Circulaire Wijziging bezoldiging commissaris van de Koning en gedeputeerde staten, alsmede wijziging tegemoetkoming ziektekostenverzekering statenleden

Aan: De commissaris van de Koning, gedeputeerde staten, provinciale staten, de griffier van de staten, het hoofd van de afdeling Personeelszaken en het hoofd van de salarisadministratie

Onderwerp: Wijziging bezoldiging commissaris van de Koning en gedeputeerde staten, alsmede wijziging tegemoetkoming ziektekostenverzekering statenleden

Doelstelling: Informeren over beleid

Juridische grondslag: Rechtspositiebesluit commissarissen van de Koning, Rechtspositiebesluit gedeputeerden en Rechtspositiebesluit staten- en commissieleden

Relaties met andere circulaires: 28 november 2014, nr. 2014-0000633454

Ingangsdatum: 1 januari 2015

Datum: 2 juni 2015

Kenmerk: 2015-0000266165

De rechtspositie van politieke ambtsdragers is digitaal ontsloten op: www.politiekeambtsdragers.nl. U kunt zich op deze website aanmelden als u digitaal op de hoogte wilt blijven van nieuwe documenten en publicaties (per e-mail of RSS-feed).

Inleiding

Door middel van deze circulaire wordt u geïnformeerd over de wijzigingen van de bezoldigingsbedragen per 1 januari 2015 voor de commissarissen van de Koning en de gedeputeerden, alsmede de wijziging in de tegemoetkoming van de ziektekostenverzekering voor statenleden.

Deze wijzigingen volgen de afspraken die in het Sectoroverleg Rijk voor het personeel in de sector Rijk zijn gemaakt. Deze afspraken, en daarvan afgeleid de wijzigingen voor de commissarissen van de Koning, gedeputeerden en statenleden, moeten alle nog formeel in de regelgeving worden opgenomen.

Omdat deze regelgevingsprocedure tijd vergt, wordt u, vooruitlopend op het formeel van kracht worden van die wijzigingen, door middel van deze circulaire geïnformeerd over de aanstaande wijzigingen voor de commissarissen van de Koning, gedeputeerden en statenleden. U kunt deze wijzigingen nu al met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 doorvoeren.

1. Bezoldiging commissaris van de Koning

Onlangs is in het Sectoroverleg Rijk voor het personeel in de sector Rijk afgesproken dat de besparing door de verlaging van de werkgeverspremie van de pensioenen per 1 januari 2015 wordt ingezet voor een salarisverhoging. Als gevolg hiervan worden de salarisbedragen voor het personeel in de sector Rijk met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 met 0,8% verhoogd.

Daarnaast wordt de vrijval van de werkgeverspremies vanwege het beperken van de pensioenopbouw tot een inkomen van € 100.000,–, toegevoegd aan de salarisbedragen naar de mate waarin de vrijval in het individuele geval optreedt.

Beide maatregelen hebben een algemeen karakter en werken door in de berekening van de pensioengrondslag voor het personeel in de sector Rijk.

Zij worden in de salaristabellen voor het personeel in de sector Rijk per 1 januari 2015 verwerkt en komen met terugwerkende kracht tot uitbetaling;

ook voor medewerkers in de sector Rijk die sinds 1 januari 2015 uit dienst zijn getreden.

Op grond van artikel 3, zesde lid, van het Rechtspositiebesluit commissarissen van de Koning wijzigt de bezoldiging van de commissaris van de Koning overeenkomstig de wijziging van de bezoldiging van het personeel in de sector Rijk.

Concreet betekenen bovenstaande afspraken voor de commissarissen van de Koning dat er met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 een salarisverhoging plaatsvindt. Deze bestaat uit:

  • een salarisverhoging van 0,8% van de bezoldiging (in verband met de besparing door de verlaging van de werkgeverspremie van de pensioenen) en

  • een verhoging van het salaris door de vrijval van de werkgeverspremies vanwege het beperken van de pensioenopbouw tot een inkomen van € 100.000,–, naar de mate waarin de vrijval daar optreedt.

Het bezoldigingsbedrag voor de commissarissen van de Koning is op grond van het bovenstaande per 1 januari 2015 vastgesteld op € 10.806,85 per maand (was € 10.325,86 per maand).

Deze salarisverhoging moet ook met terugwerkende kracht worden betaald aan commissarissen die sinds 1 januari 2015 of later het ambt hebben verlaten.

Wellicht ten overvloede merk ik op dat het bovenstaande ook geldt voor waarnemend commissarissen van de Koning. Gebaseerd op artikel 5, tweede lid, van het Rechtspositiebesluit commissarissen van de Koning.

Doorwerking naar uitkeringen en pensioenen

De salarisverhoging heeft een algemeen karakter en werkt daarom op basis van artikel 133, derde lid, van de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa) door naar al ingegane Appa-uitkeringen. De verhoging van het salaris is pensioengevend met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015. Dit komt pas tot uitdrukking bij de vaststelling van het pensioengevend salaris in 2016*.

* Het pensioengevend inkomen wordt in de ABP-regeling volgens de zogenoemde ‘peildatumsystematiek’ berekend op basis van het vaste inkomen, zoals dat op 1 januari van elk kalenderjaar bekend is, verhoogd met de variabele pensioengevende inkomensbestanddelen van het voorgaande jaar. Het is vanwege de peildatumsystematiek niet mogelijk het pensioengevend inkomen met terugwerkende kracht te wijzigen. De verhoging van het salaris in verband met de wijziging van de salarisbedragen wordt daarom pas pensioengevend in 2016. Om de verhoging in 2015 ook te laten meetellen wordt deze als variabel inkomensbestanddeel behandeld, zodat daarover in 2016 opbouw en afdracht plaatsvindt. Hiervoor wordt berekend wat het ABP-jaarinkomen zou zijn geweest als de salarisverhoging per 1 januari 2015 was doorgevoerd. Het verschil tussen het daadwerkelijke ABP-jaarinkomen 2015 en het herberekende jaarinkomen 2015 wordt als variabel inkomensbestanddeel toegevoegd aan het ABP-jaarinkomen 2016.

Reeds ingegane ABP-pensioenen worden echter aangepast overeenkomstig de stijgingen (indexatie) van de ABP-pensioenen. Dat betekent dat deze salarisaanpassing geen effect heeft op al lopende pensioenuitkeringen.

2. Bezoldiging gedeputeerden

Onlangs is in het Sectoroverleg Rijk voor het personeel in de sector Rijk afgesproken dat de besparing door de verlaging van de werkgeverspremie van de pensioenen per 1 januari 2015 wordt ingezet voor een salarisverhoging. Als gevolg hiervan worden de salarisbedragen voor het personeel in de sector Rijk met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 met 0,8% verhoogd.

Daarnaast wordt de vrijval van de werkgeverspremies vanwege het beperken van de pensioenopbouw tot een inkomen van € 100.000,– toegevoegd aan de salaris-bedragen naar de mate waarin de vrijval in het individuele geval optreedt.

Beide maatregelen hebben een algemeen karakter en werken door in de berekening van de pensioengrondslag voor het personeel in de sector Rijk.

Zij worden in de salaristabellen voor het personeel in de sector Rijk per 1 januari 2015 verwerkt en komen met terugwerkende kracht tot uitbetaling; ook voor medewerkers in de sector Rijk die sinds 1 januari 2015 uit dienst zijn getreden.

Op grond van artikel 3, tweede lid, van het Rechtspositiebesluit gedeputeerden wijzigt de bezoldiging van gedeputeerden als de bezoldiging van het personeel in de sector Rijk wijzigt.

Concreet betekenen bovenstaande afspraken voor gedeputeerden dat er met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 een salarisverhoging plaatsvindt. Deze bestaat uit:

  • een salarisverhoging van 0,8% van de bezoldiging (in verband met besparing door de verlaging van de werkgeverspremie van de pensioenen) en

  • een verhoging van het salaris door de vrijval van de werkgeverspremies vanwege het beperken van de pensioenopbouw tot een inkomen van € 100.000,– naar de mate waarin de vrijval daar optreedt.

Het bezoldigingsbedrag voor gedeputeerden genoemd in artikel 3, eerste lid, van het Rechtspositiebesluit gedeputeerden bedraagt per 1 januari 2015 € 8.055,43 per maand (was € 7.899,67 per maand).

Deze salarisverhoging moet ook met terugwerkende kracht worden betaald aan gedeputeerden die sinds 1 januari 2015 of later het gedeputeerdenschap hebben verlaten.

Doorwerking naar uitkeringen en pensioenen

De salarisverhoging heeft een algemeen karakter en werkt daarom op basis van artikel 133, derde lid, van de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa) door naar al ingegane Appa-uitkeringen.

De verhoging van het salaris is pensioengevend met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015. In tegenstelling tot de ABP-regeling wordt het pensioengevend salaris in de Appa-regeling met terugwerkende kracht naar 1 januari 2015 aangepast.

Reeds ingegane Appa pensioenen worden echter aangepast overeenkomstig de stijgingen (indexatie) van de ABP-pensioenen. Dat betekent dat deze salarisaanpassing geen effect heeft op al lopende pensioenuitkeringen.

3. Tegemoetkoming in de kosten van een ziektekostenverzekering voor de statenleden

Onlangs is in het Sectoroverleg Rijk voor het personeel in de sector Rijk afgesproken dat de besparing door de verlaging van de werkgeverspremie van de pensioenen per 1 januari 2015 wordt ingezet voor een salarisverhoging. Als gevolg hiervan worden de salarisbedragen voor het personeel in de sector Rijk met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 met 0,8% verhoogd.

De resterende afspraken in het Sectoroverleg Rijk zoals opgenomen onder punt 1 en 2 van deze circulaire, zijn niet van toepassing op het bedrag van de ziektekostenverzekering voor de statenleden.

In artikel 10, eerste lid, van het Rechtspositiebesluit staten- en commissieleden is bepaald dat een statenlid ten laste van de provincie een tegemoetkoming in de kosten van een ziektekostenverzekering ontvangt. In artikel 10, tweede lid, van dat rechtspositiebesluit is bepaald dat het bedrag van de tegemoetkoming in de kosten van een ziektekostenverzekering wijzigt overeenkomstig de wijzigingen die de bezoldiging van het personeel in de sector Rijk ondergaat.

Concreet betekent dit voor de tegemoetkoming in de kosten van een ziektekosten-verzekering voor statenleden, dat dit bedrag met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 wordt gewijzigd in € 98,32 per jaar (was € 97,54 per jaar).

Deze verhoging van de tegemoetkoming moet ook met terugwerkende kracht worden betaald aan statenleden die sinds 1 januari 2015 of later het statenlidmaatschap hebben verlaten.

4. Vragen en informatie op internet

Voor eventuele nadere vragen over deze circulaire kunt u ook contact opnemen met het ministerie van BZK via postbus.helpdeskpa@minbzk.nl.

Informatie die betrekking heeft op politieke ambtsdragers kunt u vinden op de volgende internetsite: www.politiekeambtsdragers.nl. Op deze site vindt u alle actuele wet- en regelgeving, circulaires en brochures over politieke ambtsdragers voor het Rijk, de provincie, de gemeente, de waterschappen en ook voor het Koninkrijk en de BES-eilanden voor zover deze afkomstig is van het ministerie van BZK. U vindt hier dus niet de modelverordeningen van de VNG of de gemeentelijke of provinciale verordeningen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, voor deze, de directeur Arbeidszaken Publieke Sector, L.D.P. Lombaers

Naar boven