Gemeente Beuningen – Verkeersbesluit tijdelijke verkeersmaatregelen Down the Rabbit Hole, Beuningen
Logo Beuningen
 
Burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen;
Gelet op:
De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW).
 
Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 ingevolge verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap.
 
Het Delegatie- en Mandaatregister van april 2015, waarin de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is gemandateerd aan het hoofd van de afdeling Openbare Ruimte.
 
Artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, uit oogpunt van:
  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • Het beschermen van de weggebruikers en passagiers;
  • Het in stand houden van de weg en waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.
 
Overwegende dat:
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de wegenverkeerswet 1994 de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat, geschiedt krachtens een verkeersbesluit.
 
Is het gewenst om:
In verband met het evenement Down the Rabbit Hole te Beuningen de volgende tijdelijke verkeersmaatregelen te treffen:
1. Een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in te stellen door plaatsing van verkeersbord model A01(30) uit bijlage I van het RVV 1990 op de Ficarystraat te Beuningen tussen de Molenweg en de Elsenpas in de periode van 14 juni 2015 tot en met 3 juli 2015, of zoveel eerder weer op te heffen wanneer de situatie dit toelaat;
 
2. De volgende wegen middels plaatsing van afzethekken met verkeerbord model C01 of C12 uit bijlage I van het RVV 1990 fysiek af te sluiten voor (doorgaand) verkeer, uitgezonderd bestemmingsverkeer in de periode van 25 juni 2015 om 7:00 tot en met 29 juni 2015 om 17:00:
  • a.
    Groene Heuvels te Beuningen tussen de Laarsdijk en de Ficarystraat;
  • b.
    De Ficarystraat te Beuningen tussen de Molenweg en de Elsenpas;
  • c.
    De Zellerstraat te Beuningen tussen de Betenlaan en de Ficarystraat.
 
3. Op de volgende wegen een verplichte rijrichting in te stellen middels plaatsing van verkeersborden model D05l en D05r uit bijlage I van het RVV 1990 in de periode van 25 juni 2015 om 7:00 tot en met 29 juni 2015 om 17:00:
  • a.
    De Groene Heuvels te Beuningen, ten zuiden van het kruispunt met de Laarsdijk;
  • b.
    De Zellerstraat te Beuningen, bij de uitrit van het parkeerterrein 350 meter ten noorden van het kruispunt met de Ficarystraat;
  • c.
    De Ficarystraat te Beuningen bij de uitrit van het parkeerterrein.
 
4. Een stop- en parkeerverbod in te stellen middels plaatsing van verkeersbord model E02 uit bijlage I van het RVV 1990 op de Laarsdijk te Beuningen in de periode van 25 juni 2015 om 7:00 tot en met 29 juni 2015 om 17:00.
 
Deze tijdelijke verkeersmaatregelen zijn weergegeven op bijbehorende kaarten ‘Tekening verkeersmaatregelen DTRH’ van 28 januari 2015, hierna aangeduid als ‘de bij dit besluit behorende tekeningen’.
 
Motivering
Hieronder wordt gemotiveerd waarom welke tijdelijke verkeersmaatregelen rond het evenement Down The Rabbit Hole te Beuningen worden genomen.
 
Fysieke afsluitingen
Een gedeelte van de Groene Heuvel, de Ficarystraat en de Zellerstraat wordt afgesloten voor (doorgaand) verkeer, uitgezonderd bestemmingsverkeer in de periode van 25 juni 2015 7:00 tot en met 29 juni 2015 17:00. Deze straten zijn de toegangswegen naar de parkeerterreinen en entree van het evenement. Over deze wegen rijdt veel bestemmingsverkeer en lopen bezoekers van en naar het evenemententerrein. Om dit zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden is het gewenst om deze straten tijdelijk af te sluiten voor (doorgaand) verkeer.
 
Gebods- en verbodsmaatregelen
In de periode van 14 juni 2015 tot en met 3 juli 2015 geldt op de Ficarystraat een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. In deze periode wordt het evenement opgebouwd en afgebroken waardoor er veel laad- en losactiviteiten plaatsvinden. Dit betekent dat er over de Ficarystraat veel mensen zullen lopen en vrachtwagens en langzaamverkeersvoertuigen rijden. Om de opbouw en het afbreken van het evenement veilig te laten plaatsvinden is het gewenst om de snelheid te verlagen naar 30 kilometer per uur. Daarnaast is de Ficarystraat tijdens het evenement dé toegangsweg naar het evenemententerrein en zullen er vele bezoekers overheen lopen en taxi & pendeldiensten rijden. Om ook deze verplaatsingen zo veilig mogelijk te laten verlopen, is het gewenst om een snelheid van 30 kilometer per uur te hanteren.
 
Vanwege de wegafsluitingen en de ingestelde omleidingsroutes is het gewenst om op de Groene Heuvels, de Ficarystraat en de Zellerstraat een verplichte rijrichting in te stellen in de periode van 25 juni 2015 7:00 tot en met 29 juni 2015 17:00. Met de verplichte rijrichting wordt het verkeer zo snel mogelijk over de meest directe omleidingsroute geleid, waardoor de verkeersdrukte wordt verminderd en de veiligheid op de afgesloten wegen wordt behouden.
 
De Laarsdijk dient, vanwege wegafsluitingen in de omgeving, in twee richtingen te kunnen worden bereden. Om ervoor te zorgen dat de doorstroming optimaal blijft en voertuigen elkaar kunnen passeren is stoppen en parkeren op de Laarsdijk in de periode van 25 juni 2015 7:00 tot en met 29 juni 2015 17:00 niet gewenst. Op de Laarsdijk zal gedurende deze periode aan beide zijden van de weg een stop- en parkeerverbod van kracht zijn.
 
Belangenafweging
De organisatie van het evenement organiseert het evenement jaarlijks in de gemeente Beuningen en heeft al de nodige ervaring met de tijdelijke verkeersmaatregelen en het afhandelen van grote bezoekersstromen. Ook heeft de organisatie met alle belanghebbenden (bewoners, grondeigenaren, bedrijven e.d.) overleg gepleegd en overeenstemming bereikt over de uit te voeren verkeersmaatregelen.
 
Tijdens de afsluitingsperiode zijn er door organisatie in samenspraak met de gemeente diverse alternatieve omleidingsroutes overeengekomen en beschikbaar gesteld voor doorgaand (fiets)verkeer, intern (fiets)verkeer en taxi en pendelbussen richting het evenement. Dit wordt door de organisatie uitvoerig gecommuniceerd naar bezoekers, bewoners en betrokkenen.
 
Ook is met de Politie Gelderland-Zuid, district Tweestromenland en de overige hulpdiensten overleg geweest over de tijdelijke verkeersmaatregelen en is overeenstemming bereikt.
 
Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld, dan wel dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.
 
Gehoord
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid. Het advies over dit verkeersbesluit staat in de bijlage.
 
BESLUIT
Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders tot:
1. Tot het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur op de Ficarystraat te Beuningen tussen de Molenweg en de Elsenpas, in de periode van 14 juni 2015 tot en met 3 juli 2015, of zoveel eerder weer op te heffen wanneer de werkzaamheden dit toelaten, door plaatsing van verkeersbord model A01(30) uit bijlage I van het RVV 1990 e.e.a. zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening;
 
2. De volgende wegen fysiek af te sluiten voor (doorgaand) verkeer, uitgezonderd bestemmingsverkeer, in de periode van 25 juni 2015 7:00 tot en met 29 juni 2015 17:00 door plaatsing van afzethekken met verkeerbord model C01 of C12 uit bijlage I van het RVV 1990 e.e.a. zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening:
  • Groene Heuvels te Beuningen tussen de Laarsdijk en de Ficarystraat;
  • De Ficarystraat te Beuningen tussen de Molenweg en de Elsenpas;
  • De Zellerstraat te Beuningen tussen de Betenlaan en de Ficarystraat.
 
3. Op de volgende wegen een verplichte rijrichting in te stellen in de periode van 25 juni 2015 7:00 tot en met 29 juni 2015 17:00, door plaatsing van verkeersborden model D05l en Do5r uit bijlage I van het RVV 1990 e.e.a. zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening:
  • De Groene Heuvels te Beuningen, ten zuiden van het kruispunt met de Laarsdijk;
  • De Zellerstraat te Beuningen, bij de uitrit van het parkeerterrein 350 meter ten noorden van het kruispunt met de Ficarystraat;
  • De Ficarystraat te Beuningen bij de uitrit van het parkeerterrein.
 
4. Tot het instellen van een stop- en parkeerverbod op de Laarsdijk te Beuningen in de periode van 25 juni 2015 7:00 tot en met 29 juni 2015 17:00, middels plaatsing van verkeersbord model E02 uit bijlage I van het RVV 1990 e.e.a. zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening;
 
5. Te bepalen, dat met het van kracht worden van dit besluit andere verkeersmaatregelen in het onderhavige verkeersgebied komen te vervallen, indien die met dit besluit in strijd zijn dan wel hiermede niet in overeenstemming zijn;
 
6. Te bepalen dat de bekendmaking van dit verkeersbesluit geschiedt door plaatsing van het besluit in de Staatscourant.
 
 
Bezwaar
Voor degene die een bijzonder belang heeft bij dit besluit, is het mogelijk om bezwaar in te dienen. U kunt een bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen, Postbus 14, 6640 AA Beuningen. Het indienen van bezwaar schorst de werking van dit verkeersbesluit niet.
 
Zorg ervoor dat u het bezwaarschrift verstuurt binnen zes weken na de dag waarop dit verkeersbesluit is gepubliceerd. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer behandelen omdat het te laat binnen is. In het bezwaarschrift zet u:
  • uw naam, adres, datum en handtekening;
  • een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (u kunt bijvoorbeeld een kopie meesturen);
  • de reden waarom u bezwaar maakt.
 
Voorlopige voorziening
Tijdens de bezwaarprocedure geldt de genomen beslissing. Als u wilt dat de beslissing niet direct in werking treedt, kunt u om een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank. Dat is een voorlopige beslissing om een bepaalde handeling uit te stellen of juist door te laten gaan. Dit kan alleen als u al een bezwaarschrift heeft ingediend.
 
Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Arnhem, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Voor het aanvragen van een voorlopige voorziening moet u wel een bijdrage betalen (griffierechten).
 
Verspreiding
Dit verkeersbesluit met bijbehorende stukken is alleen digitaal te raadplegen via de bekendmaking van de Staatscourant en ligt niet analoog ter inzage. Afschriften van dit verkeersbesluit zijn verzonden aan:
  • Politie Gelderland-Zuid, district Tweestromenland
  • LOC7000, organisatie van het evenement
 
Met vriendelijke groet,
namens burgemeester en wethouders
 
 
Hans Vincken
Afdelingshoofd Beleid en Ontwikkeling
Naar boven