Instellen parkeerverbod aan één zijde van de straat Winde te Geldrop
Logo Geldrop-Mierlo
VKB2015-06
burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo
Overwegingen ten aanzien van het besluit
Aanleiding/motivering
 
Vrachtverkeer komende vanaf het onbemande tankstation langs de Nuenenseweg en gebruik makende van de uitrit naar de weg Winde, blijkt steeds vaker de bocht in de straat Winde richting de Nuenenseweg te Geldrop, niet op een veilige manier te kunnen ronden. De oorzaak hiervan is gelegen in het feit dat op het betreffende openbare weggedeelte van de straat Winde een of meer auto’s aan de woning zijde worden geparkeerd. Het steeds met de vrachtauto te moeten manoeuvreren langs deze geparkeerde auto’s levert voor zowel de vrachtauto als het overige passerende verkeer een ongewenste en onveilige situatie op. Ook ontstaat hierdoor schade aan de berm. Een goede en veilige oplossing is daarom gewenst.
 
Huidige verkeersituatie
 
In de huidige situatie mag op de boven aangegeven locatie op de openbare weg Winde te Geldrop worden geparkeerd. Voor personenauto’s is er dan vaak nog wel net genoeg ruimte om de bocht te kunnen nemen. Dit geldt echter niet voor vrachtwagens, die voor het maken van een bocht, veel meer ruimte nodig hebben.
 
Gewenste verkeersituatie
 
Om vooral voor het vrachtverkeer, komende vanaf het onbemande tankstation, de doorgang van de bocht in de straat Winde richting de Nuenenseweg te Geldrop te verbeteren, is het gewenst om aan deze zijde van de straat Winde te Geldrop een parkeerverbod in te gaan stellen.
 
Uitvoering
 
De straat Winde is in beheer en onderhoud van de gemeente Geldrop-Mierlo. De gewenste verkeersmaatregel kan worden gerealiseerd door aan een aangegeven gedeelte van de hier boven genoemde zijde van de weg Winde te Geldrop de borden E1 (parkeerverbod) aan te brengen. Hierdoor geldt aan deze zijde van de weg Winde een parkeerverbod. Door deze maatregel kan het vrachtverkeer, dat gebruik maakt van de uitrit naar de weg Winde bij het verlaten van het onbemande tankstation, veilig in een vloeiende beweging de weg Winde oprijden. Voor de bewoners van de omliggende woningen blijft er nog voldoende parkeerruimte over om in de nabijheid van hun woning te kunnen parkeren.
 
Juridisch kader
 
Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Dit uit het oogpunt van:
Het verzekeren van de veiligheid op de wegen;
Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;
Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade.
Op basis van artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer kan door het college van burgemeester en wethouders hierover een verkeersbesluit worden genomen om de gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen.
 
Gehoord
 
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie.
 
Publicatie
 
Het besluit is op 22 april 2015 genomen met het oog op een goede doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid. Op 6 mei 2015 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant.
 
 
Verkeerstekening
Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Parkeerverbod Winde’ (tekeningnummer VKB2015-06) d.d. 21 april 2015.
 
Belangenafweging
 
Vrachtverkeer komende vanaf van het onbemande tankstation, richting de Nuenenseweg, maakt gebruik van de uitrit bij de weg Winde te Geldrop. In verband met de veiligheid en het beperken van overlast op de weg Winde is het nodig dat het vrachtverkeer veilig en ongehinderd de uitrit van het onbemande tankstation kan verlaten. In de praktijk staan er echter regelmatig auto’s geparkeerd op het weggedeelte gelegen aan de overzijde van de uitrit van het onbemande tankstation op de weg Winde te Geldrop. De uitrijdende vrachtauto’s moeten hierdoor langs deze geparkeerde auto’s gaan manoeuvreren wat zowel voor de vrachtauto’s als ook het overige passerende verkeer een ongewenste en onveilige c.q. hinderlijke situatie oplevert. Om deze situatie te voorkomen wordt op dit weggedeelte een parkeerverbod ingesteld. Om en nabij de weg Winde blijft er voor de bewoners nog voldoende parkeerruimte over om in de nabijheid van hun woningen te kunnen parkeren. De gemeente heeft het belang van het veilig/ongehinderd uitrijden en het voorkomen van schade zwaarder laten wegen dan de vrijheid van weggebruikers om op het betreffende weggedeelte te kunnen parkeren. Het parkeerverbod geldt dan ook maar op een beperkt gedeelte van de weg Winde.
 
 
BESLUIT
Het vorenstaande brengt ons tot het volgende besluit:
De borden E1 (parkeerverbod) aan te brengen aan één zijde van de straat Winde (zuidzijde) en wel tussen de hoekwoning Nuenenseweg 131 en de uitrit van de garage van de hoekwoning Nuenenseweg 131 te Geldrop. Een en ander zoals is aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening ‘Parkeerverbod Winde’ (tekeningnummer VKB2015-06).
 
Geldrop, 22 april 2015

Namens burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo,

G. van Houtert, Senior Ontwerp

Mededelingen
Bezwaar- of beroepsclausule
Rechtsbescherming
Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.
Naar boven