Vastgesteld bestemmingsplan Leeuwarden - Tussen Harlingerstraatweg en Mr. P.J. Troelstraweg
Logo Leeuwarden
Van 30 april 2015 tot en met 1 1 juni 2015 ligt het gewijzigd vastgesteld e bestemmingsplan Leeuwarden - Tussen Harlingerstraatweg en Mr. P.J. Troelstraweg met bijbehorende stukken ter inzage .
Plangebied
Dit bestemmingsplan biedt een actuele juridisch-planologische regeling voor de Leeuwarder wijken en buurten Westeinde, Vogelwijk, Componistenbuurt, Valeriuskwartier en Magere Weide. De huidige juridische regelingen zijn neergelegd in de bestemmingsplannen:
  • Westeinde;
  • Vogelwijk-Valeriuskwartier.
Het plangebied is gelegen aan de noordwestzijde van de stad Leeuwarden. Het plangebied wordt aan de zuidzijde begrensd door de Harlingerstraatweg en het nieuw te realiseren zonnepark, aan de oostzijde door de Mr. P.J. Troelstraweg en de Spanjaardlaan, in het noorden door de overgang naar het buitengebied in casu, het Schapendijkje, de Noorderbegraafplaats, sportveldencomplex en bedrijventerrein De Magere Weide en aan de westzijde door de overgang naar het buitengebied.
Actualisatie verouderde plannen
Het bestemmingsplan vervangt twee oudere bestemmingsplannen. Die plannen zijn verouderd omdat de wetgeving gewijzigd is en er inmiddels gebouwen zijn toegevoegd. Het plan is voor het grootste deel conserverend (met uitzondering van het opnemen van het reeds vergunde zonnepark). Dit betekent dat de nu geldende regels zoveel mogelijk gehandhaafd blijven. Ook is het bestaande gebruik vastgelegd. De belangrijkste wijzigingen, ten opzichte van de voorgaande in dit plangebied geldende bestemmingsplannen, treft u aan in bijlage 1 “Overzicht belangrijkste wijzigingen” van de toelichting van het bestemmingsplan.
Gewijzigde vaststelling
Nadat het ontwerpbestemmingsplan ter visie heeft gelegen is geconcludeerd dat op een tweetal onderdelen wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan noodzakelijk zijn. De wijzigingen hebben betrekking op:
•Artikel 20 Waarde – Beschermd stadsgezicht
Een klein gedeelte van het plangebied ligt binnen het beschermd stadsgezicht. Voor het beschermd stadsgezicht is een dubbelbestemming opgenomen. In het beschermd stadsgezicht is ook de gevellijn bepalend. Dat betekent dat bij eventuele nieuwbouw gebouwen in de gevellijn gebouwd moeten worden. Daarmee blijft ook het verloop van de gevels in stand. Deze gevellijn was abusievelijk niet in het bestemmingsplan (regels en plankaart) opgenomen.
•Artikel 29 Overige regels
Op 18 november 2014 is de ‘Reparatiewet BZK 2014’ aangenomen. In deze wet worden de bepalingen van de Woningwet geschrapt die de grondslag vormen voor het opnemen van stedenbouwkundige voorschriften in de Bouwverordening. Een belangrijk stedenbouwkundig voorschrift is de opgenomen verplichting dat ten behoeve van het parkeren van auto’s in voldoende mate ruimte moet zijn aangebracht in, op of onder het gebouw, dan wel op of onder het onbebouwde terrein dat bij dat gebouw behoort. Aangezien de regeling vervalt kan niet meer worden verwezen naar de bouwverordening maar dient deze regeling een plek te krijgen in het bestemmingsplan. Deze regeling is opgenomen in artikel 29.
Inzage
Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken kunt u inzien:
  • in het Stadskantoor, Oldehoofsterkerkhof 2, Leeuwarden (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur en op donderdag tot 19.30 uur). Hier kunt u ook vragen stellen over het plan en de procedure.
  • via de websites:
  • www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0080.03014BP00-VG01
  • www.leeuwarden.nl/ruimtelijke-plannen
Beroep
Bent u het niet eens met dit vastgestelde bestemmingsplan? Dan kunt u beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. U kunt alleen beroep instellen:
  • Van 1 mei 2015 tot en met 11 juni 2015;
  • als u belanghebbende bent en een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan hebt ingediend;
  • als u belanghebbende bent en aantoont dat u redelijkerwijs niet in staat bent geweest tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad in te dienen;
  • als u belanghebbende bent en bezwaar heeft tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling heeft aangebracht.
Voorlopige voorziening
Hebt u beroep ingesteld, dan kunt u tijdens de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Dit kan alleen in spoedeisende zaken. Het besluit tot vaststelling treedt de dag na afloop van de beroepstermijn in werking. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.
Naar boven