Kennisgeving vaststelling bestemmingsplan “Schoonrewoerd Dorp” 
Logo Leerdam
Burgemeester en wethouders van de gemeente Leerdam maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 18 mei 2015 het bestemmingsplan “Schoonrewoerd Dorp” heeft vastgesteld.
 
Bij de vaststelling is een aantal wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerp zoals dat ter inzage heeft gelegen. De aanpassingen zijn het gevolg van een ingediende zienswijzen, maar ook als gevolg van enkele ambtshalve wijzigingen.
Alle doorgevoerde aanpassingen staan vermeld in een aparte nota ‘zienswijzen en ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Schoonrewoerd Dorp’, dat als bijlage is opgenomen bij het bestemmingsplan.
 
Het raadsbesluit, de nota zienswijzen en ambtshalve wijzigingen, het vastgestelde bestemmingsplan en alle bijbehorende stukken liggen met ingang van 2 juli tot en met 12 augustus 2015 voor een ieder ter inzage op het stadskantoor van Leerdam:
 
Bezoekadres:
Dokter Reilinghplein 1,
4141 DA Leerdam
 
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag 9:00 uur – 12.30 uur (loketten open)
Maandag t/m vrijdag 13.00 uur – 17.00 uur (op afspraak)
 
Daarnaast zijn alle stukken beschikbaar via de gemeentelijke internetsite www.leerdam.nl en via de website www.ruimtelijkeplannen.nl.
 
Het hoofddoel van het nieuwe bestemmingsplan is om te voldoen aan de wettelijke verplichting tot het actualiseren en digitaliseren van bestemmingplannen.
De contouren van het bestemmingsplan volgen grofweg de bebouwde kom van het dorp Schoonrewoerd. De Ooievaarszoom is niet betrokken in dit bestemmingsplan, omdat het bestemmingsplan voor dat gebied nog niet dermate oud is dat die al herzien moet worden.
 
De toegestane bouwmogelijkheden en gebruiksmogelijkheden uit het voorgaande bestemmingsplan zijn in het nieuwe bestemmingsplan zoveel mogelijk overgenomen. Toch zijn er ook kleine afwijkingen ten opzichte van het voorgaande bestemmingsplan ontstaan, omdat in de afgelopen jaren de wettelijke regels voor vergunningvrij bouwen zijn verruimd en omdat er nieuwe gemeentelijke en regionale beleidskaders zijn vastgesteld, onder andere voor het bouwen van bijbehorende bouwwerken op het perceel. In het nieuwe bestemmingsplan worden geen grote nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, zoals het bouwen van nieuw hoofdgebouwen, mogelijk gemaakt. Uitzondering zijn ruimtelijke ontwikkelingen die al een planologische procedure hebben doorlopen en waarvoor al een omgevingsvergunning is afgegeven. Cultuurhistorische waarden in de dorpskern zijn ten opzichte van het voorgaande bestemmingsplan uitgebreider omschreven en beschermd. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan het omschrijven en beschermen van aangewezen beeldbepalende panden.
 
Tegen het vaststellingbesluit kan gedurende de inzagetermijn beroep worden ingesteld door:
  • 1.
    Belanghebbenden die tijdig hun zienswijze over het ontwerp bestemmingsplan bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht;
  • 2.
    Belanghebbenden die kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest;
  • 3.
    Belanghebbenden die bezwaren hebben tegen wijzigingen die bij de vaststelling van het bestemmingsplan zijn aangebracht.
 
 
Het beroep moet schriftelijk worden ingediend bij:
 
De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State
Postbus 20019,
2500 EA Den Haag
 
Het instellen van beroep schort de inwerkingtreding van het bestemmingsplan niet op. Het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien een belanghebbende wil voorkomen dat er door de inwerkingtreding van het bestemmingsplan een onomkeerbare situatie ontstaat, kan – naast het instellen van beroep – in een spoedprocedure aan de voorzieningenrechter van de rechtbank worden verzocht om een voorlopige voorziening te treffen. Het bestemmingsplan treedt dat niet eerder in werking dan nadat op het verzoek om voorlopige voorziening is beslist.
 
Voor zowel het beroepschrift als het verzoekschrift is griffiegeld verschuldigd.
 
Leerdam, 1 juli 2015
 
 
 
Naar boven