Logo Amsterdam - West
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Food Center Amsterdam na bestuurlijke lus, Amsterdam – West

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken op grond van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 1 april 2015 het bestemmingsplan Food Center Amsterdam gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het op 28 januari 2014 vastgestelde bestemmingsplan.

Dit besluit volgt op de tussenuitspraak (bestuurlijke lus) van 17 december 2014 van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over het vaststellingsbesluit van 28 januari 2014.

Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad tevens besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Bestemmingsplan

Het plangebied wordt globaal begrensd door het Westelijk Marktkanaal aan de westzijde, Vredenhofpad en de Van Slingelandtstraat aan de noordzijde, het Oostelijk Marktkanaal aan de oostzijde en de Jan van Galenstraat aan de zuidzijde. Het bestemmingsplan biedt het juridisch planologisch kader voor de herontwikkeling van het Food Center-terrein, dat globaal betrekking heeft op verdichting en modernisering van het bedrijventerrein en de realisatie van een woonwijk.

Bestuurlijke lus

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft enkele gebreken geconstateerd in het op 28 januari 2014 vastgestelde bestemmingsplan Food Center Amsterdam en heeft via bovengenoemde tussenuitspraak de zogeheten “bestuurlijke lus’ toegepast. Hierbij heeft de Afdeling de gemeenteraad opgedragen om de gebreken te herstellen, met in achtneming van de overwegingen in de tussenuitspraak, zonder dat daarbij toepassing hoeft te worden gegeven aan afdeling 3.4. van de Awb.

Wijzigingen ten opzichte van het eerder vastgestelde vastgestelde bestemmingsplan

De regels zijn als volgt gewijzigd:

  • in artikel 3, lid 1, onder o, is geschrapt: “passagiersvaartuigen”;

  • in artikel 19, onder d, is geschrapt: “en ten hoogste 12 meter ten behoeve van windmolens, windturbines”;

  • artikel 10, lid 10.2, aanhef en onder d (vernummerd naar d 1.) is aangevuld met: “door toepassing van de minimum parkeernormen en aanwezigheidspercentages die zijn opgenomen in Bijlage 2 Parkeernormen en aanwezigheidspercentages bedrijventerrein FCA” en is

  • toegevoegd: “d 2. indien en voor zover meer dan 55.000 m² bruto vloeroppervlak op de gronden met de bestemming Bedrijventerrein – Uit te Werken mogelijk wordt gemaakt, dient het parkeren door werknemers en bezoekers van buik- en servicebedrijven vanwege het boven deze limiet toe te laten programma op één of meerdere parkeerdaken plaats te vinden”;

  • artikel 11, lid 11.2, aanhef en onder f is aangevuld met: “door toepassing van de minimum parkeernormen en aanwezigheidspercentages die zijn opgenomen in Bijlage 2 Parkeernormen en aanwezigheidspercentages bedrijventerrein FCA” en Bijlage 4 Parkeernormen en aanwezigheidspercentages woongebied”;

  • artikel 12 lid 12.2, aanhef en onder f is aangevuld met: “door toepassing van de minimum parkeernormen en aanwezigheidspercentages die zijn opgenomen in Bijlage 4 Parkeernormen en aanwezigheidspercentages woongebied”;

  • aan de regels worden toegevoegd Bijlage 2 Parkeernormen en aanwezigheidspercentages bedrijventerrein FCA” en Bijlage 4 Parkeernormen en aanwezigheidspercentages woongebied”.

Verder is de toelichting ten aanzien van het onderwerp parkeren aangevuld. Er is een nieuwe alinea 4.2. “Parkeren” opgenomen.

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan ligt met bijbehorende stukken vanaf 16 april 2015 gedurende zes weken ter inzage op het volgende adres: Stadsdeelkantoor West, Bos en Lommerplein 250, Amsterdam. Bel voor openingstijden, 14 020 of kijk op www.west.amsterdam.nl.

Het bestemmingsplan met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar op de landelijke website ruimtelijke plannen via: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0363.E1204BPSTD-VG02

Beroep

Belanghebbenden kunnen met ingang vanaf 16 april 2015 gedurende zes weken tegen de aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij daartoe redelijkerwijze niet in staat is geweest.

Degenen die al eerder beroep hebben ingesteld tegen het besluit van 28 januari 2014 hoeven dat niet opnieuw te doen voor zover hun bezwaren betrekking hebben op de overige, ongewijzigd gebleven, planonderdelen.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Tevens bestaat de mogelijkheid om digitaal beroep in te stellen via: https://digitaalloket.raadvanstate.nl

Crisis en herstelwet

Op dit besluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing is. Dit brengt met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen, en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage, danwel via het bovengenoemde digitaal loket. Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Amsterdam, 15 april 2015

burgemeester en wethouders, A.H.P. van Gils secretaris

E.E. van der Laan burgemeester

Naar boven