Logo HeerhugowaardBij14-219 Verkeersbesluit voor de Reuzenpandasingel

Verkeersbesluit

Datum: 1 april 2014

Onderwerp: verkeersbesluit voor aanpassing van de kruisingen Reuzenpandasingel - IJsbeer en Reuzenpandasingel - Gibbon

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Motivering

Uit het oogpunt van het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan; het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer; is het gewenst om op de Reuzenpandasingel, ter hoogte van de kruisingen met de IJsbeer en de Gibbon aanpassingen te doen ten behoeve van fietsers. De huidige fietsoversteken worden verwijderd en fietsers worden in staat gesteld de weg over te steken met het andere wegverkeer. De maatregelen worden gecombineerd met groot onderhoud aan deze weg.

Met het bovenstaande wordt beoogd het comfort en de verkeersveiligheid voor fietsers te verhogen en de mogelijkheid te blijven houden om de voetgangers met een voetgangersoversteekplaats met zebrapad te kunnen laten oversteken De fietsoversteken over de Reuzenpandasingel ter hoogte van de Gibbon/fietsbrug Kameleon/Nijlkrokodil en IJsbeer/Fietsbrug Zwarte Kaaiman lopen nu parallel aan de voetgangersoversteekplaatsen. De aansluiting van de fietsbrug en de weg is vormgegeven met een hek haaks op het fietspad. Die inrichting is niet erg fietsvriendelijk en potentieel gevaarlijk. Bovendien steken fietsers gezamenlijk over met voetgangers. Voetgangers hebben daarbij voorrang, fietsers echter niet. Landelijke aanbevelingen aangaande oversteekplaatsen raden af gecombineerde oversteekplaatsen met twee verschillende voorrangsregels toe passen. Het aanpassen van de voorrang ten gunste van fietsers en voetgangers is hier onrealistisch en gevaarlijk. Om het zebrapad te kunnen handhaven, wat wel aan te bevelen is, is het verstandig fietsers gezamenlijk met autoverkeer af te wikkelen op de kruising. De fietsoversteken worden daartoe dan ook verwijderd. Dat maakt de situatie helder voor alle verkeersdeelnemers en bovendien een stuk fietsvriendelijker. Het kruisingsvlak wordt voorzien van een rode ondergrond zodat het overige verkeer geattendeerd wordt op mogelijk overstekende fietsers.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd namens de korpschef met een vertegenwoordiger van het regionaal politiekorps Noord-Holland Noord.

Belangenafweging ( Awb-procedure )

Er heeft een ontwerpbesluit ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Er zijn geen wijzigingen ten opzichte van het ontwerp besluit   

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om op de Reuzenpandasingel de kruisingen met de IJsbeer en de Gibbon aan te passen ten behoeve van fietsers.

Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard,

namens hen,

N.A. van Excel

hoofd afdeling Wijkbeheer

Mededelingen

Beroep

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit dan kunt u beroep instellen. U kunt alleen beroep instellen als u eerder een zienswijze heeft ingediend of kunt aantonen dat u daartoe redelijkerwijs niet in staat bent geweest.

U stuurt dan binnen zesweken na publicatiedatum van dit besluit een beroepschrift naar de Rechtbank Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG in Alkmaar.

In het beroepschrift moeten ten minste zijn vermeld:

  • Uw naam, adres en telefoonnummer

  • Een omschrijving van het besluit waartegen u beroep instelt maakt

  • De reden(en) waarom u het niet eens bent met de beslissing

  • De datum waarop u het beroepschrift geschreven heeft

Daarnaast dient u een kopie van het besluit mee te zenden naar de Rechtbank.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht .

Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van een beroepschrift moet u een bijdrage betalen, het zogenaamde griffierecht. Op www.rechtspraak.nl kunt u de brochure “beroep instellen bij de rechtbank, de Bestuursrechtelijke procedure” vinden. Hierin vindt u alle relevante informatie.

Voorlopige voorziening

De uitvoering van het besluit gaat gewoon door, ook al heeft u beroep ingesteld. Als u van mening bent dat een uitspraak van de rechter op uw beroepschrift niet kan worden afgewacht, dan kunt u aan de Voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Wanneer deze wordt toegekend door de rechter, dan kan de uitvoering van het besluit worden uitgesteld tot het moment waarop op uw beroepschrift is beslist.

Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend als u ook een beroepschrift heeft ingediend. Het verzoek om een voorlopige voorziening stuurt u naar de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG Alkmaar. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is ook griffierecht verschuldigd.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht . Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Naar boven