Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland nr. 636036/636059 tot het tijdelijk toelaten van landbouwvoertuigen op de N241 tussen de kruising N241/Verlaat en de kruising N241/Oude Verlaatweg.
Logo Noord-Holland
 
Aanleiding
De N241 tussen de aansluiting met de N248 en de aansluiting met de Oude Verlaatweg  wordt gereconstrueerd. Er komen onder andere rotonden en parallelwegen voor landbouwverkeer. De reconstructie vindt in fasen plaats. Daarvoor worden soms stukken weg en fietspad afgesloten. Bij de N241/Oude Verlaatweg wordt het kruispunt gereconstrueerd en wordt het fietspad in noordelijke richting opgebroken. De verbindingsweg (parallelweg) die hierop aansluit kan dan niet gebruikt worden.
 
Voor landbouwvoertuigen geldt nu op de N241 vanaf het Verlaat tot aan de Oude Verlaatweg een geslotenverklaring. Zij bereiken hun bestemmingen via de eerdergenoemde verbindingsweg en de N241. Gedurende de periode dat de fietsstraat is afgesloten, zal het landbouwverkeer worden omgeleid via de kruising (rotonde) van de N242 met de N241. Daarvoor zal de geslotenverklaring voor landbouwvoertuigen tijdelijk moeten worden opgeheven. Hiervoor dient een verkeersbesluit te worden genomen. De reconstructie start 15 juni 2015 en duurt tot eind september 2016.
 
Motivering en maatregelen
In de huidige situatie maken fietsers en landbouwvoertuigen in noordelijke richting gebruik van de voor dit verkeer bestemde verbindingsweg die start bij de rotonde N242/N241. Bij de kruising N241/Oude Verlaatweg gaan fietsers daarna verder in noordelijke richting op het voor hen bestemde fietspad. Landbouwvoertuigen met een bestemming in noordelijke richting rijden vanaf dit punt de N241 op.
 
Gedurende de reconstructie wordt het fietspad vanaf de Oude Verlaatweg in noordelijke richting opgebroken. Fietsers die de verbindingsweg zouden inrijden kunnen dus eenmaal aangekomen bij de kruising N241/Oude Verlaatweg niet meer verder in noordelijke richting. Om te voorkomen dat zij weer het hele stuk terug moeten rijden (of erger: besluiten de N241 te gebruiken om niet terug te hoeven), wordt de verbindingsweg vanaf het begin (dus bij de rotonde N242) fysiek helemaal afgesloten. Deze afsluiting geldt ook voor landbouwvoertuigen.
 
Vanuit het project is overlegd met de diverse belanghebbenden (gemeenten, veiligheidsregio, brandweer). Geconcludeerd werd dat voor landbouwvoertuigen geen geschikte omleidingsroute beschikbaar is. Voor fietsers zal een omleidingsroute worden ingesteld. De omleidingsroute voor fietsers is niet geschikt voor landbouwvoertuigen.
Daarom is besloten om landbouwvoertuigen gedurende de reconstructie toe te staan op de op dit moment voor deze voertuigen gesloten delen van de N241 en rotonde op de kruising N242/N241.
 
Onder de bestaande borden C9 bij de kruisingen N241/Verlaat en N241/Oude Verlaatweg zal een tijdelijk onderbord worden geplaatst waarop wordt aangegeven dat gemotoriseerd landbouwverkeer is toegestaan.
Daarnaast wordt met tijdelijke (gele) borden het overige verkeer erop geattendeerd dat  landbouwverkeer tijdelijk op de rijbaan wordt toegestaan.
Op de rotonde N242 geldt een geslotenverklaring voor langzaam verkeer. Daar worden gedurende de reconstructie de borden C8 geplaatst zodat landbouwverkeer weet dat zij vanaf de rotonde de N242 niet op mogen rijden.
 
Voor het overige verkeer op de N241tussen het Verlaat en de Oude Verlaatweg verwachten wij geen problemen. Het gaat om een relatief kort stuk weg, de snelheid ligt laag door de aanwezige rotonde en er is voldoende overzicht en ruimte.
 
Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit
Op grond van artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor het verwijderen van een geslotenverklaring voor langzaam verkeer een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het verzekeren van de veiligheid op de weg. Dit belang is genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet.
 
Verplicht overleg
Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van de nationale politie. De daartoe gemachtigde verkeersadviseur van de politie Noord-Holland heeft ingestemd met de maatregel.
 
Afweging belangen
Verkeer op de N241 tussen het Verlaat en de Oude Verlaatweg wordt geconfronteerd met landbouwverkeer gedurende de tijdelijke toelating. Zoals in de motivering van de maatregelen is aangegeven is er op dit wegdeel voldoende overzicht en ruimte. Het is ook een relatief kort stuk omdat landbouwvoertuigen in de huidige situatie vanaf de Oude Verlaatweg al op de N241 mogen rijden. Daarnaast is voor landbouwvoertuigen geen geschikt alternatief (zie onder “motivering”) en is het verkeersonveilig als landbouwvoertuigen dezelfde omleidingsroute gebruiken als fietsers.
 
Bevoegdheid
Het weggedeelte waar deze maatregelen voor worden getroffen, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Noord-Holland) op grond van artikel 18 lid 1, sub b van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.
 
BESLUIT
Gelet op het voorgaande besluiten wij
1. door het plaatsen van een onderbord met daarop de tekst "uitgezonderd gemotoriseerd landbouwverkeer", bij bord C9 van bijlage I van het RVV 1990 ter hoogte van de kruising N241/Verlaat en N241 Oude Verlaatweg, landbouwverkeer toe te staan op het wegdeel tussen de kruising N241/Verlaat en de N241/Oude Verlaatweg vanaf 15 juni 2015 tot eind september 2016;
2. van dit besluit mededeling te doen in de Staatscourant.
 
  •  
Haarlem, 18 juni 2015

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens dezen,

F.J. van der Linden

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

Mededelingen
1. Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 123, 2000 MD Haarlem.
U kunt telefonisch een folder aanvragen over de bezwaarprocedure (023-514 41 41) of voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.
2. Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met mevrouw R. Puggioni, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 34 46.
 
Naar boven