Gemeente Heusden –30km-zone Torenstraat in Drunen
Logo Heusden
Ons kenmerk: verkeersbesluit 2015-11
Burgemeester en wethouders van Heusden,
Gelet op:
Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994) ingevolge besluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap;
Artikel 15, lid 1 van de WVW, ingevolge de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat geschiedt krachtens een verkeersbesluit;
Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;
De mandaatregeling van Heusden 2007 en het besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden van 28 april 2008 waarbij het nemen van permanente verkeersbesluiten is gemandateerd aan de behandeld ambtenaar.
Overwegende dat:
Het Rijk in 1991 de term Duurzaam Veilig geïntroduceerd heeft. Duurzaam Veilig staat voor een ander, nieuwe benadering in de aanpak van verkeersonveiligheid. De essentie van Duurzaam Veilig is het voorkomen van verkeersonveiligheid. De lijn in het landelijk beleid is, dat in verblijfsgebieden binnen de bebouwde kom de algemene snelheidslimiet 30 km/u wordt. De toepassing van een 30 km/u gebied (inclusief de snelheidsremmende maatregelen) past binnen het concept van een duurzaam veilig verkeer- en vervoerssysteem. Verblijfsgebieden worden ingericht als 30 km/u zones om de verkeersveiligheid en leefbaarheid binnen deze gebieden te verhogen. De in te stellen maximumsnelheid van 30 km/u dient in overeenstemming te zijn met het wegbeeld ter plaatse. Dit betekent dat waar nodig de omstandigheden op zodanige manier worden aangepast dat de beoogde snelheid redelijkerwijs voortvloeit uit de aard van de inrichting van de betrokken weg en zijn omgeving.
Het wegvak van de Torenstraat in Drunen tussen de Hugo de Grootstraat en de Beethovenlaan is binnen het gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan Heusden (GVVP) gecategoriseerd als een erftoegangsweg. Omdat deze binnen de bebouwde kom ligt, dient deze weg binnen een 30 km-zone te vallen. Onderhavig wegvak heeft reeds vanwege de inrichting (asverspringingen en dergelijke) een uitstraling als 30 km-weg. Door dit deel van de Torenstraat op te nemen binnen een 30 km-zone wordt het verblijfskarakter benadrukt wat de verkeersveiligheid ten goede komt.
Bij een eventuele uitbreiding van de zone in de wijk kunnen de geplaatste borden hergebruikt worden door deze te verplaatsen.
Belangenafweging:
Het belang van de weggebruikers/ondernemers is afgewogen tegen het algemene belang van het waarborgen van de verkeersveiligheid, de bereikbaarheid en de doorgang van het verkeer. Genoemde maatregel strekt tot het verzekeren van de veiligheid op de weg en het waarborgen en de bruikbaarheid daarvan.
Gehoord :
Op 26 januari 2015 is tijdens een bijeenkomst de maatregel om het onderhavige deel van de Torenstraat op te nemen binnen een 30 km-zone besproken en akkoord bevonden. Men was geen voorstander van het aanbrengen van extra snelheidsremmende maatregelen. Er is advies gevraagd aan de politie Brabant-Noord, district Meierij. De wettelijke verplichting tot het raadplegen van de politie komt voort uit artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer. De politie geeft aan geen bezwaar te hebben tegen onderhavig besluit.
nemen gelet op het voorgaande, het volgende
BESLUIT
1.De Torenstraat (tussen de Hugo de Grootstraat en de Beethovenlaan) in Drunen op te nemen binnen een 30 km/uur zone, door het (ver)plaatsen van de borden E10 (A01) 30 (begin zone waar een maximumsnelheid geldt van 30 km/u) en E11 (A02) 30 (einde zone waar een maximumsnelheid geldt van 30 km/u) van bijlage I van het RVV 1990 conform bijgevoegde tekening met als kenmerk VB-2015-11.
Vlijmen, 04-06-2016
namens het college van Heusden,
Team Ontwerpbureau Openbare Ruimte,
H.Rompen
MEDEDELINGEN
Bezwaar- of beroepsclausule
Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u hiertegen schriftelijk en binnen zes weken na de publicatiedatum van dit besluit bij de gemeente Heusden een bezwaarschrift indienen (Postbus 41, 5250 AA Vlijmen). Wilt u het bezwaarschrift ondertekenen en ervoor zorgen dat het in ieder geval de volgende gegevens bevat:
  • -
    Uw naam en adres;
  • -
    De datum;
  • -
    Een omschrijving (of een kopie) van het besluit waartegen u bezwaar maakt;
  • -
    Argumenten voor het bezwaar.
U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Kijk hiervoor op www.heusden.nl/Digitale_balie/E_formulieren. Hiervoor heeft u wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig.
Naast het bezwaarschrift kunt u bij de Rechtbank een voorlopige voorziening en/of schorsing van het besluit vragen. Zo kunt u in een dringend geval, in afwachting van de beslissing op het bezwaarschrift, voorlopig mogelijk nadelige gevolgen van het besluit voorkomen.
Een verzoek kunt u doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht; ook hiervoor heeft u een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Schriftelijjk kan ook en wel bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, Sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.
Naar boven