Voorontwerpbestemmingsplan (met o.a. beeldkwaliteitsplan en MilieuEffectRapport ) Industriezandwinning IJsselmeer, Gemeente De Friese Meren
Logo De Friese Meren
Van 19 juni 2015 tot en met 30 juli 2015 ligt het voorontwerpbestemmingsplan Industriezandwinning IJsselmeer met bijbehorende documenten –waaronder het plan-/projectMER (MilieuEffectRapport) “Industriezandwinning IJsselmeer” en het “Beeldkwaliteitplan werkeiland IJsselmeer”- ter inzage.
Plangebied
Het voorontwerpbestemmingsplan met bijbehorende documenten heeft betrekking op een cirkelvormig gebied van bruto 250 hectare in het IJsselmeer. Deze locatie ligt circa 5 km ten zuiden van de zuidkust van de Provincie Fryslân (i.c. Gaasterland) en ongeveer 7 km ten westen van de Noordoostpolder.
Doel
Het doel van het bestemmingsplan is het juridisch-planologisch mogelijk maken van de winning van industriezanden in het IJsselmeer. Aan vrijwel het gehele plangebied van 250 ha wordt hiertoe een bestemming “Water” toegekend, waarbinnen de zandwinning mogelijk is.
Het bestemmingsplan maakt uitsluitend aan de zuidwestzijde van het plangebied de aanleg van een werkeiland van circa 7 ha mogelijk. Op het werkeiland zijn een zandveredelingsinstallatie, vier opslagloodsen, een bewerkingsloods, en enkele gebouwen voor logies- en werkruimte toegestaan.
Rondom het werkeiland is een specifiek bestemde en ruim begrensde zone gereserveerd voor een landschappelijke inpassing van met name de gebouwen.
Beeldkwaliteitsplan
Gelet op de specifieke kwaliteiten van het IJsselmeer, acht de gemeente De Friese Meren de ruimtelijke verschijning van het werkeiland van groot belang. Voor de ontwikkeling van het plangebied is dan ook het “Beeldkwaliteitplan werkeiland IJsselmeer” opgesteld.
Het beeldkwaliteitsplan geeft richtlijnen voor de verdere uitwerking van de gebouwen, installaties en overige voorzieningen binnen het werkeiland. De hierin opgenomen beeldkwaliteitseisen vormen de beoordelingscriteria die bij de vergunningverlening, en daaraan voorafgaande welstandsbeoordeling, zullen worden gehanteerd.
Het beeldkwaliteitsplan zal deel gaan uitmaken van de Welstandsnota van de gemeente.
Plan-/projectMER “Industriezandwinning IJsselmeer”
Voor het kunnen toestaan van industriezandwinning in het IJsselmeer is naast een bestemmingsplanherziening ook een milieueffectrapportage opgesteld in de vorm van een gecombineerde plan-/projectMER. Er is namelijk sprake van ontwikkelingen waarvoor in het kader van de Natuurbeschermingswet een Passende Beoordeling moet worden opgesteld vanwege mogelijke effecten op het Natura 2000-gebied “IJsselmeer”.
Bovendien is er sprake van een beoogde ontwikkeling die valt onder de categorie D29.2 (wat betreft de zandwinning) en C4 (wat betreft de aanleg van de haven op het werkeiland) van het Besluit Milieu effect rapportage.
Het doel van de m.e.r.-procedure is het milieubelang volwaardig en vroegtijdig in de plan- en besluitvorming te betrekken.
Waar ter inzage
Het voorontwerpbestemmingsplan met de bijbehorende documenten kunt u inzien bij:
• de centrale balie van het gemeentehuis Herema State 1 te Joure
• het servicepunt te Balk (Dubbelstraat 1)
• het servicepunt te Lemmer (Vissersburen 88).
 
Daarnaast zijn het voorontwerpbestemmingsplan en de bijbehorende documenten te raadplegen via de gemeentelijke website www.defriesemeren.nl.  Het voorontwerpbestemmingsplan is ook te raadplegen op http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn= NL.IMRO.1921.BPDFM14IJSINDSZAND-VO01.
Reageren
In de periode waarin het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt, kunt u uw inspraakreactie over het plan indienen. De inspraakreactie kan daarbij ook betrekking hebben op de stukken die bij het bestemmingsplan ter visie liggen.
Inspreken kan schriftelijk of mondeling. Het is niet mogelijk een inspraakreactie per e-mail in te dienen.
• Schriftelijk. Schrijf een brief aan het college van B en W van de gemeente De Friese Meren, postbus 101, 8500 AC Joure. Vermeld in uw brief:
- voorontwerpbestemmingsplan Industriezandwinning IJsselmeer
- uw inspraakreactie
- de datum
- uw naam en adres
- uw handtekening
• Mondeling. U kunt daarvoor een afspraak maken met een medewerker van de afdeling ruimtelijke ontwikkeling via telefoonnummer 14 05 14. Wij adviseren u om praktische redenen uiterlijk veertien dagen voor het einde van de termijn van terinzagelegging te bellen voor een afspraak, zodat u het risico op termijnoverschrijding voorkomt. Van mondelinge inspraakreacties wordt een verslag gemaakt.
 
Joure, 18 juni 2015
 
Naar boven