N841; verkeersbesluit jaarlijks terugkerende verkeersmaatregelen op de Zevenheuvelenweg tijdens de Vierdaagse Nijmegen in de gemeente Groesbeek.
Logo Gelderland
VERKEERSBESLUIT ZAAK N UMMER 201 5 - 002982 , D.D . 1 JUNI 201 5
Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit voor het instellen van een jaarlijks terugkerend parkeerverbod en geslotenverklaring voor alle motorvoertuigen op de provinciale weg N841 (Zevenheuvelenweg) tijdens de Vierdaagse Nijmegen in de gemeente Groesbeek.
Het betreft de wegvakken van de N841 tussen de Meerwijkselaan (kilometer 1,23) en de Nieuweweg (kilometer 4,838)
Aanleiding
De provinciale weg N841 (Zevenheuvelenweg) vormt een verbinding tussen de kernen Berg en Dal en Groesbeek. De weg bestaat uit een hoofdrijbaan met een rijstrook per richting en aan de westzijde van de weg een in twee richtingen te berijden (brom-)fietspad. De hoofdrijbaan wordt aan weerszijden begrensd door een berm van variabele breedte.
Tussen kilometer 1,0 (bebouwde kom van Berg en Dal) en kilometer 1,85 (200 meter ten zuiden van de aansluiting Valkenlaagte) is de maximaal toegestane snelheid 60 kilometer per uur. Op de rest van het traject, tot de bebouwde kom van Groesbeek, is de snelheidslimiet 80 kilometer per uur.
Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, een evenement dat elk jaar in de derde week van juli plaatsvindt, staan vaak campers en caravans in de berm van de N841 geparkeerd. De bermen van de N841 zijn niet bedoeld als kampeergelegenheid en de aanwezigheid van (kampeer-) voertuigen met recreanten in de berm, in combinatie met het gemotoriseerd verkeer dat op korte afstand met hoge snelheid voorbij rijdt, leidt tot hinderlijke en onveilige situaties.
Gesprekken hierover, die in het verleden met de diverse betrokkenen hebben plaatsgevonden, hebben niet geleid tot een gewenst resultaat. Daarom is nu gezocht naar een meer structurele oplossing van het probleem.
Om de overlast en onveiligheid veroorzaakt door geparkeerde campers en andere voertuigen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse te voorkomen, zijn Gedeputeerde Staten van Gelderland van plan om een jaarlijks terugkerend parkeerverbod in te stellen op de N841 voor een bepaalde periode rond de Vierdaagse. Om onjuist parkeergedrag tegen te gaan, wordt de N841 tevens een periode gesloten voor alle motorvoertuigen. Het parkeerverbod en de geslotenverklaring betreffen de wegvakken van de N841 tussen de aansluitingen Meerwijkselaan en Nieuweweg.
Als wegbeheerder van de N841 is de provincie Gelderland verplicht om voor het instellen van het parkeerverbod en de geslotenverklaring een verkeersbesluit te nemen.
Het belangrijkste doel van de maatregelen is het waarborgen van de verkeersveiligheid.
Juridisch Kader
Wettelijke grondslag:
Dit besluit wordt genomen conform:
  • artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;
  • artikel 15, lid 1 en 2 Wegenverkeerswet 1994;
  • artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;
  • artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;
  • afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht;
  • het Algemeen Reglement Mandaat Provincie Gelderland.
Procedure totstandkoming
Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Groesbeek, met de korpschef van de politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid en met de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Tevens hebben gesprekken plaatsgevonden met direct betrokken bedrijven (waaronder campingeigenaren).
Zienswijzen
Op het ontwerp-verkeersbesluit, dat ter visie heeft gelegen van 16 april tot en met 28 mei 2015, zijn acht zienswijzen ingediend.
De ingediende zienswijzen hebben niet geleid tot aanpassing van de genoemde besluitpunten.
Beleidskader
In de omgevingsvisie is opgenomen dat personen zich vlot en veilig kunnen bewegen. Hierbij wordt bij knelpunten op het gebied van wegen gekeken naar het voorkomen en benutten alvorens er nieuwe infrastructuur wordt aangelegd. Dit sluit aan op de Gelderse ladder voor duurzaam ruimtegebruik. De provincie is daarbij verantwoordelijk voor het op peil houden van en verbeteren van de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden in provinciaal beheer. Om veilig te kunnen bewegen over de weg wordt dit volgens Duurzaam Veilig gedachte nader uitgewerkt. De essentie van het Duurzaam Veilig beleid is het voorkomen van verkeersonveiligheid. Volgens de Duurzaam Veilig-gedachte wordt een weg afgestemd en zichtbaar ingericht op het dagelijkse en gewenste gebruik van de weg, waarbij deze zorgvuldig wordt ingepast in de omgeving.
Grondbeginselen voor een Duurzaam Veilig wegennet zijn:
  • -
    het voorkomen van onbedoeld gebruik van de weg;
  • -
    het voorkomen van grote snelheids- en richtingverschillen;
  • -
    het voorkomen van onzeker gedrag bij de gebruikers van de weg.
Hiervoor dient het wegbeeld eenduidig en uniform te zijn. Dit kan slechts bereikt worden door te streven naar een beperkt aantal functies. Bij het toekennen van functies aan wegen wordt (conform het landelijk beleid) een driedeling onderkend, namelijk stromen (stroomweg), ontsluiten (gebiedsontsluitingsweg) en toegang bieden (erftoegangsweg).
De N841 is in de provinciale wegennetvisie opgenomen als een weg met functie toegang bieden (erftoegangsweg). Een erftoegangsweg is gericht op het toegankelijk maken van (door gebiedsontsluitingswegen) omsloten gebieden en de daarbinnen gelegen particuliere en openbare percelen. Op erftoegangswegen kan zowel op de wegvakken als de kruispunten sprake zijn van uitwisseling van verkeer.
Belangenafweging
Jaarlijks vindt in en rond Nijmegen de Vierdaagse plaats. Dit wandelevenement start elk jaar op de derde dinsdag in juli. In dezelfde week worden in Nijmegen de Vierdaagsefeesten georganiseerd, die van zaterdag tot en met vrijdag plaatsvinden. Beide evenementen trekken vele bezoekers uit binnen en buitenland, die rond deze periode een tijdelijk verblijf/slaapplaats zoeken.
In de periode van en rond de Vierdaagse staan langs de N841 veel campers en caravans in de berm geparkeerd van deelnemers en/of bezoekers van de Nijmeegse Vierdaagse en/of de Vierdaagsefeesten. Deze ‘campinggasten’ veroorzaken overlast voor omwonenden en weggebruikers. Bovendien leidt de aanwezigheid van deze recreanten en de geparkeerde voertuigen in de berm tot onveilige situaties, vanwege de combinatie met gemotoriseerd verkeer dat op korte afstand met circa 80 kilometer per uur voorbij rijdt.
Voor het verbeteren van de verkeersveiligheid voor zowel de passerende weggebruikers als de recreanten is het noodzakelijk om de menging van functies (recreatie en verkeer) tegen te gaan en grote snelheidsverschillen te voorkomen. Daartoe zullen jaarlijks tijdens en rond de Vierdaagse tijdelijke maatregelen worden getroffen.
In de periode van de tweede dinsdag in juli vanaf 08:00 uur tot en met de woensdag na de derde dinsdag in juli tot 20:00 uur wordt jaarlijks een parkeerverbod ingesteld op de N841, op de wegvakken tussen de aansluitingen Meerwijkselaan en de Nieuweweg. Hiertoe worden verkeersborden geplaatst aan beide zijden van de rijbaan. Het parkeerverbod wordt een week voor aanvang van de Vierdaagse ingesteld, om de toestroom van Vierdaagse toerisme voor te zijn. De ervaring leert dat plaatsen langs de route vaak ver van tevoren worden ‘gereserveerd’ en/of ingenomen. Het doel van het vroeg instellen van het parkeerverbod is om te voorkomen dat al eerder geparkeerde voertuigen moeten worden verwijderd.
Het instellen van uitsluitend een parkeerverbod is naar verwachting onvoldoende effectief, vanwege de kans dat mensen ondanks het parkeerverbod tijdens zo’n groot evenement, toch in de berm parkeren en een boete accepteren. De benodigde extra inzet voor het handhaven van de maatregel is dan niet haalbaar. Voor een optimale werking wordt het parkeren daarom tevens fysiek tegen gegaan. Uit veiligheidsoverwegingen is het plaatsen van elementen/obstakels in de bermen daarvoor geen optie. Derhalve wordt de N841 tussen de Meerwijkselaan en de Nieuweweg afgesloten voor motorvoertuigen, met uitzondering van bestemmingsverkeer en ontheffinghouders.
De afsluiting van de N841 tussen de Meerswijkselaan en de Nieuweweg bestaat enerzijds uit het plaatsen van verkeersborden die aanduiden dat de weg gesloten is voor alle motorvoertuigen. Anderzijds wordt op een aantal locaties het in- en uitrijden van het traject fysiek onmogelijk gemaakt. Daartoe worden barriers/containers geplaatst op de hoofdrijbaan van de N841 ten noorden van het kruispunt met de Nieuweweg en op de rijbanen van de aansluitende wegen Siep, Kamp en Derdebaan. Ter hoogte van het kruispunt met de Meerwijkselaan wordt de geslotenverklaring gehandhaafd door verkeersregelaars. Verkeer met een ontheffing kan enkel via deze locatie het overigens gesloten traject bereiken. Voor het gemotoriseerd verkeer zonder ontheffing worden omleidingsroutes ingesteld.
Ten behoeve van de bereikbaarheid wordt de afsluiting ingesteld voor een kortere periode dan het parkeerverbod. Op de zondag vóór de derde dinsdag in juli worden de borden en barriers om 20:00 uur geplaatst. De barriers worden weer verwijderd op de donderdag na de derde dinsdag in juli om 05:00 uur.
De borden van de geslotenverklaring worden verwijderd op de donderdag na de derde dinsdag in juli om 18:00 uur of zoveel eerder dan wel later dat het evenement (inclusief opruimwerkzaamheden) is beëindigd.
De N841 blijft voor (brom-)fietsers en voetgangers over de hele lengte bereikbaar. De barriers/containers op de te blokkeren aansluitende wegen worden zodanig geplaatst dat er voldoende ruimte wordt gehouden om aan deze categorie weggebruikers doorgang te bieden.
Met de doorgang ter hoogte van de barriers voor (brom-)fietsers en voetgangers ontstaat ook ruimte voor motoren om de N841 te bereiken, maar met de verkeersborden die een geslotenverklaring aanduiden voor alle motorvoertuigen op de N841 worden deze weggebruikers geweerd.
De maatregel om de N841 gedeeltelijk af te sluiten wordt beschouwd als een acceptabele oplossing, omdat de voordelen voor de verkeersveiligheid groter zijn dan de nadelen voor de bereikbaarheid. Er zijn langs het betreffende traject relatief weinig woningen en bedrijven aanwezig. De hinder van de beperkte bereikbaarheid voor deze gebruikers blijft beperkt, omdat aan hen ontheffing wordt verleend als bedoeld in artikel 87 van RVV 1990 om vanaf het kruispunt met de Meerwijkselaan het afgesloten wegvak te kunnen inrijden. De maatregel is met een aantal betrokkenen besproken, waarbij tevens is geïnventariseerd of er verder nog specifieke aspecten zijn waarmee rekening gehouden moet worden. Zo wordt bijvoorbeeld ook aan familie, zorgverleners, leveranciers in voorkomende gevallen ontheffing verleend.
Tevens zal overleg plaats hebben met de openbaarvervoermaatschappij, in verband met de route voor de buurtbus, en met de vuilnisophaaldienst. Daarnaast worden hulpdiensten (brandweer, ambulance) jaarlijks op de hoogte gebracht van de voorgenomen maatregelen.
Besluit
Gedeputeerde Staten van Gelderland zijn van plan om op de provinciale weg N841 (Zevenheuvelenweg) tussen de kruispunten met de Meerwijkselaan en met de Nieuweweg, kilometer 1,23 tot kilometer 4,838, in de gemeente Groesbeek het volgende verkeersbesluit te nemen:
  • I.
    door het jaarlijks plaatsen en verwijderen van verkeerborden model E01 van het RVV 1990 aan beide zijden van de hoofdrijbaan, na elke aansluiting, een jaarlijks terugkerend parkeerverbod in te stellen voor de periode van de tweede dinsdag in juli vanaf 08:00 uur tot en met de woensdag na de derde dinsdag in juli tot 20:00 uur;
  • II.
    door het jaarlijks plaatsen en verwijderen van verkeersborden model C12 van het RVV 1990, een jaarlijks terugkerende geslotenverklaring in te stellen voor alle motorvoertuigen voor de periode vanaf de zondag vóór de derde dinsdag in juli 20:00 uur tot en met de donderdag na de derde dinsdag in juli tot 18:00 of zoveel eerder dan wel later dat het evenement (inclusief opruimwerkzaamheden) is beëindigd.
  • III.
    door het jaarlijks plaatsen en verwijderen van containers/barriers op de hoofdrijbaan van de N841 ten noorden van het kruispunt met de Nieuweweg en op de rijbanen van de aansluitende wegen Siep, Kamp en Derdebaan, de toegang tot de N841 vanaf deze wegen periodiek af te sluiten voor alle verkeer, met uitzondering van (brom-)fietsers en voetgangers, voor de periode vanaf de zondag vóór de derde dinsdag in juli 20:00 uur tot en met de donderdag na de derde dinsdag in juli tot 05:00.
Ter inzage
De tekst van het verkeersbesluit is te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl->actueel->bekendmakingen->verkeersbesluit).
De tekst van het verkeersbesluit is ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt bovengenoemd zaaknummer dan als zoekopdracht ingeven.
Tevens ligt een kopie van het ontwerp-verkeersbesluit van 4 juni tot en met 16 juli 2015 ter inzage in de bibliotheek van de provincie Gelderland, gebouw Marktstate, Eusebiusplein 1a, Arnhem en in het gemeentehuis van de gemeente Groesbeek, Dorpsplein 1, Groesbeek.
Instellen beroep
Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, kan gedurende de bovengenoemde termijn van zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen beroep instellen bij de rechtbank Oost Nederland (Postbus 9090 6800 EM Arnhem) inzake de punten I t/m III van het verkeersbesluit.
Diegene die een beroepschrift heeft ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor het behandelen van het beroepschrift en voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Oost Nederland, tel. (026) 3592000 of op www.rechtspraak.nl.
Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,
Ing. P.J.J. Arts
Naar boven