Mededeling van de Kamer van Koophandel betreffende een wijziging in de openstelling van het elektronisch bestuurlijk verkeer met het handelsregister ten behoeve van jaarrekeningen

In deze mededeling wordt ingevolge artikel 3, derde lid, van het Handelsregisterbesluit en artikel 2:15 Algemene wet bestuursrecht (Awb) kenbaar gemaakt op welke wijze de elektronische weg voor het deponeren van de jaarrekening door rechtspersonen bij het handelsregister is geopend en welke eisen daarbij worden gesteld.

Algemeen

De elektronische weg is voor het deponeren van de jaarrekening bij het handelsregister al gedurende meerdere jaren opengesteld, evenals voor andere bescheiden en gegevens. Overlegging van de jaarrekening kan plaatsvinden door een bijlage toe te voegen aan een e-mailbericht dat via internet wordt verzonden. Deze wijze van openstelling is kenbaar op de website van de kamer van koophandel www.kvk.nl/deponeren2014 Daarnaast is het voor rechtspersonen als bedoeld in artikel 396 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek (verder te noemen categorie klein), sinds enige tijd mogelijk een jaarrekening te deponeren via Standard Business Reporting (hierna SBR): met gebruikmaking van Digipoort, XBRL en de Nederlandse Taxonomie. Voor meer informatie over deze manier van deponeren zie www.kvk.nl/sbr. De mogelijkheden om de jaarrekening via de elektronische weg te verzenden, worden voor die groep rechtspersonen verder verruimd. Er zal door de kamer van koophandel namelijk een online service worden aangeboden, waarin rechtspersonen in de categorie klein online de gegevens betreffende de jaarrekening kunnen invoeren, waarna een automatische omzetting en verzending naar het handelsregister plaatsvindt.

Voornemens voor de categorieën middelgroot en groot

Voor de rechtspersonen die voor hun jaarstukken vallen binnen de categorieën middelgroot en groot zijn plannen in ontwikkeling om voor deponering alleen SBR toe te staan.

1 Wijziging openstelling voor de categorie klein

De openstelling van de elektronische weg voor de categorie klein is met ingang van 14 april 2014 als volgt gewijzigd:

  • a. Deponering van jaarstukken kan plaatsvinden met gebruik van SBR. Voor meer informatie over deze manier van deponeren zie www.kvk.nl/sbr.

  • b. Deponering van de jaarstukken kan plaatsvinden door middel van de online service Zelf deponeren jaarrekening (hierna ZDJ) waarin de gegevens van het jaarrekening worden ingevoerd. Deze gegevens worden vervolgens via SBR aan het handelsregister aangeboden.

  • c. De openstelling van de elektronische weg voor het deponeren van de jaarrekening met behulp van e-mail wordt beëindigd.

  • d. Verzending van de jaarrekening op papier per post blijft mogelijk totdat deze weg via wetswijziging wordt afgesloten.

2 Online service ZDJ

In het eerste kwartaal van 2014 heeft de KvK een online service opengesteld waarmee een jaarrekening categorie klein kan worden ingevuld en verzonden. Degene die van deze online service met de naam “Zelf deponeren jaarrekening” gebruikmaakt, identificeert zich via eHerkenning (minimaal betrouwbaarheidsniveau 2) of een toegangscode voor www.kvk.nl. Een account op eHerkenning wordt op de particuliere markt aangeboden. Met eHerkenning wordt voldaan aan de beveiligingsgraad die de Rijksoverheid vereist bij het versturen van een jaarrekening die vervolgens openbaar wordt gemaakt in het handelsregister. Voor meer informatie over e-herkenning www.eherkenning.nl/bedrijven.

Na openen van de pagina “Zelf deponeren jaarrekening” op www.kvk.nl wordt een pagina geopend waarop een sjabloon is opgenomen met alle relevante posten voor een jaarrekening categorie klein. De indiener van de jaarrekening kan het sjabloon op elk gewenst moment opslaan en een print maken. Na het invullen van de vereiste gegevens verstuurt hij de jaarrekening. Vervolgens ontvangt hij na een digitale toetsing of alle noodzakelijke gegevens zijn opgenomen een bevestiging per e-mail met een PDF-weergave van de geaccepteerde versie van de jaarrekening. Deze geaccepteerde versie wordt ook door de KvK als gedeponeerde jaarrekening in het handelsregister opgenomen.

3 Weigering

Het handelsregister kan een jaarrekening weigeren indien de wijze van indiening niet voldoet aan de technische voorschriften die het handelsregister ten behoeve van Digipoort of de online service ZDJ heeft bepaald teneinde een jaarrekening te kunnen ontvangen. Zie voor de eisen die worden gesteld aan het deponeren via Digipoort www.sbr-nl.nl of de online service ZDJ www.kvk.nl/zelfdeponeren.

De gebruiker van SBR of van de online service ZDJ heeft dan de mogelijkheid de jaarrekening opnieuw aan te leveren. Indien hij een bericht ontvangt met de mededeling dat zijn jaarrekening niet wordt geaccepteerd door Digipoort of de online service ZDJ, kan dat worden beschouwd als een weigering door de kamer van koophandel van de jaarrekening en daarmee als een beschikking met afwijzing zoals bepaald in art. 1:3 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht.

C.J.G. Zuiderwijk Voorzitter Kamer van Koophandel

H.E. van Baasbank Lid Kamer van Koophandel

P.C. van Staalduinen Lid Kamer van Koophandel

Naar boven