Vastgesteld bestemmingsplan "Thornsche Molen, Leuth" en verleende omgevingsvergunning - OLO1526069 - Kapitteldijk ong., Leuth
Logo Groesbeek
Burgemeester en wethouders van Groesbeek maken bekend dat met toepassing van de coördinatieregeling ex artikel 30 van de Wet ruimtelijke ordening de volgende samenhangende besluiten zijn genomen:
- De gemeenteraad van Groesbeek heeft op 26 maart 2015 het bestemmingsplan "Thornsche Molen - Leuth", vervat in het bestand NL.IMRO.0241.BpBuThornscheMolen-VSG1.gml, ongewijzigd vastgesteld;
- Burgemeester en wethouders hebben op 2 april 2015 (verzonden 2 april 2015) onder nummer OV-2014-090 de gevraagde omgevingsvergunning voor de heroprichting van de Thornsche Molen verleend.
De raad van de voormalige gemeente Ubbergen heeft op 11 september 2014 voor dit project een coördinatiebesluit genomen voor zowel de planologische wijziging (het bestemmingsplan) als de concrete uitwerking daarvan (de omgevingsvergunning). Dit betekent dat de besluiten voor de verwezenlijking van het project gecoördineerd worden, waarbij deze gezamenlijk in procedure worden gebracht en als één besluit open staan voor beroep.
Het plan
Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning maken de herbouw mogelijk van de voormalige 15e eeuwse kokerkorenmolen aan de Kapitteldijk in Leuth, die in de Tweede Wereldoorlog is verwoest. Bij de molen wordt tevens een toeristisch overstap punt (TOP) gerealiseerd voor wandelaars en bezoekers van de Ooijpolder en De Duffelt. Hiervoor wordt een toeristisch bezoekers- en informatiecentrum met restaurant onder de molen gebouwd.
Voor de bescherming en instandhouding van de molen is in het bestemmingsplan een vrijwaringszone-molenbiotoop opgenomen, die de windvang voor de molen garandeert. Binnen deze zone geldt een maximale bouwhoogte voor gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde alsmede een vergunningplicht voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.
Het plangebied
Het perceel, waarop de herbouw van de molen plaatsvindt, betreft het kadastrale perceel Ooij, sectie G, nummer 406, aan de Kapitteldijk in Leuth, ter hoogte van de splitsing Thornschestraat en Kerkdijk. Het betreft een driehoekig terrein, dat aan de noordzijde door de Kapitteldijk wordt begrensd en aan de zuidzijde door het fietspad, dat over de watergang (De Meer) voert.
Het plangebied, dat in het bestemmingsplan is opgenomen, is echter substantieel groter dan dit perceel, omdat bij de molen een vrijwaringszone hoort om de windvang te garanderen. Dit betreft een straal van 400 meter uit het hart van de te herbouwen molen. Obstakels op meer dan 400 meter van de molen worden hiervoor niet als hinderlijk beschouwd.
Inzage
Het vastgestelde bestemmingsplan "Thornsche Molen - Leuth" en de verleende omgevingsvergunning liggen gecoördineerd als één besluit met ingang van 10 april 2015 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage. Het bestemmingsplan is digitaal beschikbaar en raadpleegbaar op:
Daarnaast zijn het vastgestelde bestemmingsplan en de verleende omgevingsvergunning op afspraak in te zien in het gemeentehuis, Dorpsplein 1 te Groesbeek. Het gemeentehuis is op werkdagen geopend van 9.00u tot 17.00u en op maandagavond van 17.00u tot 19.00u. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de heer G. Klaassen, telefoonnummer 024 - 30 13 562.
Tegen het gecoördineerde besluit kan beroep worden ingesteld. De beroepstermijn loopt van 11 april 2015 tot en met 22 mei 2015.
Beroep
Op grond van artikel 8.3 van de Wet ruimtelijke ordening worden het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de mogelijkheid van beroep als één besluit gezien. Gedurende de hierboven genoemde termijn kan tegen het gecoördineerde besluit beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State door:
- Een belanghebbende, aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij of zij niet tijdig een zienswijze op de ontwerpbesluiten kenbaar heeft gemaakt.
Het beroepschrift dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift bevat in ieder geval uw naam, adres, de dagtekening, een omschrijving van het (onderdeel van het) besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.
Het besluit van de gemeenteraad tot vaststelling van het bestemmingsplan alsook het besluit van burgemeester en wethouders tot verlening van de omgevingsvergunning treden daags na afloop van de hierboven genoemde beroepstermijn in werking.
Voorlopige voorziening
Een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Indien beroep is ingesteld, kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. De voorzieningenrechter kan een voorziening treffen als de zaak spoedeisend is, waardoor het vaststellingsbesluit en/of de verleende omgevingsvergunning niet in werking treden dan wel de inwerkingtreding wordt opgeschort tot het moment dat op het beroep is beslist.
Voor het in behandeling nemen van een beroepschrift en van een verzoek om voorlopige voorziening is een griffierecht verschuldigd. Voor meer informatie over het griffierecht kunt u contact opnemen met de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, telefoonnummer 070 - 42 64 426.
 
Groesbeek, 9 april 2015

Het college van burgemeester en wethouders,

Namens deze:

Mw. W. Bodewes, Manager afdeling Beleid

Naar boven