Wet milieubeheer - kennisgeving (artikel 7.9) Bestemmingsplan en m.e.r. (milieueffectrapportage) 'Oosterhorn' (industrieterrein Delfzijl)
Logo Delfzijl
De gemeente start met het opstellen van het bestemmingsplan 'Oosterhorn'. Dat bestemmingsplan maakt de ontwikkeling van industrie op het industrieterrein Oosterhorn mogelijk. Ook is de ontwikkeling van een windpark voorzien in het plangebied.
Het plangebied Oosterhorn omvat het bestaande industrieterrein Oosterhorn ten oosten van Delfzijl en Farmsum en omvat onder andere het Chemiepark. Binnen het aangewezen industrieterrein van in totaal circa 1200 hectare is nog circa 400 hectare beschikbaar om te ontwikkelen.
Het bestemmingsplan vormt het kader voor m.e.r.-(beoordelings)plichtige activiteiten en voor het plan is een passende beoordeling nodig op grond van de Natuurbeschermingswet. Om die redenen moet voor het bestemmingsplan 'Oosterhorn' een plan-m.e.r. worden opgesteld.
Daarnaast is voor het windpark op Oosterhorn sprake van een m.e.r. beoordelingsplicht. Er wordt in dit geval geen m.e.r. beoordeling gedaan, maar er wordt direct een m.e.r. opgesteld.
Voorgaande maakt dat er sprake is van zowel een 'plan-m.e.r.' voor het bestemmingsplan als een 'project-m.e.r.' voor het initiatief om windturbines te realiseren. Hierna wordt gesproken over de m.e.r..
Omdat effecten op Natura 2000 gebieden niet op voorhand kunnen worden uitgesloten, is een passende beoordeling (PB) nodig. De PB wordt een apart herkenbaar onderdeel van de m.e.r.. In de m.e.r. en de PB voor het bestemmingsplan 'Oosterhorn' worden alle voorgenomen ontwikkelingen in samenhang beoordeeld en getoetst op mogelijke (cumulatieve) natuur- en milieueffecten.
Ter voorbereiding op de op te stellen m.e.r. is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld. Hierin worden de uitgangspunten in beeld gebracht die worden gehanteerd bij het opstellen van de m.e.r.. Aangegeven wordt welke onderwerpen de m.e.r. bestrijkt en welke alternatieven worden onderzocht en uitgewerkt. Daarnaast wordt bepaald welke milieuaspecten relevant zijn voor het onderzoek en hoe uitgebreid deze aspecten worden onderzocht.
Procedure
Met deze kennisgeving van de m.e.r. en de ter inzage legging van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) neemt de wettelijke m.e.r. procedure een aanvang. Op basis van deze notitie raadpleegt het college van B en W de bestuursorganen die bij de voorbereiding van de m.e.r. moeten worden betrokken en wordt ook de onafhankelijke Commissie m.e.r. te Utrecht om advies gevraagd.
De betrokken rijksdiensten, de Provincie Groningen, de waterschappen Hunze en Aa's en Eemszijlvest, natuur- en milieuorganisaties en andere organisaties/instellingen worden in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau.
De m.e.r. wordt gelijktijdig met het voorontwerp bestemmingsplan 'Oosterhorn' in procedure gebracht. De verwachting is dat de procedure eind 2015 wordt gestart met het ter inzage leggen van de m.e.r. en het voorontwerp bestemmingsplan. Iedereen krijgt ook dan gelegenheid zienswijzen in te dienen. De m.e.r. dient als onderbouwing van het bestemmingsplan. In de NRD is de procedure voor de m.e.r. en het bestemmingsplan nader toegelicht.
Ter inzage
De notitie Reikwijdte en Detailniveau m.e.r. bestemmingsplan Oosterhorn ligt van 4 juni 2015 tot en met 15 juli 2015 ter inzage in het gemeentehuis van Delfzijl. U kunt hiervoor een afspraak maken bij het Klant Contact Centrum via www.delfzijl.nl of via telefoonnummer 140596 of bij de receptie. Ook ligt de notitie ter inzage in de openbare bibliotheek aan de Oude Schans 23 te Delfzijl. Verder is de notitie digitaal in te zien via www.delfzijl.nl, ‘Bestuur en Beleid’, ‘Ruimtelijke plannen’ (onder Beleid), ‘Bestemmingsplannen en beheersverordeningen’.
Zienswijzen
Tijdens deze termijn kunt u schriftelijke zienswijzen indienen rondom het voornemen om het bestemmingsplan 'Oosterhorn' op te stellen, bij het college van B en W, postbus 20000, 9930 PA Delfzijl of mailen naar inspraakruimtelijkeplannen@delfzijl.nl.
Vermeld in uw brief of e-mail uw naam, adres en woonplaats en bovenaan bij onderwerp: ‘zienswijze voornemen bestemmingsplan Oosterhorn'. Voor mondelinge zienswijzen maakt u een afspraak met de afdeling Ontwikkeling via telefoonnummer (0569) 63 99 49.
Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer J.S. Bos, gemeente Delfzijl, afdeling Ontwikkeling via telefoonnummer (0596) 63 99 56 (aanwezig maandag, dinsdag en donderdag) of vj.bos@delfzijl.nl.
Naar boven