

  • Bedrijven nemen deel aan de monitoring door de NVWA, waarbij de muggenvallen worden nagelopen en gecontroleerd.

  • De NVWA heeft toegang tot het bedrijf om op de gemaakte afspraken in dit convenant te kunnen nazien.

  • De NVWA en het Wabo-bevoegde gezag (provincie of gemeente) kunnen gegevens uitwisselen ten behoeve van transparant toezicht, handhaving en bestrijding, voor zover dit hun taken betreft. Op deze gegevensuitwisseling zijn de geldende privacy-regelingen van toepassing.

Artikel 4 - Slotbepalingen

  • Dit convenant treedt in werking met ingang van 25 juni 2015.

  • Dit convenant wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

Den Haag, 25 juni 2015

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze de Directeur-Generaal Volksgezondheid, A. Berg

Het Algemeen bestuur van vereniging VACO, namens deze: de Algemeen secretaris van Vereniging VACO, T. van der Rijken

De voorzitter van de VACO sectoren Bandenverwerking en Bandenvernieuwing, tevens lid van het Algemeen en Dagelijks bestuur van Vereniging VACO, J.G. Driessen

De voorzitter van de VACO sector Bandeninzameling, tevens lid van Algemeen bestuur van Vereniging VACO, R. Schoenmaker

De in bijlage 1 opgenomen bedrijven die handelen in partijen gebruikte banden uit risicogebieden

BIJLAGE 1 BIJ ‘CONVENANT VOORKOMEN OF BEPERKEN VAN HERHAALDE INSLEEP VAN EXOTISCHE MUGGEN BIJ BEDRIJVEN DIE HANDELEN IN GEBRUIKTE BANDEN’

Bandenbedrijven die handelen in partijen gebruikte banden uit risicogebieden:

1

Bandengroothandel Vrakking BV

Heijningen

2

Bandengroothandel Vrakking BV

Etten-Leur

3

Joop Arts BV

Oss

4

Kargro Banden BV

Montfoort

5

Kargro Banden BV

Emmeloord

6

Ruband BV

Weert

7

Rubber Maalindustrie Limburg BV

Nederweert

8

Dikabo BV

Assen

9

Robeo Casings BV

Lelystad

10

Gebr. Kraan Bandenservice BV

Almere Buiten

11

Heuver Banden Groothandel BV

Hardenberg

12

OBO Banden BV

Hardenberg

13

Profile Tyrecenter Peter Stultiëns

Weert

14

Maastricht’s Banden Centrum

Maastricht

15

Granuband BV

Nederweert

16

Granuband BV

Amsterdam

17

TRI Total Recycling Industries BV

Leeuwarden

18

Karkassen Centrale Holland BV

Vianen

19

ITB International Tyre Business BV

Moerdijk

20

Goodyear Nederland B.V.

Tilburg

21

Stienstra Banden groothandel

Augustinusga

22

Euroband BV

Werkendam

23

Bandeninzamelbedrijf Van der Veen

Gorredijk

Naar boven