Logo Den Haag
Wijzigingsbesluit ‘Afwijking milieukwaliteitseisen Scheveningen Haven’, Den Haag

Inleiding

Bij besluit van 31 mei 2001 heeft de gemeenteraad op grond van artikel 3 van de Experimentenwet Stad en Milieu een zogenoemd 'stap 3-besluit' genomen tot afwijking van milieukwaliteitseisen voor Scheveningen Haven.

Op grond van dit besluit was het mogelijk om in Scheveningen Haven woningbouw in de nabijheid van industrie en wegen te realiseren waar dat voorheen op grond van de vigerende milieuwetgeving niet was toegestaan.

Uit de akoestische onderzoeken die aan de milieueffectrapportage en het bestemmingsplan Scheveningen Haven ten grondslag liggen, volgt dat de extra geluidsruimte als gevolg van het ‘stap 3-besluit’ d.d. 31 mei 2001 niet meer op alle onderdelen nodig is om woningbouw aan de Dr. Lelykade te kunnen realiseren.

Hieruit volgt dat het ‘stap 3-besluit’ in zoverre kan worden gewijzigd dat de extra geluidsruimte voor de (toekomstige) woningen aan de Dr. Lelykade niet langer nodig is voor zover de geluidsbelasting op de gevels verband houdt met wegverkeerslawaai en bedrijven op het nabijgelegen industrieterrein.

Procedure

Met inachtneming van artikel 15, lid 1 van de Experimentenwet Stad en Milieu heeft de gemeenteraad bij besluit van 19 december 2013 het ‘stap 3-besluit’ gewijzigd. Het ontwerpwijzigingsbesluit ‘Afwijking milieukwaliteitseisen Scheveningen Haven’ is bekend gemaakt en heeft van 11 oktober tot en met 21 november 2013 ter inzage gelegen. Daarnaast is het ontwerpwijzigingsbesluit voor advies toegezonden aan de Minister van Infrastructuur en Milieu (IenM) en gedeputeerde staten van Zuid-Holland. Gedurende de termijn van terinzagelegging van het ontwerpwijzigingsbesluit zijn zienswijzen ingediend.

De gemeenteraad heeft bij besluit nr. 86 van 16 oktober 2014 het wijzigingsbesluit ‘Afwijking milieukwaliteitseisen Scheveningen Haven’ vastgesteld. Het vastgestelde wijzigingsbesluit is ter goedkeuring aangeboden aan de Minister van IenM. Op grond van artikel 9, lid 1, van de Experimentenwet Stad en Milieu, is bij besluit van 28 mei 2015 het vastgestelde wijzigingsbesluit goedgekeurd.

Terinzagelegging

Het vastgestelde wijzigingsbesluit ‘Afwijking milieukwaliteitseisen Scheveningen Haven’ van 16 oktober 2014 alsmede het goedkeuringsbesluit van de Minister van IenM van 28 mei 2015 worden op grond van artikel 11, lid 1, van de Experimentenwet Stad en Milieu vanaf 25 juni 2015 op de volgende wijzen ter inzage gelegd, beschikbaar gesteld en raadpleegbaar gemaakt:

  • op de gemeentelijke website: www.denhaag.nl/bestemmingsplannen (onder Bestemmingsplannen > stadsdeel Scheveningen > Wijzigingsbesluit Afwijking milieukwaliteitseisen Scheveningen Haven);

  • digitaal en op papier bij het Den Haag Informatiecentrum, Spui 70 (maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur en donderdagavond alleen op afspraak van 16.00 tot 20.00 uur).

Beroepsmogelijkheid

Gelet op artikel 12, lid 2, van de Experimentenwet Stad en Milieu worden de verschillende besluiten als één besluit voor beroep aangemerkt. Tegen het vastgestelde wijzigingsbesluit ‘Afwijking milieukwaliteitseisen Scheveningen Haven’ van 16 oktober 2014 en het goedkeuringsbesluit van de Minister van IenM van 28 mei 2015 kan door een belanghebbende gedurende de termijn van terinzagelegging, te weten van 25 juni tot en met 5 augustus 2015, beroep worden ingesteld bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

De besluiten treden in werking met ingang van 6 augustus 2015, tenzij gedurende bovengenoemde termijn naast het indienen van een beroep een verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als dat het geval is, treden de besluiten niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Naar boven